Domů     Zajímavosti
Kdo nejvíce věří konspiračním teoriím? Podle vědců lidé hlásící se k extrémům
Martin Janda 15.10.2023

Lidé nikdy nepřistáli na Měsíci. Ale na druhou stranu si mocenská elita na Měsíci buduje tajné základny, kam se uchýlí, až na Zemi vypukne válka. Ano, byť si vyznavači konspiračních teorií mnohdy odporují, s klidem své bludy šíří hlavně na sociálních sítích dál..

Ba co víc, mnohdy je šíří s fanatismem blízkým náboženskému fundamentalismu. Kdo jim odmítá věřit, je ovce, která je ovládána mocnými hráči kdesi v temném zákulisí. Přičemž některé z konspiračních teorií mohou být velmi nebezpečné.

Například ta, která tvrdí, že očkování způsobuje smrt. Nebo ta, podle které vládnou světu Židé. Právě na jejím základě byl postaven nacistický holocaust a ještě před ním docházelo v Rusku k mnoha pogromům s desítkami mrtvých lidí.

Proč lidé věří nesmyslným konspiračním teoriím? Inu, svět je komplikovaná záležitost, a v těchto hypotézách mohou někteří jedinci najít víru, oporu a také výmluvu, proč se jim v životě nedaří. Kromě toho se šíření podobných myšlenek stalo součástí propagandy některých zemí, které nemají daleko k totalitarismu.

Vědci z Nizozemska se před časem zaměřili, jací jsou vlastně lidé, kteří konspirační teorie vyznávají.

Z hlediska vyznávaných politických názorů se ukázalo, že konspiračním teoriím nejvíce věří lidé, kteří se hlásí ke krajní pravici či krajní levici. Možná to zní zvláštně, ale jedna z politologických pouček říká, že oba extrémy mají víc společného, než se na první pohled může zdát.

„Lidé na pravém i levém okraji politického spektra mají sklon přilnout ke svému vidění světa natolik skálopevně, že pak politické ideje, k nimž se upínají, vnímají jako jediné řešení problémů společnosti,“ uvedl psycholog Jan-Willem van Prooijen.

Vědci pro svá data provedli celkem čtyři výzkumy, tři v Nizozemsku a jeden v USA. Lidé vyznávající názory kryjící se s okraji politického spektra více věřili na jednoduché recepty řešení společenských problémů. Tyto osoby rovněž tvrdily, že za pohybem světa stojí spiknutí mocných.

„Pro některé lidi je jednodušší věřit konspiracím, než akceptovat skutečnost, že svět je složitější a méně předvídatelný, než jsou ochotní si připustit,“ píší badatelé ve své studii.

Lidé vyznávající tyto teorie dokážou zpochybnit cokoliv, jen ne svou oblíbenou spikleneckou hypotézu. K faktům, které konspirační teorie snadno vyvrátí, bývají slepí.

O tom, jak hluboko pod kůži se podezíravé myšlení může dostat, by mohl vyprávět italský spisovatel Umberto Eco. Ten spiklenecké hypotézy ironizoval ve svém díle Foucaultovo kyvadlo. Řada čtenářů však knihu pochopila právě obráceně a hledala v ní důkazy o spiknutí…

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz