Domů     Medicína
Sociální sítě nás okrádají o spánek
Zdroj: Pixabay

Vědci pátrali po příčinné souvislosti mezi zhoršující se kvalitou lidského spánku a fenoménem sociálních sítí. Vypadá to, že se jim ji konečně podařilo najít!

Už starší studie jasně ukázaly, že používání chytrých telefonů, televize, počítačů, notebooků či tabletů před spaním může způsobovat problémy s usínáním. Příčinou je modré světlo, které tyto přístroje vyzařují, jež narušuje produkci „hormonu spánku“ melatoninu epifýzou neboli nadvěskem mozkovým.

Jeho hladina silně závisí na střídání světla a tmy, nejvíce je ho vylučováno během noci, maxima dosahuje jeho produkce mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní. Modré světlo tomu brání.

Nyní se psychiatři z Dukeovy a Yaleovy univerzity ve Spojených státech amerických zaměřili na vliv používání sociálních médií před spánkem na kratší dobu jeho trvání. Odborníci do svého výzkumu zahrnuli data za 15 let, která obsahovala na 120 milionů komentářů na sociálních sítích a dalších 44 tisíc od uživatelů Redditu.

Analýza těchto dat prokázala, že pokud daný jedinec přispěje na sociální sítě hodinu předtím, než kdy obvykle chodí spát, zvýší se u něj pravděpodobnost, že zůstane vzhůru déle než normálně.

Za co může jediný příspěvek na sítích

U jednoho příspěvku došlo ke zpoždění příchodu spánku o tři minutu, ovšem čím více příspěvků bylo, tím více se u daného jedince spánek oddaloval. Autoři studie dospěli k závěru, že hlavním viníkem odkládání spánku je jeden z nejdůležitějších neuropřenašečů v lidském mozku, dopamin.

V mozku přirozeně vzniká z molekuly zvané L-DOPA, která se tvoří z aminokyselin L-tyrosinu a L-fenylalaninu, přijímaných ve stravě.

Přirozeně se vyskytují v bílkovinách.

Zdroj: Pixabay

Dopamin je silně spojený s motivací a se systémem odměn. Bez uvolňování dopaminu by bylo mnohem složitější projevit úsilí k určité činnosti a dlouhodobě na sobě pracovat a zlepšovat se. Dopamin sám o sobě nezpůsobuje pocity štěstí či euforie, za to jsou zodpovědné spíše hormony serotonin, oxytocin či endorfiny, nicméně spouští tak zvané dopaminové cykly, které propojují úsilí, odměnu a následnou touhu po opětovné odměně.

Zrádné dopaminové cykly

Dopaminové cykly velmi úzce souvisí se závislostmi. Pokud člověka činí nějaká činnost šťastným, snaží se ji pravidelně opakovat, aby se opět dostavil pocit štěstí. Nevzniká tak závislost na dopaminu samotném, ale na činnosti či látce, které uvolnění dopaminu způsobují.

Konzumace alkoholu či příjem nikotinu při kouření podstatně zvyšují hladinu dopaminu. Některé drogy, například kokain, dokonce zabraňují odstraňování dopaminu z nervových spojů, čímž dochází k jeho hromadění v mozku a zesilování jeho účinků.

Sociální média mají stejný účinek jako drogy, také vyvolávají touhu po příjemných pocitech navozených dopaminem. Očekávání pozitivních reakcí na příspěvek, těšení se na lajky, sdílení a komentáře zvyšují hladinu dopaminu v těle, což je podle autorů studie hlavní příčinou zpomaleného nástupu spánku.

Zvýšená hladina dopaminu totiž povzbuzuje duševní aktivitu a bdělost, které zklidňování těla a navozování pocitu spánku rozhodně neprospívají.

Štítky:
Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz