Domů     Zajímavosti
Fenomén sushi a poké bowlu: Co tělo získá z jedné porce?
Jan Zelenka 23.11.2023

Patří k nejfotogeničtějším pokrmům současnosti. Sushi a poké bowly na fotkách opravdu vypadají skvěle, nicméně ve výsledku to nejvíc ocení tělo. Tedy alespoň za předpokladu, že se vydáte do podniků, které havajskou/japonskou specialitu umí připravit.

Základní ingrediencí obou „exotických“ kuchyní je totiž čerstvost, a k tomu pestrost (chutí) a barevnost. Až pak se počítají nutriční hodnoty…

Chuť Japonska v řase z pilířů

Dnes jí sushi skoro miliarda movitějších lidí, zato dřív za ně byli vděční především chudí dělníci. Sushi v překladu znamená „kyselost“. Kdysi čínští rybáři používali rýži jako konzervant vykuchaných ryb, protože přirozeně kvasí a nasolené rybě nedovolí hnít.

Z Číny se pokrm dostal do Japonska a sushi, jak je známe dnes, pochází ze začátku 19. století. Jeho autorem byl kuchař Hanaya Yohei (1799–1858). Byla to doba prvních rychlých občerstvení. Dělníci v přístavech zjistili, že sushi je skvělý oběd při chůzi.

Žádné čekání, žádné cavyky a žádné hůlky. Drželo se mezi palcem a ukazovákem. A řasa nori se původně oškrabávala z přístavních pilířů.

Dnes sushi platí za delikátní zážitek, kterému propadl i britský tenista Andy Murray (*1987). „Jednou jsem snědl padesát kousků sushi maki a pak šel na trénink!“ Bývalá světová jednička Serena Williamsová (*1981) dokonce prohlásila: „Neznám žádného tenistu, který by to nejedl!“ .

Porce všeho zdravého

Sushi se netěší celosvětové oblibě pro nic za nic, obsahuje spoustu zdravých surovin. Třeba rýže je zdrojem karbohydrátů a proteinů. K dobrému trávení přispívá zázvor, který slouží i jako přírodní antiseptikum.

Celou řadu minerálů a vitaminů A, B1, B2, B6, C a niacinu (dobrý pro energetický metabolismus buňky) obsahuje pak řasa nori. Japonský křen wasabi stimuluje produkci slin, pomáhá k zažívání. A syrové ryby jsou plné omega-3 mastných kyselin. Hlavně pak ty tučnější typu lososa..

Sushi burrito nebo sushirito je druh japonsko-americké fusion kuchyně. Foto: Sushirrito

Fenomén poké

Ještě o „kousek“ dál na východ vznikl jiný fenomén – poké. Pokrm i výraz pochází z havajštiny a znamená „krájet na kousky“, protože na sousta připravené barevné suroviny jednoduše poskládáte do misky, přidáte bílkoviny (tuňáka, losos, restované kuře, tempeh nebo třeba tofu), sacharidy a rychlou omáčku.

Suroviny jsou někdy pestřejší než sushi, proto jsme za vzorový příklad vyváženého jídelníčku vzali avokádové poké (nebo s tuňákem) z pražského bistra Sushirrito, kde ho mistr kuchyně Jakub Karásek připravuje z rýže, avokáda (případně tuňáku), okurky, fazolek edamame, mrkve, sezamu, cherry rajčátek, řepy, zázvoru a arašídové omáčky. Co takové jídlo obsahuje v nutričním žebříčku?

surovina                hmotnost v porci (g)          sacharidy (g)          proteiny (g)

rýže                        150                                       117                          4,5

tuňák                     100                                        0,1                           23

avokádo                  80                                        4,8                          1,6

mrkev                      30                                        2,1                          0,3

okurka                     30                                        0,9                          0,25

edamame                30                                         3                             3,3

cherry rajčátka        30                                        1,2                          0,27

zázvor                     30                                        0,21                        0,09

sezam                        2                                       0,08                         0,44

arašídová omáčka   25                                       4,28                         1,27

červená řepa           20                                           2                            0,4

výhonky z hrášku   3                                        0,28                          0,25

Související články
Nový výzkum, provedený odborníky z The Peter Doherty Institute for Infection and Immunity v australském Melbourne, ukazuje, že lymfatické uzliny, které jsou často během operací rakoviny z těla rovněž odstraňovány, aby se zabránilo šíření nádorového bujení, mohou být ve skutečnosti klíčové pro úspěšnou léčbu nemoci. Zachování lymfatických uzlin během operace rakoviny by mohlo dramaticky zlepšit […]
Zaoceánský parník HMHS Britannic se potopil za první světové války v listopadu 1916 poté, co najel na námořní minu. Na konci října letošního roku ho zkoumali členové české expedice Britannic 2025 pod vedením Petra Slezáka. Kvůli extrémním podmínkám, proudům a hloubce, ve které se vrak v Egejském moři nachází, patří jeho zkoumání k nejnáročnějším na […]
Zajímavosti 2.11.2025
Ve výzkumu publikovaném v časopise Nature Communications pod názvem “Resolution limit of the eye – how many pixels can we see?” autoři z Cambridghské univerzity a společnosti Meta přišli s překvapivým závěrem: pro běžné domácí sledování výrazně lepší obrazovka s vyšším rozlišením (např. 4K či 8K) často nepřináší znatelný rozdíl oproti běžnému Full HD displeji. […]
Zajímavosti 1.11.2025
Co by se stalo, kdyby se všichni obyvatelé planety v jeden okamžik rozhodli zapnout každou žárovku, lampu i reflektor? Vypadá to jako otázka, která vrtá hlavou dětem v předškolním věku, ale zamysleli se nad ní i vědci. Ani ne snad kvůli tomu, že by čekali celoplanetární záchvat touhy po světle, ale spíš proto, že tento […]
Před téměř čtyřmi desetiletími objevili vědci uvnitř impaktního kráteru, nacházejícího se na ostrově Devon, jež je součástí kanadských ostrovů královny Alžběty, soubor dokonale zachovaných fosilií. Ty nyní konečně vydaly své tajemství. Patřily vyhynulému druhu bezrohého nosorožce, který žil před 23 miliony let. Odborníci zvíře pojmenovali Epiatheracerium itjilik, což v inuktitutštině znamená „mráz“ nebo „ledový“. Svojí […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz