Domů     Vesmír
Gigantická exploze ve vesmíru. Její konec je v nedohlednu
Martin Janda 26.5.2024

Že vesmír je poněkud děsivé místo, ukazuje několik posledních astronomických objevů. V květnu astronomové oznámili pozorování hvězdy, která právě polyká jednu ze svých vlastních planet. Krátce předtím jiný tým popsal černé díry, které trhají hvězdy na kusy a pohlcují je v procesu známém jako slapový rozvrat..

Nyní mezinárodní skupina astronomů oznámila, že pozoruje jeden z nejnásilnějších a nejenergetičtějších projevů kosmického kanibalismu. Obětí je nebohé a mírumilovné mračno plynu, které se stává kořistí černé díry.

Osm miliard světelných let od Země, v hluboké temnotě za souhvězdím Lištičky, si jedna černá díra, miliardkrát hmotnější než Slunce, dopřává pořádnou hostinu. Na pomyslném talíři má masivní oblak mezihvězdného plynu. A důsledky této „velké žranice“ jsou viditelné i zde na Zemi.

Pozorování začalo před téměř třemi lety, kdy kalifornský teleskop Zwicky Transient Facility,

který se zabýval hledáním supernov, zaznamenal jasný záblesk, který byl zvláštní a netušený. Většina supernov po několika týdnech pohasne; tento úkaz známý jako AT2021lwx však vyzařuje ohromné množství energie dál až do dnešních dnů.

Později se ukázalo, že tuto explozi poprvé zaznamenal už o rok dříve systém ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System), tedy síť robotických teleskopů rozmístěných na Havaji, v Jihoafrické republice a v Chile.

Je pochopitelné, že úkaz astronomy zaujal a tak jej záhy začala monitorovat celosvětová síť teleskopů a družic, která měřila jeho vyzařování v celém elektromagnetickém spektru, od vysokoenergetického rentgenového záření až po infračervené.

„Většina supernov a slapových poruch trvá jen několik měsíců, než zanikne,“ řekl astrofyzik ze Southamptonské univerzity a hlavní autor nové studie Philip Wiseman. „To, že je něco jasné více než tři roky, je velmi neobvyklé.“.

Co se tedy ve vzdálených končinách vesmíru, kde lištičky dávají dobrou noc, děje? „Nejprve jsme si mysleli, že toto vzplanutí může být důsledkem toho, že černá díra pohlcuje procházející hvězdu,“ řekl Matt Nicholl z Královské univerzity v Belfastu, který se podílel na analýze probíhající exploze.

„Ale naše propočty ukázaly, že černá díra by musela pohltit až patnáctinásobek hmotnosti našeho Slunce, aby zůstala tak dlouho jasná.“.

Další myšlenkou bylo, že se jedná o výbuch kvazaru, tedy energie tryskající z okraje supermasivní černé díry v srdci galaxie. V tomto místě však nebyla zaznamenána žádná předchozí aktivita kvazaru, ani zde nebyly viditelné známky existence galaxie.

Wiseman a jeho kolegové nakonec dospěli k závěru, že z mnoha nepravděpodobných vysvětlení je nejblíže pravdě to, že černá díra o hmotnosti miliardy Sluncí si užívá dlouhotrvající hostinu na gigantickém oblaku plynu.

„AT2021lwx je mimořádná událost, která nezapadá do žádné běžné třídy přechodných jevů,“ uvedl Wiseman. Dodal, že s celkovou vyzářenou energií rovnající se 100 supernovám „jde o jeden z nejsvítivějších přechodných jevů, jaký byl kdy objeven“.

Mohutnost exploze trochu připomíná srážku dvou černých děr. Ale i zde se najdou rozdíly. „Srážející se černé díry uvolňují energii v gravitačních vlnách s extrémní svítivostí – 10 miliardkrát ‚silnější‘ než tato exploze,“ popsal Wiseman.

„Taková dechberoucí síla však trvá pouze 20 milisekund.“ Podobný úkaz, jako ten za souhvězdím Lištičky, astronomové dosud nepozorovali.

Související články
V minulém týdnu se Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) postaral o sociální „senzaci“. Omylem totiž odvysílal simulaci záznamu, podle kterého astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nacvičovali péči o člena posádky trpícího dekompresní nemocí. K vysílání došlo zhruba 28 minut po půlnoci středoevropského času. Ze záznamu bylo patrné, že jeden ze členů posádky […]
Málokteré těleso ve Sluneční soustavě je pro astrobiology tak lákavé, jako Jupiterův Měsíc Europa. Pod jeho ledovým příkrovem se totiž ukrývá oceán kapalné vody, které je zde více, než v pozemských oceánech. A proč by právě zde nemohl existovat život, byť na té nejjednodušší mikrobiální úrovni? Pravda, vodní oceány v útrobách těles Sluneční soustavy nejsou […]
Supermasivní černé díry a způsob jejich vzniku poutají pozornost vědců po celém světě mnoho let. Tato vesmírná monstra s hmotností milion až 10 miliard hmotnosti našeho Slunce se nacházejí v centrech většiny velkých galaxií. Jejich původ je však záhadou. Nové objevy naznačují, že tyto objekty vznikají jinak, než si astronomové dosud mysleli. Objevitelkou jednoho ze […]
Nejstarší galaxie byly pro lidstvo dlouho prakticky neviditelné, vyzařují totiž světlo v infračervených vlnových délkách. Webbův teleskop, vyslaný do vesmíru v roce 2021, je ale schopen toto záření zachytit. Díky tomu umožnil vědcům spatřit galaxie, které vznikly jen 300 milionů let po Velkém třesku. Teleskop Jamese Webba, pojmenovaný po Jamesi Edwinu Webbovi (1906–1992), který byl […]
Japonský miliardář Jusaku Maezawa dal první soukromě financované okružní cestě kolem Měsíce stopku. O jejím zrušení nyní informoval český choreograf Yemi A.D., který měl být jedním z členů skromné posádky. Vesmírnou výpravu, pojmenovanou jako dearMoon, miliardář plánoval již od roku 2018. Podle původního plánu mělo k jejímu uskutečnění dojít do konce roku 2023. Odvážné dobrodruhy […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz