Domů     Medicína
Masožravostí k cukrovce 2. typu?
Veronika Tyrková 18.12.2023
FOTO: Unsplash

Člověk je od přírody tvor masožravý, zejména v konzumaci červeného masa si rád dopřává. Aby také ne, v rozumném množství jde o skvělý zdroj zinku, vitaminu B12, selenu nebo železa. Co se však stane, když se na našem talíři pochoutka objevuje až příliš často?.

V roce 2016 doporučila Světová zdravotnická organizace (WHO) konzumovat červené maso pouze 2krát týdně. „Důsledný výzkum American Heart Association, American Cancer Association a dalších, ukazuje nepříznivé zdravotní dopady konzumace červeného masa,“ prohlásil předseda výboru pro výživu American Heart Association a profesor medicíny na Stanfordské univerzitě, Christopher Gardner (*1959).

Zatímco dosud bila věda na poplach především kvůli potenciálnímu vzniku nádorových onemocnění, v letošním roce se pole potenciální škodlivosti ještě rozšířilo, a to o diabetes 2. typu.

Když omezení nestačí…

Nový výzkum publikovaný v The American Journal of Clinical Nutrition totiž ukázal, že snížení konzumace oblíbených masitých pochoutek nemusí vůbec stačit. K rozvoji diabetu 2. typu klidně postačí i dvě porce červeného masa týdně.

Průměrní Američané, stejně jako Australané, Argentinci, Mongolové a Srbové ho přitom zkonzumují každý rok více než 100 kilogramů. „Zjistili jsme mírné, ale statisticky významné zvýšení rizika i při dvou porcích červeného masa týdně.

Riziko se neustále zvyšovalo s vyšším příjmem,“ prohlásil vedoucí studie Xiao Gu působící na Harvard T.H. Chan School of Public Health. Odborná práce také ukázala, že nahrazení červeného masa rostlinnými zdroji bílkovin může pravděpodobnost vzniku cukrovku naopak značně snížit.

Autor: Michal Maša

Více se dočtete v čísle 2/2024 časopisu 21. století

Související články
DNA neboli deoxyribonukleová kyselina je obsažena v každé tělní buňce a nese genetický materiál jedince, který se předává při rozmnožování z rodičů na potomky. Analýza DNA pak slouží k určení fyziologických znaků testovaného jedince, dnes je proto považována za zlatý standard pro identifikaci obětí hromadných neštěstí. Analýza DNA slouží, mimo jiné, ke zkoumání lidských pozůstatků, […]
Vytvořit lék proti virovým infekcím je nesnadný úkol, zejména z toho důvodu, že viry často mutují. Nyní se však odborníci zaměřili na cukry zvané glykany, které by mohly být překvapivě Achillovou patou virů. Pokud se to prokáže, otevírá se cesta k širokospektrálnímu antivirotiku… Viry stojí za řadou nákaz, které jsou pro lidstvo smrtící. Vedle SARS-CoV-2, […]
Ke zmírnění třesu, který doprovází Parkinsonovu chorobu, je využívána hluboká mozková stimulace, která však vyžaduje vysoce invazivní zákrok. Ultrazvuk zase není vhodný k dostatečně přesnému zacílení léčby. Nyní však do hry vstupuje ultrazvuková helma, jejíž použití je neinvazivní, zato přesnější než u ultrazvuku. A pomoci by mohla i s jinými neduhy… Při léčbě Parkinsona je […]
Dna je zánětlivé onemocnění kloubů, které vzniká kvůli nadbytku kyseliny močové v těle. Ta se ve formě krystalků ukládá v blízkosti kloubů, nejčastěji přitom postihuje palce na nohou, a způsobuje bolestivý zánět. Vědci nyní zjistili, že naši předkové disponovali genem, který kyselinu močovou uměl rozkládat, ovšem v průběhu evoluce ho ztratili. Jeho obnova pomocí metody […]
Medicína 4.9.2025
Když se člověk řízne, rána se obvykle zacelí a na místě zůstane jizva. Na kůži jde o více či méně estetický problém, pokud se však jizvy objeví na plicích, mohou zabíjet. Zjizvená, tj. fibrotická tkáň totiž neumožňuje průchod kyslíku. Některou z forem plicní fibrózy v Česku trpí tisíce lidí a každý rok jich dalších přibližně 150 přibude. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz