Domů     Zajímavosti
Moučný červ se může stát potravinou budoucnosti
Zdroj: Wiki Commons by Pengo

Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho.

Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku..

Vzhledem k rostoucí světové populaci hledají vědci nové, pokud možno udržitelné, ekologické a zároveň nutričně bohaté, zdroje potravin. Jejich pozornost se upřela ke hmyzu, který už v některých částech světa, například v subtropických zemích, jako náhradní zdroj bílkovin slouží.

I jinde ve světě, včetně České republiky, jsou již nyní k dostání hmyzí výrobky. Nejčastěji se jedná o pražený hmyz, převážně cvrčky, kobylky a larvy potemníka, či výrobky z hmyzí moučky. Hmyz obsahuje i čokoláda či hmyzí chipsy.

Jak obohatit hmyz na talíři o vitamíny

Čeští vědci ze dvaceti odborných pracovišť se nyní snaží zlepšit výživovou hodnotu vybraných druhů jedlého hmyzu, včetně larev potemníka moučného. Sdružili se do týmu v Národním centru kompetence (NCK) BIOCIRKL, který finančně podporuje Technologická agentura České republiky.

„Zajímavé je, že oproti běžným živočišným bílkovinám by mělo být významně jednodušší obohatit hmyz v krmných směsích o důležité látky. Z těchto důvodů se stal i součástí našeho projektu,“ uvádí Olga Šolcová z NCK BIOCIRKL.

Zdroj: Wiki Commons by Didier Descouens

„V rámci výzkumu se například testuje jedlý hmyz s navýšeným obsahem provitamínu A a vitamínu E. Konkrétně se jedná o sušené larvy potemníka moučného, které jsou krmeny substrátem obohaceným o mrkev a další pak s přídavkem špenátu,“ přibližuje snažení českých vědců Jana Hajšlová z Vysoké školy chemicko-technologické.

Pokud se naplní očekávání výzkumníků, mohly by se larvy obohacené o zdraví prospěšné vitaminy objevit na trhu do dvou let.

Larva potemníka zdrojem bílkovin, vitamínů i tuků

Mouční červi neboli larvy potemníka jsou žlutohnědé a měří 2 až 3 cm. Na těle mají jednotlivé články, hlava a zadeček jsou tmavší. Nalézt je lze především ve mlýnech, obilných skladech, potravinářských provozech i hospodářských chovech, kdy mouku, rýži, obiloviny a další potraviny znehodnocují svými výkaly a svlečkami.

Larvální stádium potemníka může trvat rok a půl. Jako zdroj potravy slouží plazům, ptákům i v zajetí chovaným hlodavcům. Ve formě potravinové moučky nebo vcelku mohou být larvy potemníka potravou i pro člověka.

Vedle obsahu bílkovin a vitamínů je významný zejména vysoký obsah tuku v nich, který dosahuje až 35 % v sušině. Vědci v rámci projektu proto mimo jiné přemýšlejí, jak tento tuk šetrně získat, je totiž ceněnou surovinou pro výrobu kosmetiky nebo léků.

Konzumace hmyzu, bohatého na bílkoviny, by do budoucna mohla zasytit davy. Chov hmyzu je přitom šetrný k životnímu prostředí. Snižuje nároky na prostor o 10 až 12 % oproti běžné masné produkci s ohledem na hmotnost bílkovin.

Vytváří také méně skleníkových plynů a vyžaduje mnohem méně vody, která bude do budoucna rovněž nedostatkovou surovinou.

Štítky:
Související články
Příroda Zajímavosti 27.11.2025
Kolik odpadu vznikne při výrobě jednoho mobilního telefonu? Přes sto kilogramů. A to kvůli 100gramovému zařízení, které často po pár letech končí v šuplíku. Přitom obsahuje desítky cenných kovů – měď, zlato, palladium… –, které jsme si z přírody vlastně jen půjčili. V Česku lidé ročně odloží přes 12 milionů nepoužívaných mobilů, z toho 150 […]
Historie Zajímavosti 26.11.2025
Stalo se to 14. dubna 1912. Zaoceánský parník Titanic ztroskotal hned při své první plavbě. Do New Yorku, kam měl po vyplutí z britského přístavu Southampton namířeno, nikdy nedorazil. V době, kdy po kolizi s ledovcem klesal na dno severního Atlantiku, se na jeho palubě nacházel mezi jinými i Isidor Straus se svou ženou Idou […]
Historie Zajímavosti 25.11.2025
Archeologům v Estonsku se podařilo objevit kus březového dehtu, který na sobě nesl otisky zubů a stopy slin, domnívají se proto, že byl využit jako žvýkačka, kterou před 10 500 let žvýkala dospívající dívka. Březový dehet je hustá, tmavá kapalina, která se získává suchou destilací březové kůry. Je ceněná pro své antiseptické, protizánětlivé a regenerační […]
Historie Zajímavosti 25.11.2025
Hned několik vědeckých výzkumů potvrdilo, že raní moderní lidé a neandertálci sdíleli stejný ústní mikrobiom i stovky tisíc let poté, co se oba druhy oddělily, což naznačuje, že si vyměňovali sliny. Tím nejjednodušším vysvětlením je podle studie Oxfordské univerzity, že se zkrátka mezi sebou líbali! Již dřívější výzkumy ukázaly, že lidé neafrického původu mají ve […]
Medicína Zajímavosti 23.11.2025
Autoimunitní encefalitidy jsou zánětlivá onemocnění mozku, při nichž si imunitní systém splete vlastní nervové buňky s nepřítelem, což je samozřejmě solidní průšvih. Výsledkem nebývá klasická neurologická symptomatika, ale snad ještě něco horšího, totiž dramatická změna chování, halucinace, ztráta paměti, zmatenost nebo psychotické epizody. Odborný materiál pocházející z dílny amerického akademického lékařského centra Cleveland Clinic praví: […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz