Domů     Příroda
Zdravější a udržitelnější čokoláda bez přidaného cukru
Zdroj: Pixabay

Kdo by nemiloval chuť čokolády pomalu se rozpouštějící v ústech? Jenže čokoláda je jednou z nejškodlivějších potravin pro planetu, z hlediska emisí skleníkových plynů se řadí hned vedle některých druhů masa.

Přidaný cukr v čokoládě navíc nesvědčí ani lidskému zdraví. Změnit se to rozhodli švýcarští vědci….

Kakaové boby jsou získávány z plodů kakaovníku pravého (Theobroma). Jedná se stále zelené a kvetoucí stromy původem z Jižní Ameriky, kde rostly na úbočí And v povodí řek Orinoka a Amazonky. Do Mezoameriky se dostaly pomocí Mayů, o jejich rozšíření na území Mexika se pak zasloužili Toltékové a Aztékové.

V předkolumbovské střední Americe byly významnou komoditou. Kakaový prášek našlehaný do pěny nesměl chybět například na slavnostní tabuli aztéckého vládce Montezumy II. Každý den mu bylo připraveno 50 šálků, pro jeho dvořany pak dalších 2000.

Do Evropy přivezli čokoládové boby Španělé, v 16. století se zde čokoláda postupně stala módním a oblíbeným nápojem, hlavně poté, co byla ochucena cukrem. Kakaovníky dovezli Španělé do oblasti Zadní Indie a Španělské východní Indie, především na Filipíny.

Kakaové plody patří mezi peckovice, dorůstající délky kolem 30 cm a vážící až půl kilogramu. Boby jsou uvnitř plodu obklopeny bílým měkkým povlakem kyselé chutí. Boby mají bílou barvu a jsou hořké.

Porušení nejposvátnějšího pravidla výroby čokolády

Aby získaly svoji charakteristickou chuť a barvu, musí projít procesem fermentace a sušení. Poté mohou být v jutových pytlích vyváženy do čokoládoven. Kakaové boby se řadí mezi super potraviny. Díky tomu, že obsahují kolem 380 chemických látek se řadí mezi nejkomplexnější potraviny naší planety.

Na druhou stranu ale také patří mezi potraviny, které emitují nejvíce skleníkových plynů na kilogram potraviny. Kim Mishra, potravinářský technolog z ETH Zürich, se spolu se svými kolegy rozhodl snížit plýtvání ve výrobním procesu.

Zdroj: Pixabay

„Plod kakaovníku, kakaový lusk, se řadí mezi exotické ovoce, a právě teď z něj používáme pouze semena,“ vysvětluje Kim Mishra. „Ale v tom ovoci je spousta dalších úžasných věcí,“ dodává. Vědci proto využili odpadní dužinu, slupku a šťávu z plodu kakaovníku.

Jejich rozdrcením získali sladký a vláknitý gel, který lze přidat do čokolády místo tradičně používaného cukru. Obvykle je „zavádění vlhkosti do čokolády úplné zakázáno, protože ji v podstatě ničíte,“ komentuje postup Mishra a pokračuje: „Nerespektovali jsme jedno z nejposvátnějších pravidel výroby čokolády.“.

Sladká, zdravá a udržitelná čokoláda

Vědci zjistili, že tento přístup „využití celé potraviny“ vede ke vzniku výživnějšího produktu než jakým je konvenční čokoláda, a to současně při využití menšího množství vody a půdy. Výsledkem by mohla být zdravější a udržitelnější čokoláda, která by farmářům poskytla nový zdroj příjmů.

V laboratoři bylo díky této nové metodě využito o 6 % méně vody a půdy než při tradiční výrobě čokolády. Zvýšily se však při ní emise z ohřívání planety o 12 %, neboť metoda vyžadovala další sušení, které spotřebovalo velké množství energie.

Kdyby však došlo k sušení dužiny na slunci či pomocí solárních panelů, emise skleníkových plynů by mohly klesnout.

Protože zpracování dužiny by muselo proběhnout v zemích, kde se kakao pěstuje, největší výhody by byly patrné právě tam. K chuti „nové“ čokolády, na kterou by si museli spotřebitelé zvyknout, Mishra říká:

„Sladkost gelu je srovnatelná s cukrem, ale nedosáhnete úplně stejné úrovně. Výroba této čokolády je o rovnováze – pokud přidáte příliš mnoho sladícího gelu, čokoláda je nezpracovatelná; pokud přidáte málo, čokoláda není dost sladká.“ Co do struktury je srovnatelná s hořkou čokoládou, chuťově se podobá tmavým čokoládám z Jižní Ameriky.

„Sladkost uvolněná v ústech je o něco pomalejší, než když jíte tradiční hořkou čokoládu – a ze šťávy máte více ovocných tónů a kyselosti,“ doplňuje technolog.

Štítky:
Související články
Příroda 15.10.2025
Kroupy děsí zemědělce, zahrádkáře a vlastně všechny, kdo svá auta parkují pod otevřeným nebem. Mohlo by se zdát, že predikce britských vědců, podle které v budoucnu silných krupobití ubude, je veskrze pozitivní. Má to ale háček Problematikou se zabývají klimatičtí experti z Newcastle University, Met Office, což je britská národní meteorologická a klimatická služba, a […]
Příroda Technika 14.10.2025
Nepoužívané smartphony mohou pomoci snížit množství elektroodpadu i těžbu vzácných kovů. V rámci dnešního Mezinárodního dne elektroodpadu na tento aspekt upozorňuje studie Fraunhofer Austria a ukazuje, že jen v českých domácnostech leží 11,3 milionu starých smartphonů plných cenných surovin. V Evropě se nachází až 642 milionů nevyužívaných smartphonů, z nichž 211 milionů by se po […]
Příroda Zajímavosti 13.10.2025
Mytické stvoření, vyobrazované často v podobě hada, které svým dechem dokáže ničit vegetace v celých oblastech, případně jediným pohledem zabije či změní člověka v kámen. To je jedna verze baziliška. Ta druhá, týkající se skutečného zvířete, je ještě víc fascinující Dějiny baziliška coby bájného tvora sahají skutečně hluboko do minulosti, až do dob antického Řecka. […]
Medicína Příroda 11.10.2025
Velká část Evropanů žije v prostředí, kde znečištění ovzduší výrazně překračuje bezpečné limity. Jemné částice, toxické plyny i karcinogeny přitom nepoškozují zdaleka jen plíce, ale zasahují i srdce, mozek nebo imunitní systém. A asi nepřekvapí, že nejzranitelnější jsou ti, kdo se bránit nemohou: děti. Nad evropskými městy se vznáší tichý a neviditelný nepřítel. Není slyšet, […]
Příroda Technika 11.10.2025
Snižování uhlíkové stopy s sebou nese také reporting. Do hry nově vstupuje umělá inteligence, která pomáhá firmám všech velikostí sledovat a řídit jejich dopad na životní prostředí. Díky chytrým algoritmům lze odhalit plýtvání energií, optimalizovat dopravu i produkci a zároveň ušetřit nemalé náklady.   Od tabulek k datové analytice Sledování uhlíkové stopy je relativně nová aktivita, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz