Domů     Medicína
Ach, ta láska aneb Co se děje s vaším tělem, když jste zamilovaní
Zdroj: Pixabay

Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů.

Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, tělu náhle chybí..

„Láska je biologická nutnost, která je pro blaho člověka stejně důležitá jako čerstvá voda, jídlo a cvičení,“ říká Stephanie Cacioppová, neurovědkyně z University of Oregon. I když je za centrum lásky považováno srdce, výhody, které tělu poskytuje, pochází z mozku.

Ten je naprogramovaný k tomu, aby produkoval hormony, díky kterým zažíváme přitažlivost, náklonnost a pocity připoutání se. Jak se ale stane, že se zamilujeme?

„Vzhledem k tomu, že láska je tak důležitá pro naše zdraví, pohodu a reprodukci, nelze ji nechat na učení,“ říká Sue Carterová, emeritní ředitelka The Kinsey Institute v Indianě a renomovaná bioložka, která se specializuje na sociální vazby.

Zamilovanost v sobě proto spojuje vědomé i nevědomé principy, stejně jako biochemii, která způsobuje, že nám druhý člověk voní. Ke koordinaci různých funkcí i ovlivňování našich emocí využívá mysl i tělo rozsáhlou síť neurotransmiterů, chemických poslů, na které jsou neurony citlivé.

Zamilovanost je důsledkem chemického koktejlu

Hormony tvoří součást endokrinního systému těla, tedy soustavy žláz s vnitřní sekrecí. Neurotransmitery spojené se zamilovaností vylučují především hypotalamus, hypofýza, nadledvinové žlázy a pohlavní orgány.

Podle neurovědkyně Renáty Androvičové z Národního ústavu duševního zdraví se stav zamilovanosti podobá tomu, když člověk užívá drogy. Říká k tomu: „Dochází k energetizaci a aktivaci organismu. Tělo je ve stresu. Člověk nemůže moc jíst, nemůže usnout, nedokáže se soustředit.“.

Zdroj: Pixabay

Zejména v rané fázi zamilovanosti se aktivují hormony (a neurotransmitery) dopamin a noradrenalin. Dopamin je nejvíce prozkoumaný hormon dobré nálady, způsobuje vznik příjemných pocitů v reakci na nějakou aktivitu či událost.

Jeho produkci může spustit líbání či sex, stejně jako užívání drog, jako je například kokain. Odborníci se domnívají, že závislost na kokainu je spojena právě s touhou po příjemných pocitech navozených dopaminem.

Při delším odloučení pociťují zamilovaní úzkost, aby poté, co se setkají u nich došlo k výraznému zvýšení hladiny dopaminu.

Proč jsme zaslepeni láskou?

Tento hormon je spojen také s přehlížením negativ partnera na počátku vztahu a jeho idealizací. Zamilovaní jsou doslova zaslepení láskou. „Přispívá k tomu i snížená aktivita v částech mozku, které nám pomáhají dělat úsudky, což je důvod, proč jsou lidé slepí vůči chybám jiného člověka v rané fázi zamilovanosti,“ dodává Lucy Brownová, klinická profesorka neurologie na Albert Einstein College of Medicine v New Yorku.

Zamilovaní si rovněž pamatují i ty nejtriviálnější věci, které jejich milovaný udělal či řekl, a neustále si je přehrávají v hlavě.

Helen Fisherová, výzkumnice na Kinseyho institutu na Indiana University, to vysvětluje: „Je to v důsledku zvýšení hladiny dopaminu v mozku a míše, ve spojení se zvýšenou hladinou norefedrinu, chemické látky, která zlepšuje paměť při nových podnětech, zejména těch emocionálních.“ Jiný hormon, noradrenalin, je pak spojován s fyziologickými reakcemi při setkání s protějškem, do kterého jsme zamilovaní.

Může se jednat o bušení srdce, zvýšený příliv energie, motýly v břiše či zpocené dlaně….

Více se dočtete v časopise 21. století číslo 5/2024, které vyšlo 15. dubna.

Štítky:
Související články
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz