Domů     Medicína
Syndrom karpálního tunelu ohrožuje většinu lidí pracující na počítači
Zdroj: DALL-E

Syndrom karpálního tunelu patří k nejčastějším nemocem z povolání. Postihuje dělníky se sbíječkami, hudebníky i zubaře. Nejrizikovější skupinou jsou ale lidé sedící u počítačů. Nepříjemné pocity a občasné brnění v zápěstí zná téměř každý z nich..

Jako karpální tunel se označuje místo v zápěstí, kudy probíhají šlachy ohýbačů prstů a mediální nerv. Tuto štěrbinu ze tří stran obklopují zápěstní kůstky a shora ji kryje příčný zápěstní vaz. Každý pohyb zápěstí a ruky však tento tunel zužuje.

Při dlouhodobém přetěžování ruky a zápěstí postupem času šlachy procházející karpálním tunelem dále do dlaně zbytní, a tím dojde k trvalému útlaku mediálního nervu, což má za následek brnění, mravenčení a slabost především palce, ukazováčku a prostředníčku. Rozvine se syndrom karpálního tunelu.

Ženy ohroženější než muži

U nás je diagnostikováno 180 až 346 případů na 100 000 obyvatel a rok, přičemž postiženy bývají především ženy, a to třikrát až čtyřikrát častěji než muži. Průměrný věk pacientů je mezi 45 a 55 lety věku, s převahou postižení u pracující populace.

Ohroženi jsou lidé, kteří zápěstí a ruce využívají k manuální činnosti, při které používají větší svalovou sílu s nižší četností pohybu, nebo naopak menší svalovou sílu s vysokou četnostní pohybu. To znamená například práci se šroubovákem či těžším nářadím, hru na strunné nástroje či práci s počítačovou klávesnicí a myší v nevhodné poloze.

Ohroženi jsou však také ti, u kterých při práci dochází k přenosu vibrací na ruce, například při práci s motorovou pilou, sbíječkou, kladivem či vrtačkou. Příčinou obtíží však může být i dlouhodobý tlak na zápěstí, zánět šlach či žil, případně vytvoření výrůstků v těchto místech, úraz nebo dislokace zápěstních kůstek.

Potíže se mohou projevit v období těhotenství či klimakteria, kdy dochází k většímu zadržování vody v těle, a tudíž tvorbě otoků. Syndrom karpálního tunelu však může být i komplikací závažnějších systémových onemocnění, jako je revmatoidní artritida či diabetes mellitus.

Zdroj: Creative Commons

Nepříjemné projevy „karpálu“

Prvotním příznakem útlaku mediálního nervu je brnění, mravenčení a slabost ruky, doprovázené bolestmi, které mohou vystřelovat až k lokti, ramennímu kloubu, do krční páteře a hlavy. Zápěstí je ztuhlé a může docházet k otokům prstů a jejich špatné koordinaci.

Oslabení jemné motoriky prstů se projeví například neschopností zapnout knoflík či sebrat drobnou minci. Obtíže se zpočátku projevují hlavně v noci, kdy bolest pacienta vzbudí ze spaní, po protřepání končetiny však dojde k úlevě.

Později už i v klidu přes den, případně při zalomení zápěstí ve statické poloze, například při držení řídítek kola nebo držení se v dopravním prostředku.

Je-li syndrom již diagnostikován, dochází ve většině případů nejprve k nastolení konzervativní léčby. Ta spočívá v podávání analgetik a protizánětlivých léků, které tlumí bolest, ale neléčí příčinu obtíží, doplněných o některou z metod fyzioterapie.

Jde o magnety, elektrostimulaci či datermii (prohřívání orgánů průchodem vysokofrekvenčního elektrického proudu), ultrazvuk či laser. Vhodná může být i akupunktura. Pokud konzervativní metody léčby nepomáhají, přichází na řadu operační přístup.

Při chirurgické léčbě operatér nařízne příčný zápěstní vaz, a tím okamžitě uvolní struktury pod ním. Pacient pocítí úlevu několik dní po zákroku, zůstane mu asi 3 cm dlouhá jizva. Samotný zákrok trvá nejvýše 30 minut a provádí se ambulantně.

Prevence je základ

Nejlepší je však vzniku syndromu karpálního tunelu předcházet, a to pravidelnými přestávkami v práci, protahováním zápěstí a úpravou nevhodných pracovních návyků. Vhodné je také využívání nejrůznějších ergonomických pomůcek, které vypodloží zápěstí tak, aby při práci nedocházelo k jeho útlaku, případně speciální ortézy a dlahy.

Při prvních obtížích mohou pomoci i studené zábaly, masáže svalů ruky, dlaně a předloktí a vyhýbání se stereotypním pohybům ruky.

Štítky:
Související články
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz