Domů     Medicína
Nebezpečným brněním k plodnosti?
Zdroj: Freepik

Je prudce jedovatý, navíc je cítit po zkažených vejcích… I přesto má sirovodík jednu nedocenitelnou vlastnost – dokáže skvěle ochránit spermie savců před vážným poškozením.

Na výjimečnou superschopnost životně důležitého plynu, avšak se špatnou pověstí, upozornili vědci z Biomedicínského centra plzeňské Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Na výzkumu sulfanu v plodnosti samců spolupracovali s odborníky z Universidad de Castilla-La Mancha ve Španělsku.

Využití se meze nekladou

Úlohou sulfanu v regulaci plodnosti se přitom tento tým zabývá již několik let. Stal se proto prvním, kdo světu před pár lety odhalil jeho významnou roli u vajíček savců. I přesto že svou jedovatostí předčí i cyankali, organismy si jej v malém množství vyrábí ve svých buňkách.

A následně využívají k nejrůznějším účelům. „Z plynů, které plní v organismu důležitou roli signálních molekul, takzvaných gasotransmiterů, je už dlouho znám oxid dusnatý. Jednou z jeho hlavních úloh je regulace průtoku krve cévami.

Na významnou roli sulfanu v těle živočichů nahlíželi vědci dlouho s despektem právě proto, že je ve větších koncentracích prudce jedovatý. Dnes už ale není o zásadním významu tohoto plynu pro náš organismus nejmenších pochyb,“ prohlásil vedoucí týmu Jan Nevoral.

Efektivní štít

Podle Nevorala si varlata samců vyrábí sulfanu poměrně velká množství. Jindy nebezpečný plyn se totiž dle plzeňských kapacit váže na určitá místa bílkovin v mužské pohlavní buňce, čímž ji efektivně ochrání před poškozením.

„Spermie získávají tuto ochranu sulfanem ještě během vývoje ve varleti. Do pohlavního traktu samice už vstupují náležitě ‚obrněny‘ atomy síry na všech citlivých místech,“ vysvětlila celý mechanismus členka Nevoralova týmu, Hedvika Řimnáčová.

Problém jménem radikály

Než totiž spermie vůbec získá šanci k oplodnění, musí podniknout několikadenní strastiplnou cestu pohlavním ústrojím samice. Přitom čelí řadě nepříznivých vlivů, včetně působení silně reaktivních volných radikálů.

Ty přitom vznikají i v samotné spermii jako zplodiny intenzivního metabolismu při produkci energie potřebné k jejímu pohybu. Přítomné jsou ale také v okolním prostředí.

U myší i prasat

Bohužel pro naše rozmnožovací ústrojí mohou volně poškodit bílkovinné molekuly, čímž dojde k narušení životně důležitých pochodů mužské pohlavní buňky. A právě tomu by podle plzeňských odborníků mohl plyn zabránit.

Potvrdili totiž existenci přirozené ochrany sulfanem u lidských spermií. Tato efektivní ochrana by ale měla kolovat organismem také myším a divokým prasatům.

Související články
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz