Domů     Medicína
České lékařky i v současnosti často čelí diskriminaci
Martin Janda 14.5.2023

Více než 48 % dotazovaných praktických lékařek zažilo při studiu diskriminaci kvůli svému pohlaví. Vyplývá to z dotazníku, který mezi svými členkami provedla Společnost všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP. Se znevýhodněním se nesetkávají pouze při studiu, ale také v práci.

V kariérním růstu je kromě diskriminace brzdí také nedostatečně flexibilní pracovní doba, kterou lze obtížně skloubit s rodičovstvím. Jedním z možných řešení je podle SVL větší využití sdružených praxí, kde se mohou lékařky střídat, a částečných úvazků..

Interní dotazník Společnosti všeobecného lékařství vyplnilo celkem 216 budoucích či stávajících praktických lékařek. Jeho autorku lékařku Kateřinu Javorskou zajímalo například to, proč si její kolegyně obor vybraly a s jakými překážkami bojují.

„Překvapilo mě, kolik lékařek se setkalo s diskriminací kvůli svému pohlaví. Vyučující je už při studiích odrazují od určitých oborů, protože prý pro ženy nejsou vhodné. Typicky sem patří například chirurgie,“ vysvětluje praktická lékařka.

Celkem 70 % studentů, kteří nastupují na lékařské fakulty, přitom podle údajů Českého statistického úřadu tvoří ženy. Nadpoloviční většinu mají lékařky také v oboru praktického lékařství, kde jich je téměř 65 %, a tento podíl neustále roste.

Přesto se jich ale pouze minimum objevuje ve vyšších funkcích a odborných lékařských skupinách. „Víme, že na doktorské studium v lékařských oborech v roce 2020 nastoupilo 48 % žen, přičemž vědkyně, které se na tuto dráhu vydají, zůstávají často na nižších akademických pozicích.

Lékařkám brání rozvíjet svoji vědeckou kariéru také řada stereotypů. Kromě praxe v ordinaci na ně většinou na rozdíl od mužských kolegů padá i péče o domácnost a děti,“ říká Kateřina Javorská. Na otázku „Jakou byste jako žena uvítala ve své profesi podporu?“ zvolilo v dotazníku nejvíce respondentek možnost práce na částečný úvazek.

Jedním z řešení, jak to praktickým lékařkám i lékařům umožnit, je podpora sdružených praxí, kdy v ordinaci působí více lékařů. „Nemůžeme si dovolit, aby praktické lékařky s malými dětmi kvůli nedostatečnému zázemí a možnostem ‚vypadly‘ na několik let z oboru.

Při sdílení praxe mohou do ordinace chodit pouze na poloviční úvazek. Sama jsem zaměstnala mladou paní doktorku, a v ordinaci se tak můžeme střídat,“ konstatuje Kateřina Javorská.

Související články
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. Co jsou vlastně mykózy? Jde o infekce způsobené některými zástupci říše hub – jednobuněčnými kvasinkami nebo vláknitými houbami, známými spíš pod značením plísně. Tedy nic, co […]
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie. Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve fázi […]
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz