Domů     Medicína
Naděje pro pacienty trpící tinnitem
Zdroj: Pixabay

V České republice trápí tinnitus neboli šelest v uších 15 až 17 % populace. Tento nepříjemný příznak není považován za nemoc. Na lidi, kteří jím trpí je tak pohlíženo jako na jedince s „normálním sluchem“. Podle nejnovější studie tomu tak ale zřejmě není!.

Jako tinnitus se odborně označuje šelest v uších, který se projevuje pískáním, zvoněním, šuměním či hučením v jednou nebo obou uších. Trpěla jím řada známých osobností, například Ludwig van Beethoven, Matin Luther King, Michelangelo či Vincent van Gogh.

Potíže se mohou vyskytovat permanentně s nastupující intenzitou či nárazově. Pacienti je zpravidla více vnímají v klidu a tichu, nejčastěji večer před usnutím.

Obtěžující pískání v uších

Nejedná se o nemoc, ale příznak vyvolaný řadou příčin, jako jsou výkyvy krevního tlaku, obtíže s krční páteří, ušní mazová zátka, poranění ucha, ateroskleróza či stres. Nejčastější příčinou je však poškození sluchu hlukem.

Rozlišuje se akutní tinnitus, který trvá několik dnů, maximálně týdnů, a chronický šelest, který trvá déle než půl roku. Akutní většinou odezní sám a pokud není spojen například s poruchou zraku či závratěmi, není nutná návštěva lékaře.

Při chronickém je třeba lékařské vyšetření v případě, že postiženého pískání v uších psychicky obtěžuje a způsobuje mu například poruchy spánku či koncentrace.

Zdroj: WikiCommons

Závěry nejnovější studie, kterou provedli odborníci z nemocnice Mass Eye and Ear v Bostonu, hovoří o tom, že lidé trpící tinnitem mají ve skutečnosti poškozená specifická vlákna ve sluchovém nervu, což není možné detekovat standardními testy sluchu.

Proto se na ně nahlíží jako na lidi s normálním sluchem. Odborníci navíc zjistili, že u osob trpících šelestem v uších jsou neurony v mozkovém kmeni aktivnější v reakci na hluk než u lidí, kteří tinnitus nikdy nezažili.

Domnívají se proto, že jemná ztráta sluchu podněcuje mozek k nadměrné kompenzaci tohoto hendikepu zvýšením aktivity neuronů zapojených do vnímání zvuků. V důsledku toho lidé slyší něco, co vypadá jako „fantomové zvuky“.

Potíže se sluchem v hlučném prostředí

Do studie zahrnuli autoři 201 lidí, kteří tinnitus nikdy neměli, 64 osob, jež jím trpí občas, a 29 účastníků, kteří mají chronický tinnitus. Všechny vyšetřili pomocí audiogramu, na základě čehož bylo určeno, že mají normální sluch.

Když však odborníci umístili účastníkům do uší elektrody a měřili elektrickou aktivitu sluchového nervu a mozkového kmene v reakci na cvakání, zjistili, že lidé s tinnitem mají poškození specifického typu vlákna, které reaguje na hlasitější zvuky.

Stéphane Maison, klinický ředitel kliniky pro tinnitus v nemocnici Mass Eye and Ear v Bostonu, k tomu řekl: „To může vysvětlovat tak zvanou ‚skrytou ztrátu sluchu‘, kdy je u lidí hodnoceno, že mají normální sluch, přestože mají potíže se slyšením v hlučném prostředí.“ Na základě těchto zjištění věří, že by tinnitus mohl být v budoucnu léčitelný opravami poškozených vláken sluchového nervu.

Do té doby doporučuje Zdeněk Čada, ORL specialista, přehlušit obtěžující, dlouhotrvající tinnitus například poslechem hudby.

Související články
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. Co jsou vlastně mykózy? Jde o infekce způsobené některými zástupci říše hub – jednobuněčnými kvasinkami nebo vláknitými houbami, známými spíš pod značením plísně. Tedy nic, co […]
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie. Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve fázi […]
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz