Domů     Objevy
Bakterie, které z plastů vyrábějí materiál podobný pavoučímu hedvábí
Zdroj: Rensselaer Polytechnic Institute by Dakota Pace

Polyethylen, respektive výrobky z něj, jako jsou plastové tašky, láhve a obaly na potraviny, je největším přispěvatelem k celosvětovému znečištění planety plasty. Navíc je v přírodě prakticky nerozložitelný, trvá to až tisíc let. Vědci nyní přišli s postupem, jak ho přeměnit na něco užitečného..

Bakterie rodu Pseudomonas aeruginosa přirozeně konzumují polyethylen jako zdroj potravy. Vědci z Rensselaer Polytechnic Institute se rozhodli vylepšit tyto bakterie tak, aby byly schopny polyethylenový plast přeměňovat na hmotu, které její autoři přezdívají „bioinspirované pavoučí hedvábí“, protože je svými vlastnostmi podobné pravému pavoučímu vláknu.

„Pavoučí hedvábí je přírodní kevlar,“ vysvětluje doktorka Helen Zhaová, která stále v čele celého projektu.

„V tahu může být téměř stejně pevné jako ocel. Má ale šestkrát menší hustotu, takže je mnohem lehčí. Náš bioplast je tedy pružný, houževnatý, netoxický a biologicky odbouratelný,“ dodává. Bakterie bylo potřeba vylepšit tak, aby přeměňovaly atomu uhlíku polyethylenu na geneticky kódovaný protein hedvábí.

Unikátní vlastnosti pravého pavoučího hedvábí jsou známé již dlouhou dobu, ovšem jeho získávání přírodní cestou je neekonomické.

Pelerína z pavoučího hedvábí

Dokládá to pelerína o velikosti 3,4 x 1,2 metru, jež byla zhotovená na Madagaskaru v roce 2009. Je ušita z ručně tkaného a vyšívaného hedvábného brokátu. Příze na výrobek pochází z výměšků od více než jednoho milionu samiček zlatého madagaskarského pavouka rodu Nephilla.

Na projektu pracovalo asi 80 dělníků po dobu více než 4 let. Ve druhé polovině 20. století se odborníci snažili přijít na proces, jehož prostřednictvím by se pavoučí hedvábí dalo získávat, například z kozího mléka či vložením pavoučích genů do bakterií E.coli či vajíček bource morušového, žádný však nebyl úspěšný.

Zdroj: WikiCommons by Cmglee

Až doteď. Materiál, podobný pavoučímu vláknu by se do budoucna mohl používat ke zhotovování technických textilií, například pancířů, ve zdravotnictví či v letectví a kosmonautice. Základní proces, který k vytvoření tohoto umělého pavoučího vlákna nyní vědci využili, je známý po tisíce let.

Jedná se o fermentaci. Tento proces se využívá při konzervaci různých potravin, jako jsou sýry, chléb a víno, stejně jako k výrobě antibiotik, aminokyselin a organických kyselin.

Bakterie krmené dortovými svíčkami

Aby byly bakterie schopné fermentovat polyethylen, museli jim ho vědci předpřipravit, neboť mají potíže s konzumací dlouhých řetězců molekul zvaných polymery, které tvoří polyethylen. Zahřáli proto plast pod tlakem, čímž vznikla měkká voskovitá látka.

Ta se stala živinou pro bakterie, kterou je při klasické fermentaci cukr. Doktorka Zhaová to vtipně komentuje: „Je to, jako bychom bakterie místo dortem krmili svíčkami na dortu.“.

Přeměna plastu na pavoučí hedvábí trvala bakteriím 72 hodin. Následně se dal vzniklý protein spřádat do nití či tvarovat do jinak užitečných tvarů. „Na tomto procesu je skvělé, že je nízkoenergetický a nevyžaduje použití toxických chemikálií,“ vyzdvihuje Zhaová.

Nyní stojí před vědci úkol, jak zajistit, aby výroba umělého pavoučího vlákna probíhala efektivně a aby bylo produkováno v dostatečném množství pro jeho komerční využití.

Štítky:
Související články
Medicína Objevy 30.10.2025
Vědci z Melbournské univerzity v nové studii mění pohled na neceliakální citlivost na lepek. Podle nejnovějších dat za potíže, které lidé připisují lepku, často může úplně jiná složka potravy, nebo dokonce samotná souhra mozku a střeva. Lepek (gluten) je bílkovina přirozeně obsažená v pšenici, žitu a ječmeni. Pro většinu lidí nepředstavuje problém, ale u části […]
Medicína Objevy 23.10.2025
Už desítky let je jasné, že kouření stojí za drtivou většinou případů rakoviny plic. Nyní se ale objevují důkazy, že svou roli ve vzniku plicních nádorů může hrát nejen to, co člověk vdechuje – ale i to, co máme na talíři. Přestože jídlo nepřichází do přímého kontaktu s plícemi, vědci v nové studii poukazují na […]
Objevy 8.10.2025
Tři vědci – Susumu Kitagawa, Richard Robson a Omar M. Yaghi – si letos rozdělili Nobelovu cenu za chemii. Porota ocenila jejich průkopnický výzkum metalo-organických sítí (MOF) – materiálů, které dokážou chytat plyny, čistit vodu nebo uchovávat energii. Zní to jako magie, ale jde o velmi skutečný příslib pro ekologii i průmysl budoucnosti. Materiál s […]
Objevy Technika 7.10.2025
Letošní Nobelova cena za fyziku byla udělena třem vědcům za průlomový výzkum kvantového chování v elektrických obvodech – konkrétně za ukázání kvantového tunelování a kvantování energie v systémech dostatečně velkých na to, aby je bylo možné držet v ruce. Jejich práce otevírá cestu novým kvantovým technologiím, od výkonnějších počítačů po citlivé senzory. Královská švédská akademie […]
První Nobelovu cenu letošního roku, za fyziologii a lékařství, letos získala trojice vědců – Američané Mary E. Brunkowová a Fred Ramsdell a Japonec Shimon Sakaguči. Porota ocenila jejich průlomové objevy v oblasti imunologie, které vysvětlují, jak tělo udržuje imunitní systém na uzdě, aby sice bojoval s infekcemi, ale nezničil samo sebe. Jejich práce otevřela nové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz