Domů     NOVINKY
Pronikněte do molekul, vesmíru i přírody. Dnes začíná Veletrh vědy 2023
Jan Zelenka 8.6.2023

Veletrh vědy, největší vědecká akce v České republice, otevírá své brány široké veřejnosti. Ode dneška se v areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech bude prezentovat více než 100 vědeckých pracovišť, firem i science center.

Doprovodný program nabídne přednášky, workshopy nebo panelové diskuse. Třídenní akci pořádá Akademie věd ČR. Vstup je zdarma..

Lákadly letošního, již sedmého ročníku veletrhu budou mimo jiné úniková hra Staňte se tajným agentem, mikroskopické zkoumání spermií různých druhů savců, určování vlastních vzorků hornin či podepisování hlaholicí.

S pomocí vědců si bude možné třeba spočítat věk ryby z šupin, zjistit, co se dá vyčíst z korespondence spisovatelů a básníků, vypěstovat krystal, vyrobit si blesk v mikrovlnné troubě, vyzkoušet simulátor funkce solárního panelu, prozkoumat mlžnou komoru anebo zajít do laserového bludiště.

Všichni vystavovatelé, ať už vědci, pracovníci ZOO Praha, zdravotničtí záchranáři, vysokoškolští učitelé a výzkumníci, vývojáři soukromých společností nebo popularizátoři vědy, budou ochotni odpovídat na zvědavé otázky návštěvníků.

Předat radost z poznávání

„Chceme představit nejen záběr naší práce a šíři vědních oblastí, ale i špičkovou úroveň a zároveň aktuálnost a společenskou odpovědnost vědy,“ říká Eva Zažímalová předsedkyně Akademie věd ČR, instituce, která sedmý ročník Veletrhu vědy pořádá.

„Silně vnímáme, že jedním ze zásadních úkolů vědy je ukazovat co nejširší veřejnosti výsledky své práce financované z veřejných peněz, probouzet zájem o vědecké poznání i o racionální přístup k novým poznatkům, zvláště u mladých lidí.

Ale to hlavní je předat radost z poznávání, objevování i překonávání zdánlivě neřešitelných či příliš složitých problémů,“ zdůrazňuje předsedkyně AV ČR.

V sále s 80 m2 obrazovkou

Stánky s expozicemi doplní vědecká představení pro školy, panelové diskuse, přednášky, workshopy a besedy – to vše v multimediálním sále s obří obrazovkou o rozloze 80 m2. Nebudou chybět ani oblíbené science show – zábavné experimenty doprovázené výbuchy, ohněm a dýmem.

Mladší školáci se mohou těšit na vyprávění o vzniku Sluneční soustavy a života na Zemi. Ti úplně nejmenší jsou zváni na pohádku Běla mezi včelami, která děti zavede do včelího úlu. Panelové diskuse, tradičně moderované Václavem Moravcem, se budou letos věnovat energetice, genové terapii či právu na nenávist.

Novinky letošního ročníku

K vystavovatelům, kteří se Veletrhu zúčastní poprvé, patří ZOO Praha, které připravuje expozici zaměřenou mimo jiné na ochranu živočichů v lidské péči, nebo Fakulta elektrotechnická ČVUT, jež představí nevšední technologie, jako jsou robopes SPOT, pásoví roboti a kráčející mravenci.

Poprvé se na veletrhu budou prezentovat také Dopravní podnik hl. m. Prahy, Paměť národa nebo Národní ústav duševního zdraví.

Diskuse s vědci vítány

Novinkou budou i dva diskusní pořady s mladými vědci, diváci jsou zváni, aby jim přímo v sále kladli dotazy: Vědecká zastávka ve čtvrtek od 16.00 a Zeptej se vědce live! v neděli od 15.00.

Ve vstupní hale bude nově Malá scéna Akademie věd. Na jejím pódiu se během veletrhu vystřídají zajímaví hosté, kteří návštěvníkům přiblíží aktuální témata a výsledky špičkového výzkumu AV ČR.

Zajímavou zkušeností pro návštěvníky může být i účast na živém natáčení podcastu Věda na dosah ve čtvrtek od 16:30 do 17:30 v improvizovaném studiu naproti multimediálnímu sálu. Hostem bude špičkový vědec Pavel Jungwirth z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, který nedávno získal prestižní evropský grant ERC Advanced.

Související články
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než 30 […]
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze spustila nový bakalářský studijní program zaměřený na problematiku klimatických změn a minimalizaci jejich dopadů na společnost a přírodu. Program Omezování klimatických změn je navržen tak, aby ze studentů vyrostli skuteční experti připravení vyvíjet nové technologii a navrhovat udržitelné řízení zdrojů. Nový program nabízí unikátní kombinaci chemického, technologického a manažerského vzdělání, […]
Jak kvalitní je pitná voda v ČR? Můžeme se léčit pomocí pupenů stromů? Jak mapy zachycují proměnu české krajiny? A jak se na krajinu dívá umění? Tato a další témata přináší nový, v pořadí 18. přednáškový cyklus Akademické půlhodinky. Ten společně již 11. rokem připravují Biologické centrum Akademie věd ČR a Jihočeská univerzita v Českých […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz