Domů     Historie
Dinosauří vejce ukryté v dokonalém krystalu
Zdroj: Natural History Museum, London

Vědci objevili ve sbírce minerálů v Přírodopisném muzeu v Londýně dokonalý krystal, nalezený před 135 lety. Když ho blíže prozkoumali, zjistili, že se jedná o 67 milionů let starou skořápku titanosauřího vejce..

Krystal měřící asi 15 centimetrů v průměru objevil v Indii muž jménem Charles Fraser, když tam mezi roky 1817 až 1843 žil. Přírodopisné muzeum v Londýně (Natural History Museum of London) ho v roce 1883 kategorizovalo jako achát a přidalo ho do své sbírky.

V ní se ukrýval více než století, dokud nebyl v roce 2018 vystaven. Tehdy kámen upoutal pozornost Robina Hansena, kurátora minerálů v londýnském Přírodopisném muzeu, který jako první pojal podezření, o jak jedinečný exemplář by mohlo jít.

Téměř dokonalý kulovitý tvar krystalu, otisk dvou dalších kulatých objektů v jeho skořápce, zřejmě seskupených kolem něj, i tenká vrstva kolem achátu naznačovaly, že by se mohlo jednat o dinosauří vejce.

Stejného průměru totiž dosahovala titanosauří vejce nalezená v Číně a Argentině. Aby paleontologové potvrdili svoji domněnku, pokusili se vzorek oskenovat k doložení jeho původu, ale hustota achátu bránila zobrazení jemnějších detailů. Přesto jsou odborníci přesvědčeni, že jde zčásti o titanosauří vejce.

Vejce pohřebné lávou

Inkrustované vejce pochází ze sopečné pláně Deccan Traps ve střední Indii. Lávový proud zřejmě před 67 miliony lety, v období nejsvrchnější křídy, udusil hnízdo krátce poté, co do něj dinosauří samice nakladla vejce.

Embryo se rozpadlo, zatímco vrstvy ztuhlé vulkanické horniny zachovaly skořápku vejce. Během kenzoika, které začalo před 66 miliony lety po velkém vymírání druhů na konci křídy, pak voda bohatá na oxid křemičitý po dlouhou dobu prosakovala dovnitř skořápky a krystalizovala v ní, aby dala vzniknout světle růžovému a bílému minerálu achátu.

Zdroj: Natural History Museum, London

Robin Hansen k tomu říká: „Achát vyplnil kulovou strukturu, kterou bylo dinosauří vejce.“ Konkrétně se jedná o vejce titanosaura. Titanosauři obývali všechny kontinenty, rozlišujeme jich celkem asi 40 druhů.

Šlo o čtyřnohé dlouhokrké býložravce s dlouhým ocasem. Tito vývojově pokročilí sauropodní dinosauři byli nejběžnějšími dinosaury, kteří obývali území dnešní Indie během pozdní křídy (před 100 až 66 miliony lety).

Například Bruhathkayosaurus, poprvé popsaný v roce 1987, který žil před 70 miliony lety právě v Indii, vážil asi 80 tun a na délku měřil 35 metrů.

Vyhřátý sopečný inkubátor

Vejce, které se proměnilo v drahý kámen, samice zahrabala v sopečném prostředí, do prohřáté půdy, což mělo mláděti usnadnit vstup do života. Oblast Deccan Traps zřejmě byla pravidelně vystavována sopečné činnosti.

Paul Barett to komentuje: „Zdá se, že indičtí titanosauři rekolonizovali tuto oblast mezi erupcemi, aby ji použili jako místo pro rozmnožování.“ Samice vejce po zahrabání opouštěly, stejně jako to dnes činí krokodýli či želvy, protože byly příliš velké na to, aby na nich seděly. Mohlo to být i z toho důvodu, aby je nepošlapaly.

Více si přečtete v časopise 21. století číslo 7/2023, které vyšlo 15. 6. 2023.

Štítky:
Související články
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz