Domů     Medicína
Nanoroboti jako naděje pro léčbu rakoviny močového měchýře!
Tkáň močového měchýře, zdroj: WikiCommons

Nádor močového měchýře je nejčastějším typem rakoviny, která postihuje močové cesty, což je souhrnný název pro močový měchýř a močovou trubici. V ČR ročně přibude 2000 pacientů s rakovinou močového měchýře, jedná se zpravidla o muže ve věku mezi 65 a 75 lety. Nyní svítá naděje pro tyto pacienty..

Většinou se jedná o nádory, které vycházejí z buněk močového epitelu, jež mají charakter papilárních nádorů, tedy výrůstků vyklenujících se do dutiny močového měchýře. Onemocnění zpočátku nezpůsobuje žádné potíže, příznaky přicházejí až postupně s růstem nádoru.

Objeví se krev v moči, potíže při močení, kdy krevní sraženiny v moči brání jejímu odtoku, bolest při močení vycházející z močové trubice, časté močení malého množství moči, časté záněty močových cest či bolesti v bederní krajině.

V takovém případě je nezbytné navštívit praktického lékaře či urologa, který stanoví diagnózu. K rozvoji rakoviny močového měchýře přispívá kouření, vystavení chemickým látkám, chronické záněty močových cest i výskyt močových kamenů a radioterapie oblasti pánve, například kvůli nádoru prostaty u mužů či gynekologickým nádorům u žen.

U mužů se jedná o čtvrtý nejčastější typ nádoru. Dobrou zprávou je, že tento typ rakoviny má relativně nízkou úmrtnost, ovšem až polovina těchto nádorů se do pěti let vrací.

Moderní technologie k léčbě člověka

Aktuálně spočívá léčba v podávání účinných látek přímo do močového měchýře. Aby se lék dostal ke všem stěnám měchýře, musí být pacient každou půl hodinu jinak polohován. Kvůli opakovanému výskytu nádoru musí být navíc tato léčba prováděna opakovaně, což je nepříjemné pro pacienta a nákladné pro pojišťovny.

Španělští vědci se proto zaměřili na zkoumání, zda by lepší zacílení léčby s využitím nanorobotů, nebylo přínosem pro všechny zúčastněné.

Zdroj: IBEC

Nanoroboty se rozumí zařízení o velikosti od 0,1 do 10 mikrometrů, tedy přibližně velikosti živočišných buněk, která by mohla fungovat jako nosiče léku. Díky nim by se léčivá látka sama pohybovala tělem pacienta, případně by ji navigoval lékař.

V lidské medicíně se zatím nepoužívají, nicméně výsledky jejich použití u myší jsou více než slibné. Výzkumné instituty ve Španělsku, a to konkrétně Institute for Bioengineerinf of Catalonia a Centro de Investigación Cooperativa en Biomateriales, provedly jejich testování na myších s nádorem močového měchýře.

Zmenšení nádoru o 90 %

Jimi použití nanoroboti měli tvar porézní koule vyrobené z oxidu křemičitého. Na jejich povrchu se pak nacházely další komponenty se specifickými funkcemi, například enzym ureáza, který reaguje s močovinou obsaženou v moči, což umožňuje těmto nanočásticím pohyb, a dále radioaktivní jód, který se používá k lokální léčbě nádorů.

Samuel Sanchéz z IBEC, který stál v čele výzkumu, k tomu říká: „Když jsme podali myším jedinou dávku, pozorovali jsme devadesátiprocentní zmenšení objemu nádoru. To je oproti klasické léčbě výrazně efektivnější, protože pacienti s tímto typem nádoru obvykle absolvují při současné léčbě šest až čtrnáct hospitalizací.“.

Tím, co umožnilo nanorobotům snadno vstoupit přímo do nádoru, byla houbovitá struktura nádoru, do níž částice snadno pronikají. Díky své pohyblivosti se do ní navíc mohly snáze zavrtat. Lokalizované podání nanorobotů navíc snižuje pravděpodobnost vzniku nežádoucích účinků.

V další fázi výzkumu se vědci snaží zjistit, zda terapie pomocí nanorobotů má vliv na pomalejsí návrat nádorů. Pokud by i zde byly výsledky slibné, je tato technologie na nejlepší cestě, aby za pár let pomáhala prvním lidským pacientům.

Štítky:
Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz