Domů     Medicína
Wim Hofova metoda není zázračná
Zdroj: Pixabay

Nizozemec Wim Hof slibuje, že prostřednictvím dechových cvičení, meditací a otužování dojde ke zlepšení fyzického i psychického zdraví jedince. Vědci, kteří jeho metodu podrobili bedlivému zkoumání, ovšem nic takového nepotvrdili..

Wim Hof, známý také jako The Iceman, se věnuje extrémním sportům a proslul svojí extrémní odolností vůči chladu. Je držitelem několika Guinessových světových rekordů, z nichž některé byly ovšem později překonány.

Běžel například bos půlmaraton na sněhu a ledu, jeho tělo zvládlo více než hodinu přímého kontaktu s ledem, na Kilimandžáro vystoupal v šortkách a podobně. Tvrdí, že to dokázal jen díky unikátní metodě, kterou sám vymyslel.

Zlepšení mnoha zdravotních aspektů

Wim Hofova metoda slibuje už během deseti dnů provádění dechových cvičení, meditace a otužování zlepšení mnoha zdravotních aspektů, například snížení úrovně stresu, rychlejší regeneraci, lepší spánek i sportovní výkon, větší chladovou toleranci a silnější imunitní systém.

Wim Hof jde však ve svých slibech ještě dál, podle něj metoda uleví od příznaků CHOPN, migrény i fibromyalgie, sníží krevní tlak a zlepší fungování kardiovaskulárního systému.

Zdroj: Wiki Commons

Když však metodu prověřil vědecký tým, vedený švýcarským expertem na sport Saschou Ketelhutem z Bernské univerzity, nenašel za 15 dní žádný důležitý zdravotní parametr, k jehož zlepšení by vlivem aplikace Wim Hofovy metody došlo.

Ani jiné výzkumy, které se metodou v minulosti zabývaly, nepovažovaly její výsledky za úplně přesvědčivé. Například Tereza Petrásková Toušková, působící na Karlově univerzitě, metodu testovala na 6 českých účastnících expedice na Antarktidu.

Zázraky se nekonají

Ta určité přínosy metody pozorovala, když říká: „Výsledky ukázaly, že osmitýdenní tréninkový program významně snížil reakce na stres, což se projevilo snížením příznaků deprese. Bylo také pozorováno nesignifikantní snížení hladiny kortizolu.“ Do nového testování se zapojilo 42 osob, jednalo se o zdravé muže ve středním věku.

Polovina se jich řídila pravidly Wim Hofovy metody, druhá se otužování, meditaci a dechovým cvičením nevěnovala. Autoři studie se následně zaměřili na změnu parametrů spojených se zdravím srdce, žádné přínosy však nepozorovali.

Vědci nezpochybňují metodu jako takovou, věří, že otužování a meditace mohou skutečně zlepšovat zdraví, domnívají se však, že k tomu dochází až v delším časovém horizontu, například dvou měsíců. Vadí jim však přehnané sliby a naděje s ní spojené.

Dobře známým faktem navíc je, že Wimovo identické dvojče André má podobnou toleranci vůči chladu, přestože má odlišný životní styl a otužování se nevěnuje. To naznačuje, že mnohé, ne-li všechny Wim Hofovy schopnosti jsou spíše vrozené než získané dodržováním jeho vlastní metody.

Štítky:
Související články
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz