Domů     Příroda
Zemědělství není lidským unikátem
FOTO: Bandwagonman / Creative Commons / CC BY-SA 3.0

Účelové pěstování plodin v pravém zemědělském slova smyslu není lidským unikátem. V amerických lesích najdeme malé hospodáře, kteří se starají o své houbové zahrady. Jsou jimi mravenci z kmene Attini, jenž čítá na 250 druhů. .

Zemědělství se vyvinulo jen u tohoto kmene mravenců a jakmile si jej osvojili, už se z jejich linie nikdy neztratilo. Zatímco lidé začali se zemědělstvím před asi 12 000 lety, mravenci se mu věnují 60 milionů let.

Není tedy divu, že jsou jejich farmy sofistikované a na vysoké úrovni. Navíc za tak dlouhou dobu prošli několika zemědělskými revolucemi, které změnily nejen způsob jejich zemědělství, ale také samotnou biologii svých plodin i sebe samotných.

Kultivace hub

Je zřejmé, že mravenci o své houbové zahrady neúnavně pečují a do své péče zahrnují i pokročilé hygienické návyky, aby své plodiny ochránily před chorobami. Aby drželi potencionálně nebezpečný odpad dál od zahrad, mají určená místa v hnízdě, kde ho nechávají.

A co se týká sběračů listí, sbírají jen ty nejčerstvější listy přímo ze stromu, na rozdíl od jiných druhů kmene Attini, kteří sbírají mrtvé rostliny a živočišný materiál. Tím se po přežívání po masovém vymírání dostávají zpět ke klasické herbivorii.

Dnes jsou považováni za hlavní herbivory neotropů. Pro představu, jedna kolonie sklidí ročně přibližně 240 kg listí.

Sofistikované metody zemědělské

Zemědělství se stalo součástí mravenčí kultury, a tak když si mladá královna zakládá novou kolonii, přináší si do ní i houby ze své domovské kolonie. Kmeny hub jsou tak předávány z generace na generaci.

Své technologické postupy Attini navíc zdokonalili natolik, že u nich nalezneme nejen hnojení pomocí speciálních bakterií, ale také využití pesticidů a antibiotik. Sami mravenci se s jedovatými látkami v rostlinách vypořádávají skrze houby.

Docílí toho pomocí zvláštního cyklu, který začíná donesením čerstvých listů do hnízda a jejich umístěním na vrch hromady nad starší listí a nad houby vespod. Následně se mravenci nakrmí již zmíněnými gongylidii, ve kterých se nachází enzymy štěpící jedovaté látky v rostlině.

Jeden z enzymů je i lakáza, která štěpí taniny a flavonoidy, pro mravence jedovaté látky. Lakáza i další enzymy přežijí cestu trávicím ústrojím mravence a na rostlinu se dostanou ve fekálních kapkách, které mravenec vyloučí na vrchu hromady, tedy na čerstvé listy.

Listy se kromě detoxifikace začnou i rychleji rozkládat, takže má houba snazší přístup k živinám uvnitř listu.

Autorka: Marika Davídková

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz