Domů     Medicína
Lepší život pro vozíčkáře i lidi po úrazech. Baklofenová pumpa oslavila 20 let v Česku
Jan Zelenka 25.1.2024

Spasticita je stav zvýšeného napětí ve svalech, které vede k bolestem a křečím. Je jedním z projevů závažných onemocnění, jako jsou roztroušená skleróza, cévní mozková příhoda, nebo stavy po úrazech mozku a míchy.

Základním lékem, který svalovou ztuhlost zmírňuje, je baklofen. .

Podává se buď ve formě tablet, kde je jeho účinnost nižší, nebo v roztoku přímo do páteřního kanálu. Speciální pumpa umístěná v podkoží blízko páteře dávkuje lék přímo a v násobně nižších dávkách. Pacienti se díky léku pak mohou konečně vyspat, lépe zvládají běžné denní činnosti a někteří se vracejí zpátky do práce.

Baklofenová pumpa nedávno oslavila 20 let v Česku a za tu dobu pomohla více než 350 pacientům. Léčbu plně hradí zdravotní pojišťovny.

1000krát méně a přitom účinnější

Zvýšené napětí ve svalech ztěžuje každodenní život, ale ovlivňuje i spánek. Léčebná látka baklofen, která od křečí ulevuje, se běžně podává ve formě tablet. Metabolizuje se v játrech a velká část látky se vyloučí ledvinami, účinnost je tedy nižší.

Efekt navíc postupně klesá, takže aby se zachovala účinnost látky, časem je potřeba zvyšovat dávky. S tím souvisí i zvýšení výskytu nežádoucích účinků. Tehdy může pomoci terapie baklofenovou pumpou, která lék podává přímo do centrální nervové soustavy:

v menších dávkách a s vyšším účinkem. Množství účinné látky je oproti podávání léku v tabletách tímto způsobem možné snížit až tisícinásobně.

Jak to funguje?

Jedná se o moderní terapii, která je šetrnější, efektivnější a oproti standardní léčbě v tabletách má minimální nežádoucí účinky. Pumpa je plně programovatelná, lze nastavit různé dávky během dne, přesně na míru potřeb pacienta.

Během operačního zákroku, který probíhá v celkové anestezii, se do těla pacienta implantuje přívod léku pomocí hadičky (katétru) do oblasti páteře i samotná pumpa se zásobníkem. Pumpa se nejčastěji umisťuje do spodní části břicha.

Účinnou látku je třeba do rezervoáru pumpy pravidelně doplňovat. Obvykle to stačí jednou za tři měsíce. Baklofen doplňuje lékař injekční stříkačkou přes kůži pacienta – jde o malý bezbolestný vpich. Vlastní pumpa je napájená vnitřní baterií, která vydrží asi 7 let, poté se během jednoduchého chirurgické zákroku baterie vymění.

Terapie, která v Česku funguje už 20 let

U počátku léčby spasticity baklofenovou pumpou v Česku stála neuroložka Fakultní Nemocnice Královské Vinohrady prof. MUDr. Ivana Štětkářová, CSc., MHA. Rukama jí za 20 let prošlo více než 200 pacientů.

„Léčba baklofenovou pumpou je převratnou metodou a má proti perorální léčbě několik nesporných výhod: Zákrok je vratný, pacientovi lze pumpu i s katétrem kdykoliv vyjmout, účinnou dávku lze různě upravovat a je také možné naprogramovat různé režimy – pokud pacientovi vyhovuje vyšší dávka na noc, například kvůli kvalitnějšímu spánku, je možné léčebný program nastavit přesně tak, jak potřebuje.

Naopak, pokud potřebuje pro některé denní úkony tzv. „větší ztuhlost“ (sed ve vozíku, přesun na postel, úchop ruky atd.), je možné terapii nastavit přes den na nižší dávky. Celá terapeutická metoda má pro pacienta velmi málo rizik,“ vysvětluje prof. Štětkářová.

Prof. MUDr. Ivana Štětkářová, CSc., MHA, neuroložka Fakultní Nemocnice Královské Vinohrady, foto: archiv

Odborná centra a Klíč k léčbě

V Česku se nachází několik specializovaných center léčby baklofenovou pumpou – v Praze jsou ve FN Královské Vinohrady, FN Motol a v ÚVN Praha, další se nacházejí ve fakultních nemocnicích v Brně a Olomouci.

Rehabilitační ústavy jsou například v Kladrubech nebo Brandýse nad Orlicí. Veškerá střediska i další informace jsou na webových stránkách www.pumpyprozivot.cz.

„Klíč k léčbě“ je nástroj pro pacienta, který o baklofenové pumpě uvažuje a není si jistý, zda je pro něj vhodná. Formulář vyhodnotí lékař, který pacientovi sdělí různé možnosti a pokud by léčba mohla pomoci, nasměruje ho k dalším vyšetřením.

V zahraničí se léčba používá i dočasně pro pacienty po úrazech páteře vzniklých při haváriích nebo na lyžích. Baklofen urychluje rekonvalescenci a ulevuje pacientům od bolesti, pomáhá jim s rychlejším návratem do běžného života. U nás se zatím krátkodobá léčba nevyužívá.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz