Domů     Medicína
Viscerální fyzioterapie: Když se necítíte fit, ale žádná příčina není vidět
Jan Zelenka 1.6.2023
Foto: Pixabay

Chodíte po doktorech s bolestmi břicha, zad nebo hlavy, a přesto jsou všechna lékařská vyšetření v pořádku? Dost možná tkví příčina potíží v nerovnováze vnitřních orgánů. Odhalit a léčit ji umí relativně mladý obor – viscerální fyzioterapie. Specialistů je ale v Česku stále málo.

Bývá to začarovaný kruh. Člověk se necítí dobře, má bolesti, které zhoršují kvalitu jeho života, ale z lékařského hlediska je zdráv. Kde hledat pomoc? Většina lidí sáhne po prášcích, které bolest utlumí, ale příčinu nevyřeší.

Každá bolest je varovným signálem těla, že je něco špatně. Ovšem ohnisko problému se často skrývá úplně jinde, než se bolest projevuje. To je také důvod, proč mnohá lékařská vyšetření, zaměřená jen na část lidského organismu, nic neodhalí.

Naopak univerzitně vzdělaný fyzioterapeut vnímá tělo jako celek, umí nalézt příčinu bolestí břicha například v oblasti bederní páteře a naopak, v případě bolavých zad rozezná například poruchu vnitřních orgánů.

„Právě ‚neviditelné‘ napětí a nerovnováha vnitřních orgánů jsou původcem zdravotních problémů u 60 procent našich pacientů,“ poukázala hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Co je fascie?

Jemná manuální technika, jejímž cílem je ovlivnit a podpořit přirozenou funkci vnitřních orgánů, se nazývá viscerální fyzioterapie. Pomáhá při bolestech žaludku, hlavy, zad, po operacích břicha, řeší funkční sterilitu mužů i žen, reflux, zácpu či srůsty v břišní dutině.

Pomocí přesně řízených pohybů a tlaků terapeut stimuluje příslušný orgán a soustřeďuje se na jeho uvolnění. Aby byla zachována správná funkce vnitřních orgánů, je mimo jiné potřeba, aby měly dostatečný prostor pro přirozený pohyb.

Vnitřní orgány nejsou uloženy v břišní dutině volně, ale jsou zavěšeny a vzájemně mezi sebou propojeny pomocí tenké vazivové vrstvy – tzv. fascie. Pokud dojde k narušení vnitřního prostředí, například vlivem zánětu, operace či změny funkce orgánu, dochází k omezení posunlivosti a stažení fasciových obalů, které pak mohou poruchu řetězit dál do celého těla.

„Viscerální terapie pracuje na principu ovlivnění těchto vnitřních fascií a tím i na úlevě od bolesti, která může mít projekci například v oblasti břicha, páteře či periferních kloubech,“ vysvětlila Iva Bílková.

Foto: Pixabay

Všechno se vším souvisí

Obvyklou příčinou „utlačovaných“ vnitřních orgánů bývá vadné držení těla. Čím víc se člověk hrbí, tím více se stahují vazivové obaly – fascie v dutině břišní a omezuje se jejich hybnost. Dlouhodobě se může problém přenést skrze nervová propojení mnohem dál v těle.

„Nejen záněty a operace mohou vést k funkční poruše vnitřních orgánů, ale také dlouhodobý špatný sed nebo oblečení jako těsné džíny, úzké sukně, utažený pásek, které mohou podporovat chybný dechový stereotyp, stlačovat břicho a snižovat motilitu orgánů při dýchání a pohybu.“.

Ve špatném sedu je břišní stěna utlačena, bránice nemá prostor pro plnou funkci a nepracuje dostatečně. Tím nelze plně aktivovat hluboký stabilizační systém a zvyšuje se tlak na páteř. „Tento stav ovlivňuje také hybnost vnitřních orgánů, kterým chybí adekvátní prostor, a může tím docházet k poruše jejich funkce a vzniku spasmů,“ upozornila Iva Bílková.

Foto: Pixabay

Práce s tělem na měsíce

Školený terapeut ve viscerální fyzioterapii provede nejprve komplexní vyšetření pacienta a určí diagnostiku. Pro viscerální terapii je nutno odebrat anamnézu, provést globální i lokální poslech a testování napětí břicha, jednotlivých oblastí i motility vnitřních orgánů.

Délka indikované viscerální terapie je pak velmi individuální. Záleží, o jaký konkrétní problém se jedná. Nejčastěji se viscerální terapie provádí třikrát, s třítýdenními intervaly mezi jednotlivými sezeními.

Z nich by každé mělo zahrnovat 10–15 cyklů přímých a nepřímých pohybů na obnovení mobility daného orgánu. Po půl až roce od poslední terapie následuje kontrola účinnosti léčby. „Stěžejní manuální uvolnění vnitřních orgánů a fascií odvede během terapií sám terapeut, vždy je ale žádoucí také součinnost pacienta.

Během terapií se naučí práci s bránicí, správný dechový stereotyp, vzpřímené držení těla, jak provádět automasáž břicha i vhodná protahovací cvičení, aby se jeho potíže neopakovaly ani v budoucnu,“ popsala Iva Bílková.

Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz