Domů     Příroda
Stopař na zádech škorpióna izraelského
Zdroj: Creative Commons by Yoram Zvik

Tak zvanou myrmekofilii neboli soužití s mravenci lze pozorovat u řady brouků, jedná se například o životní strategii praktikovanou housenkami motýlů, u nás zejména modrásků. Dopouštějí se jí i někteří pavoukovci, například štíři.

Izraelským vědcům se nyní podařilo zachytit, jak se „pseudoštír“ vitie Wahrmanova nechala do mraveniště odvézt na zádech štíra izraelského..

Už v roce 2017 popsal Yoram Zvik, biolog na University of Haifa v Izraeli, soužití, ke kterému dochází mezi štíry izraelskými (Birulatus israelensis) a mravenci druhu Messor ebeninus. Štíři rodu Birulatus žijí v Jordánsku, Izraeli a Sýrii, rod zahrnuje čtyři druhy.

Mravenci rodu Messor ebenious se vyskytují zejména na území Iránu, Libanonu, Ománu, Saudské Arábie, Sýrie a Spojených arabských emirátů. V rámci pozorování druhu nalezli vědci 31 štírů, kteří se nacházeli v těsné blízkosti mravenišť.

Štíři v mraveništi

Před vstupem do mraveniště se štíři dobrovolně zastavovali, aby mravencům umožnili je zkontrolovat, někdy je mravenci bez kontroly pouštěli dovnitř. Bylo také pozorováno, jak mravenci vynášeli mrtvé tělo štíra, který měří jen 2 cm, z mraveniště, což naznačuje, že o ně pečovali stejně jako o příslušníky svého druhu.

Vědci se domnívají, že pro štíry je mraveniště bezpečným místem, ekologicky stabilním prostorem bohatým na zdroje, který jim navíc může poskytnout vhodný úkryt.

Zdroj: University of Haifa by S. Aharon

Je dobře chráněné a mohou se do něj vracet po dlouhou dobu, protože královny tohoto druhu mravenců žijí až 30 let, tudíž v nich štíři mohou bezpečně odchovat nové generace. Nadto se může v mraveništi vyskytovat více myrmekofilních druhů, které mohou být pro štíry vhodnou kořistí, případně se mohou živit mravenčími vajíčky a larvami.

Regulace počtu jiných myrmekofilních druhů v mraveništi je zřejmě důvodem, proč tento vztah se štíry mravenci udržují.

Do mraveniště, prosím!

Nyní se však vědcům z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě a Univerzity v Haifě podařilo zdokumentovat, že ještě jiný druh těží z tohoto vzájemného vztahu mezi mravenci druhu Messor ebeninus a štíry izraelskými.

Jedná se o vitii Wahrmanovu (Nannowirhius wahrmani). Čeleď Withiidae, do níž vitie spadá, zahrnuje 37 rodů a 170 druhů a má globální rozšíření s významnou přítomností v tropických a subtropických oblastech.

Druhy v rámci rodu Nannowithius pak vykazují „myrmekofilní“ tendence, což znamená, že tvoří symbiotické asociace s koloniemi mravenců.

V rámci rozsáhlé, sedm let trvající studie provedli vědci terénní průzkumy, monitorování mravenišť a dlouhé hodiny pozorování. Za tu dobu nalezli dva štíry izraelské, kteří vezli na svých zádech stopaře, vitie Wahrmanovy, mířící do stejného mraveniště.

Podle vědců toto zjištění vyvolává zajímavé otázky týkající se potenciálních výhod této symbiotické interakce mezi „pseudoštíry“ a štíry, stejně jako o jejich vztahu k mravenců Messor ebenius.

Štítky:
Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz