Domů     NOVINKY
VědaFest nastane o letním slunovratu
Jan Zelenka 15.6.2023

Kvapem se blíží největší venkovní vědecký festival v České republice – VědaFest! Tento očekávaný a inspirativní akční den představí 103 expozic na jednom místě, a to opět v pražských Dejvicích na Vítězném náměstí.

Letošní 11. ročník se zaměří na téma „Kořeny vědy“. Proběhne při letním slunovratu 21. června od 8.30 do 19.30 hodin.

Věda je všudypřítomná a nezbytná pro náš každodenní život. Bez vědy bychom nebyli schopni dosáhnout pokroku a poznání, jež přináší věci, které nás obklopují. Věda je užitečná a zajímavá, a to nám na VědaFestu předvedou expozice z různých oblastí vědy a výzkumu.

Na festivalu se setkáte s vystavovateli z vysokých škol, volnočasových institucí a firem zabývajících se vědeckým výzkumem a popularizací vědy. Budete mít možnost se seznámit s nejnovějšími trendy a objevy v různých oborech.

Firma PPG ukáže, že s jejich nátěrovými barvami se dá malovat nejenom doma, ale i ve vědeckých experimentech. Představí se moderní technologie, které usnadňují velké stavby, i virtuální bagr. Filozofická fakulta Univerzity Karlovy vás zavede do života lidí za třicetileté války a lékařské fakulty přiblíží moderní trendy a techniku ve výuce i to, jak máme sami o své zdraví pečovat.

Planetárium vás za bílého dne zavede do hlubin vesmíru, ČZU vás seznámí s tajným životem lesa a představí vám potravu budoucnosti – červy. Mikroskopické řasy jako potravu budoucnosti a to, že mikroby jsou všude kolem nás, ukáže Mikrobiologický ústav AV ČR. Vodohospodáři objasní koloběh vody v přírodě a naučí vás, jak s vodou hospodařit.

Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy zase naučí návštěvníky, jak neplýtvat potravinami. Ceitec společně s VUT odhalí, jak dlouho se různé materiály rozkládají v přírodě, a o přítomnosti a využití plynů kolem nás poučí společnost Air Products.

O autech na vodíkový pohon se dozvíte od Valea, ZOO Praha vás seznámí s ohroženými druhy zvířat v přírodě a zachování jejich druhu, nejmodernější technologie představí Armáda ČR a hasiči z Letiště Praha.

Česká geologická služba vás naučí rýžovat zlato, zeměměřiči seznámí návštěvníky se zaměřováním do map, knihovny s robotizací knižního fondu a Smíchovská průmyslovka ukáže, jak vypadá škola budoucnosti.

VědaFest však není jen o pasivním přihlížení a pozorování. Návštěvníci se mohou aktivně zapojit do kvízové zábavy prostřednictvím instagramových odpovědí a soutěžit o zajímavé ceny.

Na festivalovém pódiu si celý den můžete užít program, při kterém se nebudete ani chvilku nudit. Třeba s FameLabem, psími hrdiny, strhující chemií, ale i spoustu techniky a barev. Konec programu na téma Věda a vědění bude patřit známému vědci Václavu Cílkovi, debatu povede novinář Martin Tyburec a poskytnou tak společně návštěvníkům inspirativní závěr festivalu.

VědaFest je akcí určenou všem bez rozdílu věku.

VědaFest je určen studentům a žákům středních a základních škol a zvídavé veřejnosti bez omezení věku.

Více informací o programu, vystavovatelích a organizátorech na www.vedafest.cz

Vstup je ZDARMA.

Související články
Sdílíme s nimi každou část našich životů, o jejich složení toho ale víme málo. Evropský Projekt PlastChem se rozhodl všechny chemikálie obsažené v plastech spočítat, a číslo překvapilo i největší pesimisty. To je ta špatná zpráva. Dobrá naopak je, že celosvětová dohoda o ukončení plastového zamoření je na dohled.   Plastový svět už neokupují jenom barbíny, sami […]
V české části Krkonoš byl spatřen unikát. Po desítkách let se totiž do tamějších končin navrátil los evropský. Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) je však předčasné spekulovat o tom, zda se losi v horách usadí natrvalo, nebo zda pouze migrují. „Jelen evropský byl po desítky let největším savcem žijícím v Krkonoších. O tento […]
Změna klimatu dle expertů povede k masové migraci jedovatých hadů do nových regionů, které však na nové „obyvatele“ nejsou připravené. Podle nejnovější studie se nejvíce plazů zřejmě ze sousedních zemí postupně přesune do Nepálu, Nigeru, Namibie, Číny a Barmy. V odborné práci, která byla publikována v žurnálu Lancet Planetary Health, vědci modelovali geografické rozšíření 209 […]
Vezmete altermagnet, dáte ho pod rentgen, měníte polarizační filtr a pozorujete, jak materiál pohlcuje světlo. Zní to skoro jako pokus z běžné hodiny fyziky, jde však o průlomový experiment, jehož výsledkem je pozoruhodný objev fyziků z Masarykovy univerzity, Akademie věd ČR (AV ČR), Metropolitní univerzity v Ósace a University of Nottingham. Před půl rokem mezinárodní […]
Při pozorování orangutana sumaterského dospěli vědci k překvapivému odhalení. Šikovný primát si totiž sám dokázal vyléčit velké zranění na tváři s pomocí rostlinné pasty. Je to nejspíš vůbec poprvé, kdy se podařilo zaznamenat volně žijícího živočicha, jak pečuje o své zranění s pomocí rostliny. „Jsou to naši nejbližší příbuzní a to opět ukazuje podobnosti, které […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz