Domů     Vesmír
Vědci vyvinuli systém včasného varování před slunečními bouřemi
Martin Janda 25.6.2023

Je to jen otázka času. Dřív nebo později zasáhne naši planetu rozsáhlá sluneční bouře. Stalo se to v minulosti a není důvod, proč by se tento jev neměl opakovat. Jediný rozdíl je v tom, že v současná civilizace je závislá na technologiích, které mohutná sluneční bouře může poškodit, ba i zničit..

V ohrožení jsou především satelity, a to jak ty civilní, tak vojenské. Nejde však jen o družice, výron sluneční hmoty může způsobit i masivní destrukci elektrické a komunikační infrastruktury přímo na zemském povrchu.

Dopad sluneční bouře na globální bezpečnost i na běžný život tak může být netušený. Špatnou zprávou je, že sluneční bouři nemůžeme nijak zabránit. Tou dobrou je pak to, že se na ni aspoň můžeme připravit.

Obranu proti tomto nebezpečí si za svou vzaly především kosmické agentury, koneckonců právě jejich družice by byly v případě ohrožení první na řadě. Americká NASA si na pomoc přizvala fenomén posledních měsíců umělou inteligenci.

Vědci s její pomocí aplikují různé modely na data o slunečních bouřích, aby vyvinul systém včasného varování. Ten by poté mohl příslušná místa upozornit zhruba třicet minut předtím, než určitou oblast zasáhne potenciálně ničivá sluneční bouře.

Tento časový předstih je dán skutečností, že světlo se může šířit rychleji než sluneční materiál vyvržený ze Slunce.

Že Slunce není jen životadárnou hvězdou, ale i potenciálním rizikem, si vědci samozřejmě uvědomují. Řada teleskopů míří přímo do Slunce, naši hvězdu zkoumaly a zkoumají desítky sond. Jména jako Pioneer, Helios, SOHO, Ulysses nebo Parker Solar Probe, která dokonce pronikla až k sluneční koróně, jsou nejen v akademické obci pojmem.

A to, jak sluneční bouře vznikají a co mohou způsobovat je jedním z center jejich zájmů.

Vědět, že se blíží sluneční bouře, je jen jedna část bitvy. Je třeba také mít alespoň určitou představu, jaký dopad bude mít na Zemi, až na ni udeří. Proto vědci vedle dat získaných přímo z kosmu shromáždili také údaje z pozemních stanic, které již byly zasaženy některými bouřemi.

Na základě sesbíraných dat vznikl model DAGGER, který se od svých předchůdců, kteří se zabývali stejným tématem, v mnohém liší.

Nejpozoruhodnější je zvýšení jeho rychlosti. Podle autorů jejich algoritmus dokáže předpovědět intenzitu a směr sluneční bouře za méně než sekundu a kromě toho je schopen každou minutu prognózu upravit na základě nových údajů.

Starší modely přitom pracovaly tak dlouho, že už neposkytovaly žádný čas na případná protiopatření.

Kromě toho DAGGER je schopen pokrýt celý povrch Země. Kombinace rychlosti předpovědi se schopností aplikovat tuto prognózu na celou planetu dává lidstvu možnost minimalizovat případné škody způsobené slunečními erupcemi.

Navíc je spuštěn na platformě s otevřeným zdrojovým kódem tak, aby bylo možné shromáždit dostatek dat, právě když Slunce dosáhne vrcholu svého jedenáctiletého slunečního cyklu v roce 2025. To dává energetickým a komunikačním společnostem několik let na to, aby integrovaly DAGGER do svých systémů pro vyhodnocování hrozeb.

Související články
Jednou z překážek obyvatelnosti Marsu je příliš nízká teplota jeho povrchu. Většina dosavadních plánů na její zvýšení zahrnovala přepravu obrovského množství různého materiálu ze Země, což by bylo velmi nákladné. Nyní však vědci přišli s mnohem levnější variantou, která by využívala marsovský prach… Mars je pro lidstvo zatím neobyvatelný. Předpokládá se, že se před miliardami […]
Lidé se snaží zkoumat zákonitosti fungování vesmíru už od počátku svých prvních letů do kosmu. K tomu jim pomáhají nejrůznější, někdy i dost šokující, experimenty. Díky tomu dnes víme, jak působí mikrogravitace na lidské tělo či na tekutiny. Všechny tyto poznatky posouvají naše znalosti o vesmírném prostředí, které chce člověk do budoucna obývat dlouhodobě, stejně […]
V Německu otevřeli lunární simulátor za 45 milionů eur, díky kterému budou evropští astronauté testovat vše od 3D tisku obydlí z měsíčního prachu až po pěstování potravin v tamních podmínkách. Projekt, provozovaný Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a Německým střediskem pro letectví a kosmonautiku (DLR), nemá ve světě obdoby –⁠ ani NASA podobné zařízení nevlastní. Simulátor […]
Vesmír je poněkud děsivé místo. Někdy jedna planeta polyká druhou, jindy černé díry trhají hvězdy na kusy a pohlcují je v procesu známém jako slapový rozvrat, nebo jsme svědky kosmického kanibalismu.   Právě jeden z nejnásilnějších a nejenergetičtějších projevů kosmického kanibalismu pozorovala tento rok mezinárodní skupina astronomů. Kořistí černé díry bylo nebohé a mírumilovné mračno […]
Program Apollo a sovětské mise Luna dopravily na Zemi celkem 382 kg půdy a hornin z Měsíce, k doplnění mezer v našem vědění jich ale potřebujeme mnohem více. A vesmírné agentury nezahálí. Zatímco v Číně už se zkoumá materiál z odvrácené strany Měsíce, NASA s ESA hledá způsoby, jak získat vzorky z Marsu. Na konci července letošního roku svět obletěla zpráva, že […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz