Domů     Medicína
Stres v dětství má negativní vliv na mozek
Zdroj: Pixabay

Úrazy hlavy nejsou v dětském věku ničím neobvyklým, zejména v důsledku pádu. Vědce ze Státní univerzity v Ohiu však zajímalo, zda stres tyto neblahé vlivy úrazu na mozek nezesiluje. Zjistili, že ano, ale došli k ještě překvapivějším závěrům, stres měl na mozek horší dopady než samotný úraz!.

Když se vědci ze Státní univerzity v Ohiu, pod vedením psycholožky Kathryn Lenzové, začali zabývat daty, týkajícími se negativních dopadů úrazů hlavy u dětí na jejich budoucí vývoj, zjistili zajímavou věc.

Dopady samotného stresu na mozek, a tím i na chování dětí v dospělosti, byly horší než důsledky samotného úrazu hlavy. Po úrazech hlavy se mohou následně objevit poruchy nálad či sociální problémy, stresové zážitky z dětství pak mohou v dospělosti zvyšovat riziko fyzických i duševních chorob, a také pravděpodobnost užívání návykových látek.

„Nevěděli jsme ale, jak se tyto dvě věci mohou vzájemně ovlivňovat,“ uvádí hlavní autorka studie Kathryn Lenzová, a dodává: „Chtěli jsme pochopit, jestli traumatická zkušenost z mládí může ovlivnit reakci na poranění mozku.

A použití zvířecího modelu nám umožnilo proniknout do mechanismů, kterými tyto dvě věci mohou ovlivňovat vývoj mozku.“ Stres u potkanů ovlivnil mnohem více genů než traumatické poškození mozku. Jedná se o silný faktor, jehož vliv na vyvíjející se mozek by proto neměl být podceňován.

Experiment na potkanech

Během experimentu rozdělili vědci skupinu novorozených potkanů na poloviny. Část potkaních mláďat byla oddělována od jejich matek na denní bází po dobu 14 dní, aby u nich vyvolali podobné stresové zážitky, které v raném dětství zažívají některé lidské děti.

Druhá část mláďat stresována nebyla. Patnáctý den, kdy jsou malí potkani vývojově srovnatelní s lidskými batolaty, dostali někteří stresovaní i někteří nestresovaní potkani v anestezii úder do hlavy. Vědci pak hodnotili dopady těchto tří stavů, tedy stresu, stresu spojeného s úderem do hlavy a samotného zranění hlavy, na mozky potkanů a porovnávali je s těmi, kteří žádném traumatu vystaveni nebyli.

Zdroj: PIxabay

Stres samotný i v kombinaci s poškozením mozku v důsledku úrazu aktivoval dráhy v excitačních a inhibičních neuronech, kterou jsou spojovány s plasticitou neboli tvárností mozku, tedy jeho schopností měnit se v průběhu života zvířete či člověka.

Stres však tyto dráhy ovlivňoval negativně. Stres i úraz pak měly vliv i na aktivaci drah souvisejících s oxytocinem, hormonem spojovaným s mateřským chováním a sociální vazbou. Stres samotný či v kombinaci s úrazem oxitocinovou dráhu aktivoval, zatímco samotné poškození mozku vlivem úrazu ji oslabovalo.

Stres v dětství mění chování v dospělosti

Autoři studie k tomu uvádějí: „To ukazuje, že vliv stresu může měnit, jak trauma ovlivňuje mozek. Oxytocin se podílí na reakci na stres a na opravě, takže to může znamenat, že by to mohl být zajímavý modulátor, kterým bychom se mohli v budoucnu zabývat.“ Pouze ti potkani, kteří v dětství zažili stres, měli v dospělosti častěji tendence vstupovat do široce otevřeného prostoru, což je obvykle místo, kde se hlodavci cítí nejvíce zranitelní vůči predátorům.

„To naznačuje, že by mohli v pozdějším věku více riskovat, což je v souladu s údaji o lidech; ty ukazují, že stres v raném věku může zvyšovat riziko určitých stavů, jako je ADHD, které se může vyznačovat rizikovým chováním nebo poruchami užívání návykových látek,“ komentují zjištění vědci.

Kathryn Lenzová k tomu doplňuje: „Tyto výsledky, které poukazují na škodlivé účinky stresu v raném věku, jsou dalším důkazem, že se vyplatí řešit dětská traumata.“.

Štítky:
Související články
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz