Domů     Historie
Nejstarší amputace na světě
Zdroj: Kinez Riza

Archeologové v indonéské jeskyni objevili zatím nejstarší důkaz chirurgické amputace. Na místě našli 31 000 let staré tělo, které vykazovalo známky odstranění nohy. Jejich objev posouvá vznik této komplikované operace o více než 24 000 let.

Podle archeologů se o osobu po zákroku starala její starověká komunita několik let až do její smrti..

Jen pár dní předtím, než došlo v březnu 2020 kvůli pandemii covidu-19 k uzavření hranic, objevil tým indonéských a australských archeologů z Griffithovy univerzity a Západoaustralské univerzity (UWA) v jeskyni Liang Tebo na Borneu ve východním Kalimantanu pečlivě pohřbenou kostru mladého dospělého, kolem 20 let věku.

V oblasti se rozkládá vápencový kras, který ukrývá některé z nejstarších příkladů skalního umění na světě.

Vykopávky vedli profesor Maxime Aubert a doktor Tim Maloney z Griffithovy university v australském Queenslandu, dále doktorka India Dilkes-Hallová z UWA a pan Andika Priyatno z Centra pro ochranu kulturního dědictví Kalimantan Timur.

Aby se k jeskyni dostali, museli se archeologové přeplavit na kajaku do údolí a následně zdolat obrovský útes. Profesor Aubert k tomu říká: „Je to extrémně drsné prostředí se strmými horami posetými jeskyněmi obsahujícími některé z nejstarších maleb vytvořených naším druhem.“.

Chybějící levá noha

Po návratu do Austrálie byla ke zkoumání nalezených ostatků přizvána doktorka Melandri Vloková, bioarcheoložka a odbornice na starověké kosti ze Sydneyské univerzity. Když poskládala kosti, jak patřily, zjistila, že levý bérec neodpovídal svojí velikostí dospělému jedinci, chodilo chybělo zcela.

Při bližším ohledání zkonstatovala, že se jedná o pahýl, přičemž řez byl čistý, dobře zahojený a nejevil žádné známky infekce. „Šance, že amputace byla nehoda, byla nesmírně malá,“ řekla doktorka Vloková k tomu, co objevila, a dodala: „Jediný správný závěr byl, že se jednalo o operaci provedenou v době kamenné.“.

Zdroj: Tim Maloney

Předtím jí totiž nikdo neřekl, že v hrobě nebyla objevena levá noha, zatajili jí to a čekali, co najde. Až když vběhla do kanceláře svých kolegů a oznámila jim, že to vypadá na chirurgickou amputaci, jí prozradili, že noha nikdy nebyla vložena do hrobu.

Doktorka Vloková to komentuje: „Tento objev naznačuje, že alespoň některé skupiny moderních lidí v tropické Asii vyvinuly sofistikované lékařské znalosti a dovednosti dlouho před přechodem neolitického zemědělství.“.

Unikátní dovednosti

Jedná se o pozoruhodný čin v lidské prehistorii, protože dodnes je notoricky obtížné předcházet infekcím při chirurgických amputacích. Před 31 000 lety nicméně byla komunita, v níž mladý muž žil, schopna úspěšné odstranit kost a zároveň podvázat žíly a tepny, aby operaci přežil, a dále udržovat ránu v čistotě, aby se pahýl úspěšně zahojil.

Část bérce a chodidlo byly mladému muži amputovány jako dítěti, následně žil po operaci ještě dalších nejméně šest až devět let, kdy na prahu dospělosti zemřel z neznámých příčin. Po celou dobu se o něj členové komunity vzorně starali, protože jinak by v nehostinném terénu nepřežil.

Podle doktorky Vlokové není jasné, co dítěti způsobilo zranění, které si vyžádalo amputaci nohy, ale objevila u něj i velmi dobře zhojenou zlomeninu krčního obratle a poranění klíční kosti, ke kterým mohlo dojít během stejné události.

Odbornice na starověké kosti k tomu říká: „Zranění mohla způsobit nehoda, například pád kamene, a komunita jasně naznala, že dítěti musela být amputována noha, aby přežilo.“ Doktorka Dilkes-Hallová, která se podílela na vykopávkách, k tomu podotýká:

„Tento jedinečný nález zpochybňuje předpoklady o lidských schopnostech v minulosti a výrazně posouvá naše chápání lidských životních cest v tropických deštných pralesích.“.

Více se dočtete v časopise Panorama 21. století číslo 3/2023, které vyšlo 2.8.2023.

Štítky:
Související články
Svatý Vojtěch, který pocházel ze slavného rodu Slavníkovců, jež bojovali s Přemyslovci o český trůn, byl druhým pražským biskupem a prvním českého původu. Unikl vyvraždění Slavníkovců, aby byl zabit na misii v Prusku. Nyní se mezinárodnímu týmu podařilo zrekonstruovat jeho tvář. Vojtěch, který je v zahraničí známý pod svým biřmovacím jménem Adalbert, se narodil kolem […]
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz