Domů     Ostatní
Hry ve virtuální realitě: Zahrajete si je i na notebooku?

komerční sdělení

Her ve virtuální realitě rapidně a s tím i notebooků, na kterých si populární tituly můžete zahrát. Ne každý notebook ale takovou nálož „utáhne“. Přečtěte si, jaké parametry si u notebooku pohlídat, abyste si užili největší VR hity v plné parádě..

Co znamená VR ready notebook: Jaké parametry si pohlídat

Při výběru nového notebooku se už často setkáte s označením VR ready. Tedy připravené na virtuální realitu. Znamená to, že jeho hardwarová výbava zvládne všechny náročné výzvy, které s sebou hraní ve VR přináší.

Pokud tedy výrobce na notebook tuhle nálepku dá, máte jistotu, že po připojení VR brýlí dostanete parádní herní zážitek.

Virtuální realita je totiž extrémně náročná nejen na procesor, ale hlavně na grafickou kartu. Pokud má váš notebook základní integrovanou grafickou kartu, pak nejspíš náročné VR hry vůbec nerozjede.

Nebo bude jejich kvalita tak mizerná, že vám hraní neposkytne požadovaný zážitek.

Hry ve virtuální realitě totiž spoléhají na to, že například své pohyby rukama vidíte okamžitě přímo v brýlích. Jakékoli zpoždění obrazu vytváří nepříjemný zážitek, který kazí nejen samotnou hru, ale může vám způsobit i nevolnost (kinetózu). Proto je ideální hrát VR hry s co nejvyšším počtem snímků za sekundu.

Grafická karta

Pro pohodlné hraní se vyplatí sáhnout po notebooku s grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1060 a vyšší. Případně od AMD Radeon RX 480 a vyšší. Samozřejmě čím výkonnější grafická karta, tím lepší požitek ze hry.

Ideální výsledky přinese třeba grafická karta GeForce RTX 3060, která zvládá i ray tracing.

Výkonný herní notebook se zkrátka bez samostatné grafické karty neobjede, ať už hrajete VR nebo klasické hry.

Procesor

Pro hraní ve VR se dívejte alespoň po čtyřjádrovém procesoru, například Intel Core i5 nebo i7 by měl v pohodě většinu her ve virtuální realitě zvládnout. Případně mrkněte na procesory AMD Ryzen 5 nebo 7.

Operační paměť RAM

Pro plynulé hraní ve VR se dívejte po 8 GB RAM, ideálně vyšší. Klidně až 16 GB. Čím větší operační paměť, tím lepší zážitek ze hry. Takový notebook totiž dokáže zajistit plynulý provoz a hra se nebude nijak nepříjemně zasekávat.

V reálném čase totiž vykresluje obraz podle vašich pohybů, a to vyžaduje vyšší kapacitu RAMky.

Operační systém

Většina dostupných VR headsetů funguje na operačním systému Windows 10 a vyšším.

Pokud máte například Macbook, tak třeba brýle Oculus vůbec nepřipojíte.

Protože operační systém macOS není s headsetem kompatibilní. Pokud chcete připojit VR headset k Macbooku, můžete zkusit například HTC Vive.

Jaké VR hry notebook rozchodí

Virtuální realita už je s námi téměř deset let a za tu dobu vznikla pěkná porce her. Tady je výběr čtyř populárních VR her, které by vám neměly ve sbírce chybět.

Beat Saber

Dneska už naprostá klasika od česko-slovenských vývojářů. Jednoduchá hra, která si neustále získává nové fanoušky a hráče. Má totiž velmi intuitivní ovládání, hravou a líbivou grafiku, a hlavně se u ní taky pěkně zapotíte.

Do rytmu písniček se totiž snažíte trefovat barevné kostky dvěma světelnými meči. Tuhle hru prostě nejde nemilovat.

Superhot

Promakaná střílečka, ve které plyne čas jen při pohybu. To znamená, že pokud se nehýbete vy, nehýbou se ani vaši nepřátelé. Díky tomu získáte čas na vymyšlení strategie nebo obstarání zbraní. Jakmile se ale hýbat začnete, jde o velmi dynamickou hru plnou akce, ve které musíte pohotově interagovat s okolním prostředím.

Job Simulator

Asi všichni bychom si rádi někdy zkusili jiné povolání. Přesně tohle vám tahle jednoduchá VR hra umožní. Odehrává se v blízké budoucnosti, kde na sebe roboti převzali veškerou lidskou práci. Můžete si tak ve hře zkusit jaké to je být kuchařem, prodavačem v supermarketu nebo třeba mechanikem, který opravuje roboty.

Hra si trošku satiricky pohrává se stereotypy, které se s jednotlivými profesemi pojí.

No Man’s Sky

Tahle hra sice nevznikla primárně pro virtuální realitu, ale i tak si ji s nasazenými brýlemi parádně užijete. Hra vás totiž vtáhne do vesmíru a na různé planety, kde se snažíte sbírat suroviny, vyrábět vylepšení nebo třeba stavět vlastní základnu.

Související články
Pokud čtete 21. Století, tak pravděpodobně nad věcmi rádi přemýšlíte. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, co a jak se dotýká charakterové vlastnosti, kterou v psychologii označujeme jako potřebu poznávání? Jejími autory jsou američtí psychologové John T. Cacioppo a Richard E. Petty. Potřebu poznávání popisují jako tendenci lidí častěji vykonávat náročné myšlenkové aktivity a především si […]
Stal se předmětem muzejní expozice s rekordní návštěvností, posloužil k výrobě bionafty a zároveň jeho pouhá přítomnost obrací žaludek naruby. Řeč je o fenoménu posledního desetiletí, který se stal nákladnou daní za pohodlný život v městském blahobytu. V únoru 2018 vystavilo Londýnské muzeum kousek hroudy vydolované ze stokové sítě jedné z jeho městských částí. Exponát, který přilákal rekordní počet […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Ve věku 94 let zemřel 8. dubna 2024 ve svém domě v Edinburghu skotský fyzik Peter Higgs. Svou pověstnou skromnost a plachost překonával jen při rozhovorech o fyzice, kterou dokázal vysvětlit s pozoruhodnou srozumitelností. Do historie se ale zapsal především jako jeden z objevitelů částice, která váže vesmír dohromady. K objevu bosonu, který nese jeho […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz