Domů     Vesmír
NASA vyvíjí nejlepší boty v dějinách pro účastníky mise na Měsíc
Zdroj: NASA

Snímek otisku boty Buzze Aldrina na Měsíci patří mezi kultovní. Na povrchu věčného souputníka Země se dnes nachází stovky stop, které tam zanechalo 12 astronautů mise Apollo mezi roky 1969 až 1972. Bez větru a deště tam zůstanou miliony let.

Nyní se NASA připravuje na návrat člověka na Měsíc, při kterém nesmí chybět, vedle nových skafandrů, ani nové obutí..

Prototyp bot pro mise Apollo byl navržen v roce 1962, během následujících šesti let byl vytvořen jejich definitivní design, který se však v průběhu mise ještě měnil. Poslední změny tak byly učiněny až v roce 1972. Při navrhování bot museli vzít designéři v úvahu, že teploty poblíž měsíčního rovníku se mohou pohybovat kolem 120 °C přes den a mínus 130 °C v noci a že se pod měsíčním prachem mohou nacházet ostré kameny.

Boty, které měli na nohou Neil Armstrong a Buzz Aldrin při procházce po povrchu Měsíce dne 20. července 1969, musely splňovat nejpřísnější bezpečnostní a výkonnostní specifikace.

Velké teplotní rozdíly i ostré kameny

Skládaly se ze dvou hlavních částí, z vnitřních „tlakových bot“ s pružnou podrážkou, které nosily posádky během pobytu ve vesmíru v lodích, a vnějších „galoší“, které se před vstupem na povrch Měsíce připevnily přes vnitřní botu.

Podešev vnitřní boty byla vyrobena z nehořlavého elastomeru a voštiny, pružného materiálu podobného včelí plástvi, a to v reakci na požár lodi Apollo 1 dne 27. ledna 1967, při kterém zahynuli všichni členové posádky – Guss Grissom, Ed White a Roger Chafee.

Vnější bota sestávala z 12 vrstev polyesterového filmu, běžně nazývaného „Mylar“, vyrobeného z nataženého polyethylentereftalátu (PET). Ten byl vybrán pro svoji vysokou pevnost v tahu, chemickou i rozměrovou stálost, odrazivost i elektrické izolační vlastnosti.

Tato obuv také obsahovala netkaný PET a vnitřní vložkový materiál ze skleněných vláken neboli polytetrafluorethylenu (PTFE). Podešev RTV360 pak byla vyrobena ze silikonu, neboť musela mít dobrou pružnosti i při velmi nízkých teplotách, společností General Electric Company.

Na vnější potah boty byla vybrána tkanina, obsahující vlákna z nerezové oceli, protože byla odolná vůči oděru.

Zdroj: Axiom Space

Nové skafandry pro návrat na Měsíc

Návrat astronautů na Měsíc v rámci mise Artemis NASA plánuje už v roce 2025. Žádný ze skafandrů nyní využívaných na Mezinárodní vesmírné stanici se však pro něj nehodí. V březnu letošního roku byly proto představeny nové skafandry pro měsíční misi čtyř astronautů, jejichž design má na starosti soukromá společnost Axiom Space.

Jejich součástí jsou i nové boty, jejichž konkrétní design však zatím nebyl zveřejněn. NASA nicméně strávila ve spolupráci se soukromými partnery roky navrhováním a zdokonalováním materiálů pro vesmírnou obuv.

Podle Zacha Festera, vedoucího výzkumu a vývoje nových bot pro astronauty v Johnsonově vesmírném středisku NASA, budou na nové obutí astronautů kladeny ještě vyšší nároky než při misích Apollo. Při misi Artemis totiž přistanou na jižním pólu místo rovníku, kde bude větší zima.

Nacházejí se tam totiž místa, který zůstávají trvale ve stínu. Fester vysvětluje: „Slunce neviděla po tisíce let. Teplota v některých z nich může klesnout až na minus 225 stupňů Celsia. Na místech vystavených Slunci může být teplota naopak i vyšší než 65 stupňů Celsia.

Vycházka může na Měsíci trvat od čtyř do osmi hodin, takže za tu dobu mohou astronauty potkat docela velké teplotní rozdíly.“.

Ikonický otisk podrážky

Klíčová proto bude izolace. NASA i Axiom testují nové typy izolačních pěn a svrchních materiálů, které uvnitř boty pomohou udržet příjemnou teplotu. Astronauti budou prozkoumávat Měsíc při delších výletech a měli by se pokusit i o založení stálé lunární základny, proto by boty měly být co nejlehčí, aby nesnižovaly efektivitu jejich pohybu.

Na druhou stranu, budou vystaveny různým povrchům, takže by měly disponovat dobrou přilnavostí na tvrdé skále i v měkkém prachu, stejně jako na tvrdších kovových površích vozítek a žebříků.

Podrážka musí být rovněž odolná proti opotřebení. Russell Ralstom z Axiom Space k tomu dodává: „Máme plány na specifický design podrážky, který může obsahovat logo nebo jiné vyobrazení symbolizující význam návratu člověka na Měsíc.“ Vzhledem k tomu, že v rámci mise Artemis má na povrchu Měsíce stanout i první žena, budou muset designéři pracovat s větším rozsahem velikostí obuvi, než tomu bylo u mise Apollo, kde měli všichni astronauti přibližně stejnou výšku i hmotnost.

Stopy, které nové boty na povrchu Měsíce zanechají, však budou stejně významné jako ty, které vznikly před více než padesáti lety, budou znamenat novou éru dobývání vesmíru.

Více se dočtete v časopise 21. století číslo 10/2023, které vyšlo 18. září.

Štítky:
Související články
Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně „kymácí“. Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evropské kosmické agentury. K ověření hmotnosti černé díry byla použita data z dalekohledu Very Large Telescope Evropské jižní observatoře (ESO VLT) a dalších pozemních observatoří, podle nichž […]
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz