Domů     Příroda
Gen dlouhověkosti rypoše lysého prodloužil život myším
Zdroj: WikiCommons

Rypoši lysí jsou neuvěřitelně dlouhověcí hlodavci, kteří se mohou dožít i více než 30 let, zatímco běžné myši domácí zpravidla žijí jen jeden rok. Také se jim prakticky vyhýbá rakovina i jiné choroby související s přibývajícím věkem.

Vědci již zjistili, jaký gen za jejich dlouhověkostí stojí, nyní jej zavedli myším, kterým tak výrazně prodloužili život. Bude to nadějí i pro lidstvo?.

Rypoši lysí nepřestávají vědce fascinovat. Tito 8 až 10 cm dlouzí a okolo 35 gramů vážící hlodavci totiž disponují řadou neobvyklých vlastností, například necítí bolest, jsou adaptovaní na prostředí s omezeným přísunem kyslíku a energii mohou, jako jediní savci, získávat i spalováním fruktózy.

Žádní krasavci to však nejsou, jak napovídá jejich název, mají velmi málo chlupů a svraštělou růžovou až nažloutlou kůži. Špatně vidí a velké vyčnívající zuby používají k hrabání.

Unikátní rypoš lysý

Fascinující je však zejména jejich pro hlodavce tak neobvyklá dlouhověkost a fakt, že se prakticky nepotýkají s rakovinou, neurodegenerací, artritidou ani kardiovaskulárními onemocněními. Již v roce 2013 se týmu vědců z Rochesterské univerzity, ve spolupráci s kolegy z Izraele, Číny a Spojených států, podařilo zjistit, že za tím stojí jediná molekula, hyaluronan o vysoké molekulární hmotnosti (HMW-HA), kterou produkují buňky zvané fibroblasty.

Hyaluronan využívají rypoši i ke zvlhčování kůže, aby se jim lépe procházelo podzemními chodbami.

Hyaluronan tvoří jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty i u člověka. Je součástí pojivových, epiteliálních a nervových tkání. Ve velkém množství se nachází v očním sklivci, kloubní tekutině, pupečníkové šňůře a kůži.

Vysokomolekulární hyaluronan působí protizánětlivě a má analgetický účinek. Některé fragmenty působí přímo na buňky imunitního systému a mimo jiné urychlují i hojení ran. Hyaluronan rovněž zháší volné kyslíkové radikály a ovlivňuje proliferaci a diferenciaci buněk.

Za co může hyaluronan

Za produkci hyaluronanu jsou odpovědné speciální enzymy, tak zvané hyaluronansyntázy, u člověka se jedná o hyaluronansyntázu 2 (HAS2), která je kódována genem HAS2. Ovšem ve srovnání s lidmi i myšmi mají rypoši v těle asi desetkrát více HMW-HA a její molekuly jsou navíc asi pětkrát větší.

Díky snížené aktivitě enzymu, který je rozkládá, se hromadí ve tkáních, kde aktivují gen p16, který má protirakovinné účinky. Když vědci odstranili HMW-HA z buněk rypošů, tvořily se v nich s větší pravděpodobností nádory.

Zdroj: WikiCommons

Nyní se týmž vědcům z Rochesterské univerzity, v čele s Verou Gorbunovou, profesorkou biologie a medicíny, a Andrejem Seluanovem, profesorem biologie, úspěšně podařilo přenést gen, zodpovědný za tvorbu kyseliny hyaluronové s vysokou molekulovou hmotností, z rypoše na myši domácí.

To vedlo ke zlepšení jejich zdraví a prodloužení střední délky života myší přibližně o 4,4 %. „Naše studie poskytuje principiální důkaz, že jedinečné mechanismy dlouhověkosti, které se vyvinuly u druhů savců s dlouhou životností, mohou být exportovány, aby se zlepšila délka života jiných savců,“ říká k tomu Vera Gorbunova.

Delší život pro myši i člověka?

Myši s upraveným genem byly lépe chráněny jak před vznikem nádorů, tak před chemicky vyvolanou rakovinou kůže. Zlepšilo se také jejich celkové zdraví a žily déle ve srovnání s běžnými myšmi. Jak stárly, v různých částech jejich těla se vyskytovalo méně zánětů, přičemž zánět je charakteristickým znakem stárnutí, a udržovaly si rovněž zdravější střeva.

Vědci se domnívají, že je to právě z toho důvodu, že HMW-HA je schopna regulovat přímo imunitní systém.

Tato zjištění otevírají nové možnosti pro zkoumání toho, jak by HMW-HA mohla být využita i k prodloužení délky života a snížení nemocnosti související se záněty u lidí. „Trvalo nám 10 let od objevu HMW-HA u rypoše lysého, než jsme ukázali, že HMW-HA zlepšuje také zdraví myší,“ říká Gorbunova.

„Naším dalším cílem je přenést tuto výhodu na lidi,“ dodává. Věří, že toho lze dosáhnout dvěma cestami: buď zpomalením degradace HMW-HA nebo zvýšením syntézy HMW-HA. „Už jsme identifikovali molekuly, které zpomalují degradaci hyaluronanu, a testujeme je v předklinických studiích,“ doplňuje Seluanov.

Štítky:
Související články
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz