Domů     Příroda
Delfíní matky se chovají podobně jako ty lidské, na své potomky žvatlají
Zdroj: Pixabay

Vidíme to kolem sebe dnes a denně. Matky na své malé děti, kojence a batolata, žvatlají. Mění přitom nejen obsah toho, co říkají, ale také formu. Jejich hlas je vyšší, tón vlídnější a souhlásky jemnější.

Nyní se vědcům podařilo prokázat, že delfíní matky se při komunikaci se svými mláďaty chovají stejně..

Podle vědců pomáhá žvatlání malým dětem jednak navázat a následně posílit vztah se svými rodiči, a zároveň je to učí složitým rysům a struktuře mateřského jazyka, usnadňuje jim to rozlišit jednotlivé slabiky a slova.

Děti dávají žvatlání rozhodně přednost před normální mluvou dospělých, to už dokázaly mnohé výzkumy. Stejný trik zřejmě využívají i delfíní matky, alespoň podle studie, která byla nedávno publikováno v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Delfíni skákaví mezi sebou komunikují pomocí pískání. Každý má své označení, tedy charakteristické zapískání, které funguje jako u lidí jméno. Využívají je k navázání a udržení kontaktu s ostatními, případně v naléhavých situacích.

Mláďata získávají své „jméno“ v prvním roce života. Učí se také „jména“ svých matek, přátel a kamarádů z hejna. S jejich pomocí se snaží upoutat pozornost, nebo přivolat pomoc.

Specifická komunikace matky s mládětem

Vědci z floridského Sarasota Dolphin Research Program zaznamenávali po celá desetiletí pískání dospělých samic delfínů a jejich mláďat, takže vznikla rozsáhlá databáze. Laela Sayighová, bioložka z Oceánografického institutu ve Woods Hole a hlavní autorka studie, z ní nyní zvolila soubor 19 samic, jejichž zvuky byly zaznamenané bez mláděte i s ním.

Nahrávky pocházely z let 1984 až 2018. U každé pak vybrala asi dvacet pískavých zvuků, které následně analyzovala. Mláďata zůstávají s matkou dva až šest let. „Po celou dobu jsou spolu v akustickém kontaktu,“ říká k tomu Sayighová.

Zdroj: Wiki Commons

Z nahrávek vyplynulo, že všechny vybrané delfíní matky vydávaly pískání o vyšší frekvenci, když byly v přítomnosti svých mláďat, než když byly samy, a zároveň také o něco nižší minimální frekvenci. To dohromady vytvářelo větší šířku pásma pískání, což odpovídá tomu, jak na děti žvatlají jejich lidské matky.

Autoři studie tvrdí: „Bylo to velmi podobné tomu, co dělají lidské matky, když mluví vysokým hlasem na své děti.“.

Nejen podle pískání, ale i podle chuti moči

Jiná studie, zveřejněná v květnu loňského roku, zjistila, že delfíni k identifikaci svých přátel nepoužívají pouze pískání. Stojí za ní mořský biolog Jason Bruck ze státní univerzity Stephena F. Austina v Texasu.

Ten do bazénu s mořskou vodou nalil nejprve chladnou vodu s ledem a poté 20 mililitrů známé i neznámé moči. Ta známá přitom pocházela od delfínů, se kterými se ti testovaní znali alespoň pět let. Zkoumáním známé moči strávili delfíni trojnásobek času oproti té neznámé.

Následně chtěl vědec ověřit, zda delfíni opravu využívají k rozeznání svých přátel kombinaci pískání a ochutnání jejich moči. Zkusil jim proto předložit nesprávnou kombinaci moči a pískání, odpovídající tomu, kdyby člověku pustili záznam obličeje jeho známého, který by však mluvil cizím hlasem.

Ve chvíli, kdy se delfíni setkali se správnou kombinací chuti moči a pískání, reagovali na ni o deset vteřin déle než na chybou kombinaci, někteří až o 40 sekund déle, což je jasným důkazem toho, že rozeznali své blízké.

Štítky:
Související články
Málokteří živočichové vyvolávají tak silný obdiv a zároveň odpor jako pavouci. Arachnofobií neboli abnormálním strachem z pavouků trpí až 6 % světové populace, častěji ženy než muži. Nutno však říci, že většina nejděsivějších věcí, které se o těchto osminohých členovcích tradují, jsou jen fámy! Lidé například trpí panickým strachem z toho, že je pavouk kousne, […]
Při pozorování orangutana sumaterského dospěli vědci k překvapivému odhalení. Šikovný primát si totiž sám dokázal vyléčit velké zranění na tváři s pomocí rostlinné pasty. Je to nejspíš vůbec poprvé, kdy se podařilo zaznamenat volně žijícího živočicha, jak pečuje o své zranění s pomocí rostliny. „Jsou to naši nejbližší příbuzní a to opět ukazuje podobnosti, které […]
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz