Domů     NOVINKY
Nový druh kevlaru: Stejně odolný, ale mnohem lehčí
Jan Zelenka 22.6.2023

Neprůstřelné vesty mají velký úkol: zabránit projektilu nebo střepině, aby poškodily křehkou tkáň lidského těla. Jejich oblékání však může být náročné a také váha bývá nezanedbatelná. Nicméně tradiční kevlar má odlehčeného nástupce, který slibuje zvýšenou ochranu a větší pohodlí..

Moderní armády ani bezpečnostní složky se bez neprůstřelné vesty neobejdou. Chrání zdraví i životy jejich členů. Musí zadržet střelu a také absorbovat její kinetickou energii a rozložit ji na větší plochu.

Princip je podobný jako u sítě v brance: zpomalí a zastaví pohyb dopředu díky odporu vláken v materiálu. Klíčové tedy je, aby vlákna byla dostatečně pevná a málo průtažná. I když se předchůdci moderních neprůstřelných vest používali již v dřívějších dobách, od starověkých a středověkých brnění až třeba po ochrannou vestu z nylonu se všitými ochrannými prvky ve 2. světové nebo korejské válce, od poloviny 70. let 20. století se na jejich výrobu používá vlákno nazvané kevlar.

A to jak pro výrobu měkkých neprůstřelných vest, tak i pro tvrdé neprůstřelné vesty, kde však není jediným ochranným materiálem.

Bez neprůstřelných vest se bezpečnostní složky a armáda rozhodně neobejdou. Foto: Archiv

Nečekaný objev

Kevlar byl poprvé syntetizován v roce 1964 americkou chemičkou polského původu Stephanií Kwolekovou (1923–2014) v laboratoři společnosti DuPont ve Wilmingtonu v americkém státě Delaware.

Tato žena se snažila vytvořit vysoce tuhá a silná vlákna na bázi ropy k zesílení automobilových pneumatik, a objevila, že některé meziprodukty z těchto procesů za specifických podmínek vytvoří tekutou zakalenou látku, na rozdíl od obvykle čirých a viskózních forem.

Výzkumnice tušila, že jde o něco mimořádného a že stojí za to vytrvat a dále tuto látku zkoumat. Nakonec se podařilo získat neuvěřitelně silné a tuhé vlákno, které nikdy předtím nikdo nevytvořil. Tento nový polymer se v roce 1965 stal jedním z prototypů moderního kevlaru, ale až o 6 let později byl poprvé uveden na trh.

Za zdržením stály problémy, které s sebou neslo zpracování tohoto mimořádně odolného vlákna.

Kevlar EXO a na rozdíl od „klasického“ kevlaru se skládá ze tří monomerů (druh molekuly) místo dvou. Foto: Archiv

Materiál budoucnosti

Kevlar tak chrání lidské životy už více než půl století. Společnost DuPont v dubnu 2023 představila nový druh kevlaru, který by měl být stejně odolný jako původní materiál, ale zároveň je pohodlnější pro nositele měkkých neprůstřelných vest, protože je tenčí a lehčí až o 30 %.

Je také odolný proti ohni, protože vydrží teploty až do 500 °C a je tak téměř nehořlavý a netavitelný. Společnost mu dala název Kevlar EXO a na rozdíl od „klasického“ kevlaru se skládá ze tří monomerů (druh molekuly) místo dvou.

Díky tomu má lepší uspořádání molekul ve finálním vlákně, což má přinést zvýšenou pevnost oproti tradičním materiálům. Od představení kevlaru vzniklo více takových materiálů, nicméně kevlar zůstává osvědčenou klasikou.

Kevlar EXO má potenciál být více než důstojným nástupcem původního materiálu. Foto: Archiv

Pět let nic neznamená

Neprůstřelné vesty musí splňovat přísné bezpečnostní standardy a cílem nového druhu kevlaru je, aby splňoval tyto normy i při použití v tenčí vrstvě díky jeho vyšší odolnosti. Společnost DuPont věnovala jeho vývoji více než 10 let a tvrdí, že kromě neuvěřitelné lehkosti má Kevlar EXO také velkou přizpůsobivost tělesným liniím, nabízející větší pohodlí i mobilitu a schopnost zajistit uživatelům stejnou míru ochrany po dobu 5 let jako v první den používání.

 

Související články
Ve své době patřily k technologické špičce, máloco ale stárne rychleji než technologie. Sonda Voyager 1, která dala nahlédnout za oponu Jupiteru a Saturnu, dojala svět „Bleděmodrou tečkou“ a stala se nevzdálenějším člověkem-vyrobeným objektem ve vesmíru, vysílala poslední půlrok jen nesrozumitelné „blábolení“. Poslední sbohem se ale nekonalo, inženýrům NASA se opět povedlo krizi zažehnat. Dvojice sond […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
Světoznámá značka minerální vody Perrier představila novou exkluzivní limitovanou edici své ikonické zelené lahve. Jejím autorem je legenda francouzského designu Philippe Starck, který u příležitosti 160. výročí založení značky vdechl lahvi novou podobu ve svém nezaměnitelném minimalistickém, ale elegantním stylu. Ikonický kapkový tvar zelené lahve Perrier zůstává od vzniku společnosti stejný a stal se symbolem značky. Kromě toho […]
Zajímají vás paralely mezi chováním rakovinných buněk a lidí? Podívejte se pod povrch biologie nádorů, a ponořte se do úvah založených na společensko-vědních teoriích fungování společnosti. Nahlédněte pod povrch rakoviny. Vydejte se do fascinujícího světa „buněčné filosofie“ s knihou inspirativní vědkyně, bioložky Jany Šmardové (1961−2023) z Přírodovědecké fakulty MUNI. Jana Šmardová se ve vědecké práci zaměřovala […]
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než 30 […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz