Domů     Vesmír
Artemis II: Přepíše „bohyně“ historii lidstva?
Zdroj: ESA

Dostat člověka na Měsíc, to je oč tu běží… A dlouho připravovaná mise Artemis II. má NASA tento sen znovu splnit. To ale není to jediné, čím se program hodlá zapsat do dějin.

Od chvíle kdy noha Neila Armstronga (1930–2012) ve skafandru, poprvé vstoupila na prašný povrch Měsíce, uplynulo 54 let. Společně s Buzzem Aldrinem (*1930) a Michaelem Collinsem (1930–2021) pokořili v rámci mise Apollo 11 nejúžasnější vesmírný milník lidstva.

Jsme vítězové!

Vesmírný závod odvěkých soupeřů USA a SSSR byl v tu chvíli ukončen. Zároveň však ukázal, že lidstvo dokáže téměř cokoli, pokud vynaloží dostatečné úsilí. Teď, o půl století později, má program Apollo doplnit/nahradit Artemis (v řecké mytologie to byli sourozenci), ambiciózní plán pojmenovaný po řecké bohyni lovu a Měsíce.

V jeho rámci hodlá NASA demonstrovat nejen nové technologie a systémy, ale také položit základy pro budoucí misi na Mars.

11/24

Cílem programu, jehož náklady by se podle generálního inspektora NASA, Paula K. Martina, měly do roku 2025 vyšplhat na 93 miliard dolarů, je uskutečnit průlet kolem Měsíce. Konkrétně po tzv.

dráze volného návratu. To znamená, že vesmírná loď Orion vstoupí na oběžnou dráhu naší jediné přirozené družice, dále však proletí zhruba 10 tisíc kilometrů nad povrchem její odvrácené strany. Na zpáteční cestu se vrátí vlivem zemské gravitace.

Celkem by si měla cesta vyžádat 8–10 dní, přičemž od Země by se měla nosná raketa Space Launch System odlepit v listopadu příštího roku.

Zdroj: ESA

Houstone, tady Měsíc!

Kontakt se Zemí bude probíhat prostřednictvím systému Optical Communications System (O2O), a to z důvodu získání co nejobsáhlejších záběrů. „Ty pořízené z Měsíce během programu Apollo byly, jak si jistě vzpomínáte, zrnité a nepříliš kvalitní,“ uvedl manažer Steven Horowitz.

Díky revoluční technologii budou navíc zachycené snímky a videa odesílány na Zemi v reálném čase. Laserová komunikace dále poslouží k přenosu ohromného množství vědeckých dat, pečlivě zaznamenávány budou také údaje nezbytné pro řízení letu a informace o zdravotním stavu posádky.

Podle NASA vše nasvědčuje tomu, že by optická komunikace v budoucnosti mohla být pro cesty na Měsíc klíčová. Agentura proto souběžně uvažuje o vybudování satelitního internetu jménem LunaNet.

S Wi-Fi až na Měsíc?

Konkrétní návrhy na podobu a fungování „vesmírného internetu“ již čile probíhají za zavřenými dveřmi v Goddardově středisku vesmírných letů NASA v Marylandu. Základem LunaNetu bude síť DTN (Delay/Disruption Tolerant Networking), jejímž úkolem bude zajistit, aby data bez problému prošla sítí a dorazila do cíle.

A to i v okamžiku, kdy dojde k jakýmkoli výpadkům signálu. Astronauti budou internet využívat prostřednictvím mnoha uzlů a komunikovat s posádkou na Měsíci stejným způsobem, jakým se na Zemi momentálně využívá Wi-Fi.

Zároveň bude LunaNet disponovat přístrojem pro měření vesmírného počasí z důvodu včasné detekce potenciálně nebezpečné sluneční aktivity (například slunečních erupcí), která by mohla ohrozit vybavení i životy astronautů.

Jedinečné kvarteto…

To ale není to jediné, s čím NASA hodlá dobýt svět. Značnou pozornost si vysloužila především čtyřčlenná posádka, která svou skladbou zbořila veškeré zajeté americké stereotypy. Vstříc Měsíci totiž agentura vyšle také ženu, elektroinženýrku a astronautku Cristinu Kochovou (*1974), držitelku rekordu v kategorii „nepřetržitého pobytu ve vesmíru“.

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) totiž v roce 2019 strávila 328 dnů. Velení lunární mise bylo svěřeno do rukou zkušeného vojenského pilota Gregoryho Wisemana (*1975), kterého v roce 2014 proslavil pobyt na ISS v rámci Expedic 40 a 41. Role pilotů byla rozdělena mezi kanadského astronauta Jeremyho Hansena (*1976) a Victora Glovera (*1976), vůbec prvního Afroameričana, který kdy stanul ve vesmíru.

Christina Kochová, Victor Glover, Reid Wiseman a Jeremy Hansen. Zdroj: Wikimedia Commons

Výzkumný pobyt?

Pokud se plánované mise podaří označit za úspěšné, má NASA připravený ještě jeden trumf, měsíční základnu jménem Artemis Base Camp. Podle dosud nashromážděných informací by mělo stanoviště sestávat z ubytovací kapacity pro čtyři osoby, energetické infrastruktury, zařízení pro likvidaci odpadu a přistávací plochy pro hostující posádky.

Rovněž by sloužilo jako „domov“ lunárního roveru, který by astronautům posloužil ke snadnější přepravě po měsíčním povrchu. Za jednoho z kandidátů, kde by se tábor mohl nacházet, byl v roce 2006 označen kráter Shackleton.

Zdroj: NASA

Související články
Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně „kymácí“. Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evropské kosmické agentury. K ověření hmotnosti černé díry byla použita data z dalekohledu Very Large Telescope Evropské jižní observatoře (ESO VLT) a dalších pozemních observatoří, podle nichž […]
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz