Domů     Technika
Jak unikátní jsou uhlíkově neutrální iPhone 15 a Apple Watch 9?
Jan Zelenka 9.11.2023

Letos bude Santa nadělovat produkty s nakousnutým „bio-jablkem“. Po letech příprav, inovací a miliardových investic Apple představuje uhlíkově neutrální Apple Watch Series 9 a velmi udržitelný iPhone 15. Otestovali jsme je….

Novinky americké společnosti jsou první, které lze nazvat opravdu udržitelné, a zároveň poslední na cestě, jež začala před více než 10 lety. V roce 2020 dosáhl Apple uhlíkové neutrality v rámci svých korporátních činností a představil svou odvážnou vizi – dosáhnout do roku 2030 uhlíkové neutrality napříč celým hodnotovým řetězcem.

Asi se to daří, když už letos jsou na 45 % snížení, a to díky výraznému rozšíření používání energií z obnovitelných zdrojů nebo kvůli přechodu na recyklované materiály a materiály z obnovitelných zdrojů.

iPhone 15 a 15 Plus, foto: Apple

iPhone 15 Plus:

Mimořádné materiály, foťák a sklo

Telefony iPhone jsou už roky vlajkovou lodí Applu a také lídrem v otázce přístupu k životnímu prostředí. iPhony 15 a 15 Plus se blíží k uhlíkové neutralitě od designu přes výrobu až po uživatelské využití.

Podíl recyklovaných materiálů je dosud nejvyšší v historii, třeba v baterii je 100% recyklovaný kobalt a v hlavní základní desce (měděných drátech Taptic Enginu) a v měděné fólii bezdrátové nabíječky MagSafe zase 100% recyklovaná měď.

To je u iPhonů naprostá novinka. Oba modely obsahují také konstrukci se 75% podílem recyklovaného hliníku, 100% recyklované kovy vzácných zemin v magnetech a 100% recyklované zlato v USB-C konektoru a ve zlatém pokovení a cínových pájkách v několika deskách plošných spojů.

Nato modely řady iPhone 15 splňují vysoké standardy v oblasti energetické účinnosti, jelikož neobsahují rtuť, PVC ani berylium. Vzhledem k tomu, že přes 99 % obalových hmot je tvořeno vlákny, přibližuje se Apple splnění svého cíle vyřadit do roku 2025 plasty z obalů kompletně.

Společnost navíc už nikdy nebude v žádných svých produktech včetně doplňků používat kůži, čímž ještě více zmírní svůj dopad na planetu. Apple také představuje nový kryt a peněženku, které mají MagSafe a jsou vyrobeny z materiálu FineWoven.

Tento odolný a luxusní materiál je hebký a na dotek připomíná semiš. Je vyroben z 68 % z recyklovaného spotřebitelského materiálu a ve srovnání s kůží má výrazně nižší uhlíkovou stopu.

Nový 48MP hlavní fotoaparát pořizuje nádherné fotky v neuvěřitelné kvalitě a s ostrými detaily. Foto: Apple

Portréty nové generace

Nové iPhony 15 a 15 Plus nabízejí displej o velikosti 6,1 a 6,7 palců a Dynamic Island, který přináší inovativní způsob interakce s důležitými upozorněními a živými aktivitami. Zásluhou HDR jasu, který nyní dosahuje až 1600 nitů, vypadají HDR fotky a videa lépe než kdy dříve.

A při slunečném počasí dosahuje maximální jas venku až 2000 nitů, což je ve srovnání s předchozí generací dvojnásobek.

Právě technologie fotoaparátu je možná nejúžasnější vylepšenou funkcí 15 a 15 Plus. Hlavní fotoaparát má 48MP a zásluhou quad-pixelového snímače dokáže zachytit i ty nejjemnější detaily. Automatické zaostřování je pro něj vzhledem k použité technologii 100% Focus Pixels naprostá hračka.

Díky síle výpočetní fotografie také dává uživatelům do rukou nové základní supervysoké rozlišení 24 MP, se kterým pořídí fantasticky kvalitní snímky. Chytrá integrace hardwaru a softwaru zajišťuje možnost dodatečného dvojnásobného přiblížení, což znamená, že uživatelé teď mohou vůbec poprvé s dvojitou fotosoustavou využít tři úrovně optického zoomu, konkrétně 0,5×, 1× a 2×.

Vůbec poprvé je také možnost pořídit portrét bez nutnosti přepínání do portrétního režimu. Pokud má uživatel v hledáčku člověka, psa či kočku a klepne na ně, aby fotoaparát zaostřil, telefon automaticky nasnímá informace o hloubce, takže později můžete výsledný snímek v aplikaci Fotky proměnit v úžasný portrét.

Uživatelé mohou upravit bod zaostření i po pořízení fotografie, a využít tak svou tvůrčí svobodu naplno.

Propracovaná zadní konstrukce

Není to poslední „poprvé“ – u jako vůbec prvního chytrého telefonu se na zadní straně objevuje probarvené sklo, které je k dostání v pěti různých barevných provedeních. Než se zadní sklo vyhladí nanokrystalickými částicemi a vyleptá, proběhne jeho tvrzení speciálním dvojitým procesem iontové výměny.

Výsledkem je pak matná konstrukce s jemnou texturou, která působí luxusním dojmem. Nově zaoblené hrany těla z leteckého hliníku padnou skvěle do ruky a předek chrání osvědčený Ceramic Shield, který je pevnější než jakékoli jiné sklo chytrých telefonů.

Díky tomu, že telefon odolá vodě, prachu2 i zkoušce času, vydrží iPhone déle a udrží si svou hodnotu lépe než jakýkoli jiný chytrý telefon. Kromě toho vnitřní konstrukce zajistí, že iPhone ani v zápřahu nepoleví a půjde opravit jednodušeji a dostupněji.

V kombinaci s vybranými pouzdry a řemínky jsou Apple Watch Series 9 prvními uhlíkově neutrálními produkty od Applu. Foto: Apple

Apple Watch Series 9:

Surfování na vlně udržitelnost a inovací

Oblíbená řada hodinek Apple Watch se dočkala přelomových nových funkcí a stala se vůbec prvním uhlíkově neutrálním produktem v nabídce Applu.

Pověst nejlépe prodávaných hodinek na světě si drží od roku 2015. Na vavřínech úspěchu ale společnost neusíná, jejich produkty totiž s každým dalším rokem „rostou“. „Hodinky Apple Watch jsou nepostradatelným společníkem, který milionům lidí po celém světě usnadňuje péči o zdraví, kondici, komunikaci a bezpečnost,“ uvedl provozní ředitel společnosti Jeff Williams (*1963).

Poklepat a přijmout

Novinka v produktové řadě oslňuje především rychlostí, o které si uživatelé mohli v minulosti nechat jen zdát. Ať už chcete zkontrolovat čas, počasí nebo aktivitu, jediný čip S9 SiP vaše přání splní rychlostí blesku.

Příjemnou změnou je i 18hodinová výdrž baterie, díky které hodinky nezradí ani při celodenní aktivitě. Srdce „devítek“ ukrývá také čtyřjádrový procesor Neural Engine, jenž pohání mimo jiné inovativní ovládací gesto.

K přečtení zprávy, přijetí hovoru nebo přepnutí skladby nově stačí poklepat ukazováčkem o palec. Lovení ikonek na displeji je tak definitivně minulostí.

Nové Apple Watch Series 9 přinášejí nové funkce a představují důležitý milník z hlediska životního prostředí. Foto: Apple

Za slunce i za šera

Po designové stránce nelze opomenout nový operační systém watchOS 10, díky kterému jsou dosavadní aplikace nejen větší, ale na první pohled nabízí mnohem více informací. Dosud největší aktualizace přinesla také neokoukané ciferníky, například s komiksovou postavičkou Snoopym.

Značných změn doznal samotný displej, který aktuálně vyniká dvakrát vyšším maximálním jasem v hodnotě až 2000 nitů. Surfovat očima po obrazovce je tedy možné i na přímém slunci. Naproti tomu ztlumení na 1 nit vás o nejnovější události nepřipraví ani v ranním šeru.

Myslí i na planetu

Potěší i vybrané kombinace řemínků a hodinek, jež jsou vůbec prvními neutrálními produkty v portfoliu značky. Tento revoluční krok jen podporuje předsevzetí Applu, stát se do sedmi let kompletně uhlíkově neutrálním výrobcem elektroniky.

Už teď Apple Watch Series 9 snižují emise u tří největších zdrojů znečištění v rámci životního cyklu produktů – tedy z výroby, z materiálů a z přepravy. A sice takto: Výroba a používání využívá 100% čistou energii, 30 % celkové hmotnosti hodinek tvoří recyklované materiály a k přepravě byla použita letecká doprava jen z 50 %. Tyto snahy vyústily ve snížení emisí každého modelu o více než 75 %.

Na zdraví!

Pro ty, kdo mají rádi svůj tep pod kontrolou, jsou připravené vylepšené aplikace duševního i tělesného zdraví. Příjemnou novinkou je aplikace EKG, jež dokáže vygenerovat ekvivalent podobný jednosvodovému elektrokardiogramu.

Je dobré znát a kontrolovat i saturaci kyslíkem. Na své si ale určitě přijdou i zapálení atleti nebo cyklisté.

Přední sklíčko totiž díky robustní geometrii a rovné spodní straně jen tak nepraskne. Hodinky jsou hodinky voděodolné do 50 metrů.

Ani asistentka nechybí

Oblíbený pozdrav „Hey Siri,“ je nyní možné adresovat přímo hodinkám. Požadavky, ke kterým není potřeba připojení k Wi-Fi nebo mobilní data, jsou nyní rychlejší a spolehlivější. Opět jde o zásluhu procesoru Neural Engine, který oproti předchozímu modelu zpřesňuje diktování textu až o 25 %.

Zároveň má chytrá asistentka přístup ke zdravotním informacím, čímž vám hlídá kondici.

Související články
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz