Domů     Historie
Zbraň, která učinila z žen úspěšné lovkyně
Zdroj: WikiCommons

Po velmi dlouhou dobu se vědci a historikové domnívali, že lov byl v době, kdy se Homo sapiens objevil jako druh, tedy asi před 200 tisíci lety, doménou mužů. Věřili, že první lidé měli jasně rozdělené role, muži se věnovali lovu a ženy sběru.

Poslední dobou se ale ukazuje, že k lovu měly zřejmě blízko i ženy. A možná to byly právě ony, kdo stál za vynálezem, který vyrovnal jejich nevýhodu při vrhu zbraní, tedy slabší paže..

Tým vědců z Washingtonské univerzity a Seattle Pacific University zveřejnil začátkem července letošního roku v časopise PLOS One výsledky rozsáhlé analýzy, kterou provedl. Odborníci pod vedením Cary Wall-Schefflerové prošli svědectví antropologů o životě loveckých skupin, sahající od roku 1800 po současnost, v nichž pátrali po informacích o ženách – lovkyních.

Závěrem jejich studie bylo zjištění, že až v 79 % společnostech, pro které byly údaje k dispozici, lovili nejen muži, ale i ženy.

Lovily i ženy, pomáhal jim v tom atlatl

„Většina kultur, pro které je lov důležitý, cvičí své dívky a ženy, aby si vyráběly nástroje a chodily na lov“, přibližuje Wall-Schefflerová. Studie zároveň vyvrací i druhý mýtus, že muži lovili velkou zvěř, zatímco ženy maximálně tu menší, jak jsou ještěrky nebo králíci.

Podle dat, se kterými vědci pracovali, lovily ženy i velkou zvěř. Vysvětlení, jak se jim podařilo být v lovu stejně úspěšné jako muži, i když ti měli objektivně větší sílu v horních končetinách, přinesla nejnovější britská studie.

Zdroj: CreativeCommons

V ní archeoložka Michelle Bebberová z Kentské státní univerzity prokázala, že ženy využívaly při vrhání pomůcku, tak zvaný atlatl nebo vrhač oštěpů, který v pravěku dokázal kompenzovat nevýhodu žen – lovkyň, spočívající ve slabých pažích.

Experimenty, které provedla vědkyně se svými studenty, prokázala, že tato jednoduchá technologie plně vyrovnala přirozenou mužskou výhodu silných rukou. „Jednou z hypotéz, proč lidé přijali atlatl a proč se uplatnil oproti samotnému oštěpu, je, že fyzicky velmi různorodí lidé s ním mohli dosáhnout velmi podobných výsledků, což usnadnilo účast více lidí na loveckých aktivitách,“ vysvětluje Bebberová.

Kdo byl autorem atlatlu?

Atlatl, který vypadá jako obyčejná tyč, funguje jako páka, která prodlužuje délku paže vrhající oštěp. Ten je díky tomu vržen s větší silou a má i delší dolet. To lidem v době kamenné usnadnilo lov a zabíjení kořisti.

Zatímco první oštěpy jsou staré stovky tisíc let, první atlatly jsou staré jen desítky tisíc let. Bebberová provedla testování atlatlu na svých studentech a studentkách. Celkem 108 lidí provedlo 2160 hodů oštěpem, polovinu bez atlatlu a polovinu s ním.

Přesně podle předpokladu, pomůcka vyrovnávala rychlost střel vypuštěných ženami a muži. „Vzhledem k tomu, že se zdá, že z používání atlatlu mají největší prospěch ženy, je jistě možné, že v určitých souvislostech atlatl vynalezly právě ony,“ spekuluje vědkyně. Aby se vyrovnaly v lovu mužům.

Ostatně k něčemu podobnému došlo i u jiných živočišných druhů, konkrétně u primátů. V tlupě šimpanzů, žijící v senegalské savaně, jsou to právě samice, které přicházejí s novými technologiemi nástrojů pro lov.

„Mnoho lidí má tendenci považovat ženy v minulosti za pasivní a věřit, že lovci byli pouze muži, ale stále více se zdá, že tomu tak není,“ upozorňuje Bebberová. A dodává: „Mezi různými obory – archeologií, etnografií a nyní i moderními experimenty – roste shoda na tom, že ženy byly pravděpodobně aktivními a úspěšnými lovkyněmi velké i malé zvěře.“.

Štítky:
Související články
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu vybudovali traťové tunely na všech třech trasách pražského metra a celkem 49 stanic, z toho 33 hloubených a 16 ražených. V roce 2018 bylo pražské metro zařazeno mezi 100 nejlepších děl v anketě […]
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
Svatý Vojtěch, který pocházel ze slavného rodu Slavníkovců, jež bojovali s Přemyslovci o český trůn, byl druhým pražským biskupem a prvním českého původu. Unikl vyvraždění Slavníkovců, aby byl zabit na misii v Prusku. Nyní se mezinárodnímu týmu podařilo zrekonstruovat jeho tvář. Vojtěch, který je v zahraničí známý pod svým biřmovacím jménem Adalbert, se narodil kolem […]
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz