Domů     Historie
Nejstarší neolitický náhrdelník na světě
Zdroj: Creative Commons by Ana al’ain

Archeologům se podařilo v neolitické vesnici Ba’ja, která se nachází nedaleko slavné Petry v Jordánsku, objevit v hrobě osmiletého dítěte pozůstatky zřejmě nejstaršího náhrdelníku na světě. Povedlo se jim ho zrestaurovat v celé jeho kráse.

Neolit neboli mladší doba kamenná je období spojené se vznikem a rozvojem zemědělství a chovu zemědělských zvířat. Osada Ba’ja na Předním východě byla obývána především mezi roky 7 400 až 6 800 př. n. l., kdy v ní žilo asi 600 obyvatel.

Vesnice měla 1,2 až 1,5 hektaru, proto byly domy blízko u sebe a zasahovaly i do okolních strmých svahů. Většina domů měla více podlaží, spojených vnitřním schodištěm, navíc byly podsklepené. Stěny domů byla více než 4 metry silné.

Náhrdelník v hrobě dítěte

Mezi zdi byly rituálně zakopávány kamenné sekery i mísy. Místo obývala prekeramická kultura mladší doby kamenné, pro kterou bylo typické pohřbívání mrtvých do k tomu speciálně určených místností, jež byly součástí domů.

Nově zemřelý se vždy položil do středu místnosti a kosti z předchozích pohřbů byly odsunuty stranou. V roce 2018 byl, při archeologických vykopávkách vedených Haly Alarashiovou ze Španělské národní rady pro výzkum, v jedné z takových místností objeven hrob cistového typu, ve kterém se nacházely ostatky osmiletého dítěte ve fetální poloze.

Na jeho hrudi a krku bylo nalezeno přes 2 500 korálků spolu s dvojitým perforovaným kamenným přívěskem a jemně rytým perleťovým prstenem.

Objeveny byly také dva jantarové korálky, které jsou pro tuto oblast výjimečným a netypickým nálezem. Detailní analýza těchto nalezených korálků odhalila, že se jednalo o součásti jednoho velkého náhrdelníku, který se podařilo zrestaurovat. Atraktivní šperk je nyní vystaven v muzeu v Petře.

Zdroj: Creative Commons by A. Burkhardt

Zdroj cenných informací

Neolitický náhrdelník se skládá z více řad korálků a je zřejmě jedním z nejstarších a zároveň nejpropracovanějších šperků, které se z mladší doby kamenné zachovaly v téměř kompletním stavu. Pro vědce se stal zdrojem cenných informací o společnosti, která jej vytvořila.

Složitost náhrdelníku svědčí o tom, že ve vesnici museli žít zruční umělci. Některé části korálků byly vyrobeny z exotických mušlí a jantaru, které pochází odjinud. Jejich import z velké vzdálenosti vyžadoval schopné obchodníky.

Náhrdelník musel být i ve své době velmi drahý, takže ve vesnici musely žít bohaté elity, k nimž náleželo i dítě, v jehož hrobě byl šperk nalezen, které si jeho koupi mohly dovolit.

Je možné, že vesnici velel náčelník, ale předpokládá se, že k důležitým rozhodnutím docházelo na základě konsensu hlav rodin. V oblasti bylo nalezeno také mnoho pískovcových prstenů z místní produkce, které se rozšířily po celém středním Jordánsku.

Byly zřejmě předmětem výměnného obchodu a představovaly pro Ba’ja zdroj příjmu a bohatství. Vzhledem k tomu, že se tyto prsteny nacházely ve všech domácnostech ve vesnici, dá se předpokládat, že jejich výroba byla organizována v rámci rodin.

Zajímavostí je, že se Ba’ja nachází v nadmořské výšce 1 160 metrů, a je tak přístupná pouze cestou přes úzký a strmý kaňon.

Štítky:
Související články
Svatý Vojtěch, který pocházel ze slavného rodu Slavníkovců, jež bojovali s Přemyslovci o český trůn, byl druhým pražským biskupem a prvním českého původu. Unikl vyvraždění Slavníkovců, aby byl zabit na misii v Prusku. Nyní se mezinárodnímu týmu podařilo zrekonstruovat jeho tvář. Vojtěch, který je v zahraničí známý pod svým biřmovacím jménem Adalbert, se narodil kolem […]
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz