Domů     Medicína
Umělá inteligence by mohla rozpoznávat vysoké riziko rakoviny plic u nekuřáků 
Jan Zelenka 30.11.2023
3D render of a medical background showing virus cells in male figures lungs

Výzkumníci z Centra výzkumu kardiovaskulárních zobrazovacích metod (Massachusetts General Hospital a Harvard Medical School) oznámili vývoj modelu hlubokého učení, který může pomoci identifikovat nekuřáky s vysokým rizikem vzniku rakoviny plic. .

Tento model je založen na 147 497 snímcích hrudníku od asymptomatických kuřáků a nekuřáků. Model se „naučil“ rozpoznávat vzory spojené s onemocněním plic na rentgenových snímcích a byl následně aplikován na 17 407 pacientech s průměrným věkem 63 let.

Z těchto pacientů bylo 28 % označeno modelem jako vysoce rizikoví a u 2,9 % z nich byla během následujících šesti let diagnostikována rakovina plic. To je více než dvojnásobek ve srovnání s pacienty ve skupině s nízkým rizikem. .

Jakým způsobem mohl AI nástroj mohl identifikovat nekuřáky s vysokým rizikem vývoje rakoviny plic v následujících šesti letech? „Prohlížel“ existující rentgenové snímky hrudníku, které byly získány z běžných důvodů, jako je kašel nebo horečka.

Hlavním cílem tohoto přístupu je získat více informací z existujících rentgenových snímků hrudníku a umožnit pacientům učinit více personalizovaná rozhodnutí o svém zdraví. .

foto: Pixabay

Studie může přinést nové možnosti detekce pro nekuřáky, kteří se často nedostanou do běžného screeningu na rakovinu plic. Onemocnění je sice u nekuřáků stále častější, ale v současnosti existuje jen málo nástrojů, které by pomohly určit, kdo je ohrožen rakovinou plic a kdo by mohl mít prospěch z dalších testů, jako jsou CT snímky hrudníku. .

Hlavním omezením studie bylo, že šlo o retrospektivní studii, což znamená, že výzkumníci zkoumali lidi, kteří měli v minulosti rentgen hrudníku. Toto bylo nezbytné, aby bylo možné zjistit, kdo byl později diagnostikován s rakovinou plic v šesti letech po rentgenovém snímku.

Výzkumníci uvedli, že je nutné přínos technologie potvrdit v rámci klinické studie. .

„Jediným vstupem do tohoto AI modelu je rentgen hrudníku,“ dodává Lu a vysvětluje, že tým ukázal AI nástroji desítky tisíc rentgenových snímků pacientů, spolu s tím, co se s danou osobou stalo v následujících 6-12 letech.

„Tímto způsobem můžete tyto nástroje naučit předpovídat, jaká je pravděpodobnost, že člověk dostane rakovinu plic.“.

foto: Pixabay

V ČR se v současnosti mohou na riziko rakoviny plic nechat zdarma preventivně vyšetřit kuřáci (současní i bývalí) ve věku 55 – 74 let, kteří již vykouřili takzvaných 20 balíčkoroků (balíček cigaret denně po dobu 20 let, nebo půl balíčku po dobu 40 let a obdobně).

Jedná se o národní program časného záchytu rakoviny plic (více na www.prevenceproplice.cz). V rámci programu je pacient pravidelně vyšetřován, aby bylo možné pomocí nízkodávkového CT odhalit případný nádor v časném stádiu. .

Platí totiž, že pouze pacienty s nádory do určité velikosti a bez metastáz je v současnosti možné úspěšně operovat. V současnosti také do léčby operovatelných případů vstupuje neoadjuvantní léčba imunoterapií (v určitých případech kombinovaná s chemoterapií).

Je podávána před operací s velmi dobrými výsledky co se týče zmenšení nádoru a tím snížení nutného rozsahu operace a zlepšení celkové prognózy.  .

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz