Domů     Historie
400 lékařských nástrojů z římských lázní v Turecku
Zdroj: WikiCommons

Při vykopávkách, které předcházely stavbě přehrady, v tureckém městě Allianoi, v němž se nacházely římské lázně, bylo objeveno téměř 400 nejrůznějších lékařských nástrojů, starých 1800 let. O čem svědčí?.

Mezi roky 1998 až 2006 byly v místě, kde se kdysi nacházela starověká lázeňská osada Allianoi, prováděny vykopávky před stavbou přehrady, která místo zaplavila. V ruinách dvou budov bylo nalezeno 348 artefaktů spojených s medicínou.

Jejich stáří je odhadováno na 1 800 let, pocházejí tedy z římské éry, a svědčí o tom, že se v daném místě shromažďovaly zdravotníci k léčbě lidí. „Allianoi bylo možná jedním z prvních známých případů organizované skupinové lékařské praxe,“ napsala Sarah Yeomansová , archeoložka na St. Mary’s College of Maryland, která se na vykopávkách podílela.

Sofistikovaná léčba

A dále popsala: „Kategorie a rozmanitost chirurgických nástrojů naznačují, že v Allianoi byly prováděny poměrně sofistikované chirurgické postupy.“ Mezi nástroji se nacházely ty, jež sloužily k odstranění hemoroidů, další k extrakci močových a ledvinových kamenů.

Jiné byly zřejmě použity při operaci šedého zákalu či odstranění zakalené čočky, mnoho pak k šití ran. Výzkumníci však nevědí, kolik lékařů pracovalo na místě najednou. „Zřejmě jich byly desítky, nebo i více, v závislosti na časovém období,“ říká k tomu Yeomansová.

Alianoi, zdroj: WikiCommons

Zřejmě to ale nebyli kolegové pracující ve stejné „nemocnici“, spíše řada specialistů, kteří měli svoje praxe soustředěné na jednom místě. Yeomansová to vysvětluje: „Dalo by se to přirovnat k Harley Street v Londýně v 19. století, kde si na stejném místě zakládali své praxe nejrůznější lékaři a specialisté.“ Daniş Baykan, profesor archeologie na Trakya University v Turecku, který do tohoto výzkumu nebyl zapojen, nicméně během své profesní kariéry se Allianoi zabýval, k tomu řekl, že při svých bádáních došel k podobnému závěru.

Na skok do lázní a k lékaři

Domnívá se rovněž, že nástroje byly používány pro různé lékařské postupy, takže je více než pravděpodobné, že je prováděli různí specialisté. Navrhl dokonce, že slavný starověký lékař Galén, který žil kolem roku 129 až 216 n.

l. a pobýval v nedalekém Pergamonu (dnešní turecké město Bergama), mohl mít svoji lékařskou praxi i v Allianoi. Říká k tomu: „Starověké záznamy naznačují, že Galen úspěšně prováděl operace na zraněných gladiátorech a možná je prováděl právě v Allianoi.“.

Allianoi, zdroj: WikiCommons

Patty Bakerová, docentka klasických a archeologických studií na University of Kent ve Spojeném království, která se také nepodílela na tomto výzkumu, řekla, že není překvapivé, že se lékařské zařízení nachází v blízkosti lázní.

Dle jejích slov: „Mnoho lékařských nástrojů bylo nalezeno v budovách římských lázní, protože to byla místa, kam lidé chodili za zdravotní péčí.“ Staří Římané velmi dbali o svůj zevnějšek, stejně jako o své zdraví.

Byli si velmi dobře vědomi pozitivního vlivu koupele na lidské zdraví, protože měly hojivý a uvolňující účinek. To doplnili návštěvou lékaře, který je zbavil případných zdravotních neduhů.

Štítky:
Související články
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz