Domů     Technika
Přijmou lidé lépe roboty s lidskou tváří a kůží?
Zdroj: Pixabay

Dnešní humanoidní roboti už umí těžko uvěřitelné kousky včetně parkourového skákání, nebo běhání s nákladem po schodech. Jejich povrch je však většinou z kovu nebo z odolných plastů. Vědci věří, že budoucímu rozšíření a přijetí robotů v nejrůznějších rolích člověkem výrazně pomůže jejich polidštěný vzhled, a tak na tom intenzivně pracují..

Stárnoucí populace japonských důchodců bude po roce 2030 na obsluhu potřebovat více lidí, než kolik bude všech japonských obyvatel v produktivním věku. Není se proto čemu divit, že se úsilí o vytvoření robotických pomocníků na japonských ostrovech těší v porovnání s jinými zeměmi nebývalému zájmu.

Japonští vědci na univerzitě v Tokiu, kteří se zaměřili na konstrukci robotického pomocníka v domácnosti, při ověřovacích pokusech zjistili, že lidé přirozeně lépe reagují na robota, který má lidský vzhled.

Netýká se to přitom jen tváře či mimiky obličeje, ale i končetin, kterými se robot lidí dotýká. Ačkoliv má lidská ruka svá fyziologická omezení, zatímco robotickou paži je možné zkonstruovat tak, aby měla lepší pohyblivost a mohla například zavádět jehly to žíly přesněji a s objektivně menší bolestivostí, lidí subjektivně pociťovali menší bolest při zavedení jehly, když robotická ruka vypadala jako lidská.

Podobně lidé lépe přijímají doporučení od robotů s lidskou mimikou obličeje bez ohledu na jejich intonaci a zvukový projev.

Kůže podobná lidské

Vědci se lidské potřebě humanoidně vypadajících robotů snaží vyhovět. Tým okolo Michio Kawai na Tokijské univerzitě například úspěšně vypěstoval živou kůži podobnou lidské na robotickém prstu. V roce 2022 jako první na světě vědci úspěšně demonstrovali, jak nechat takovou kůži přirozeně „růst“, aby potáhla celý robotický prst, i možnost jejího léčení v případě, když se poškodí.

To bude důležité v situacích, kdy nepůjde poškozený povrch robota snadno vyměnit. Povedlo se jim kultivovat dermis, pojivovou tkáň kůže, která slouží jako podkladová vrstva a dodává pružnost, aby se kůže při ohnutí prstu netrhala.

Na její povrch následně umístili živé pokožkové buňky, keratinocyty, které postupně potáhly celý umělý prst.

Zdroj: Pixabay

Když následně takto vytvořenou kůži úmyslně poškodili skalpelem a poškozené místo překryli tenkou vrstvou kolagenu, díky živým pokožkovým buňkám rána za několik dnů přirozeně zarostla. Ke skutečné kůži, která by pokryla povrch celého humanoidního robota, je ještě dlouhá cesta, ale samotný princip jejího vzniku je již ověřen.

Svými vlastnostmi by pak měla lidskou kůži překonat například co do odolnosti proti chemickým sloučeninám či mechanickému poškození.

Dokonalá mimika

Britská firma Engineered Arts se zase zaměřila na mimiku a přirozený vzhled robota, napodobující výraz lidské tváře při projevu. Od roku 2005 zdokonaluje výrazové prostředky různých robotů a jejich schopnost reagovat a své okolí.

Poslední výtvory společnosti, humanoidní roboti Ameca a Mesmer, lidské emoce vyjadřují skutečně věrně. Engineered Arts se ale nezastavili jen u vytvoření mechaniky, která obsahuje podobný počet mimických svalů, jako lidská tvář, ale propojili roboty s umělou inteligencí, která ovládá jejich reakce na úrovni „podvědomí“.

Naučené lidské chování

Nejedná se tedy o explicitně naprogramované chování, ale o něco, co se roboti naučili sami, respektive odkoukali to od lidí či robotů ve svém okolí. V roce 2021 vzrušilo internet video, na kterém robot Ameca reaguje na narušení svého osobního prostoru člověkem jeho odstrčením.

To vzbuzuje negativní emoce, protože lidé očekávají, že se vůči nim roboti nebudou nijak vymezovat, ačkoliv jde o odraz lidem vlastního chování, které od nich stroje odkoukaly. Ublížit člověku by však nikdy neměly.

Schopnosti umělé inteligence pak rostou rok od roku stále rychlejším tempem. V roce 2023 pobláznily celý svět konverzační schopnosti takzvané generativní umělé inteligence prezentované například modelem ChatGPT. Úspěšně prošla Turingovým testem, kdy lidský pozorovatel klade otázky a pokud podle odpovědí není schopen určit, které z nich zodpověděl stroj a které jiný člověk, stroj test splnil.

Složila také závěrečné zkoušky na několika amerických a evropských univerzitách.

Štítky:
Související články
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz