Domů     Medicína
Eliminace buněk produkujících hlen pomůže pacientům s plicní nedostatečností
Zdroj: Pixabay

Chronická obstrukční plicní nemoc, která se projevuje chronickým kašlem, vykašláváním hlenu, dušností a sníženou tolerancí fyzické námahy si v Česku ročně vyžádá tři a půl tisíce životů. Pacientům, kteří nemocí trpí, by mohl pomoci nový zákrok.

V Česku se s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) léčí asi 235 tisíc pacientů, z 80 % jde o kuřáky. Podle odborníků dalšího asi půl milionu lidí nemocí trpí, aniž by o tom věděli. Postižené často trápí chronická bronchitida, tedy vykašlávání hustého hlenu.

„Přestože jsou jim nasazeny účinné léky a uplatňují se další postupy včetně dechové rehabilitace, nepovede se u některých pacientů jejich zdravotní stav zásadně zlepšit,“ vysvětluje Petr Sulek, mluvčí Thomayerovy nemocnice v Praze, kde nyní lékaři přistupují k inovativnímu zákroku, který zmírňuje obtíže lidí stižených CHOPN.

Plíživé onemocnění

Chronická obstrukční plicní nemoc přitom v pokročilé fázi způsobuje nemocným velké zdravotní obtíže, včetně reálného rizika předčasného úmrtí. „Když ji necháte být, postupně vám roztrhá plíce. V extrémním případě se zničí plicní sklípky, ucpou průdušinky a nemocný člověk se postupně dusí při malé námaze,“ objasňuje přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Koblížek.

Diagnostika nemoci je jednoduchá, jde o nebolestivé vyšetření trvající pár minut.

Zdroj: Wiki Commons

Vývoj onemocnění je plíživý a zdánlivě nenápadný, probíhá desítky let. CHOPN jsou nejvíce ohroženi kuřáci mezi padesáti a šedesáti lety věku, častěji muži než ženy. Takovým pacientům pak lékaři poradí, aby přestali kouřit.

Koblížek k tomu říká: „Jakmile člověk přestane kouřit a začne žít zdravě, jeho nemoc se přestane zhoršovat. Objektivně se zastaví nebo významně zpomalí.“ K úplnému vyléčení však již nedojde. Bronchiální obstrukce neboli omezení průtoku vzduchu v průduškách, která vzniká v reakci na škodlivé látky a plyny ve vdechovaném vzduchu, totiž není plně reverzibilní.

Naděje pro nemocné

Pokud pacienty trápí příznaky chronické bronchitidy nejméně dva roky po sobě alespoň tři měsíce, mohou u nich lékaři zvážit operaci. Při ní pomocí aplikace krátkých vysokofrekvenčních pulzů nejprve poškodí a poté zhojí pohárkové buňky na sliznicích dýchacích cest, které produkují hlen a u lidí s CHOPN jsou zmnožené.

Mluvčí nemocnice k tomu dodává: „Zasažené buňky odumírají takzvanou programovanou smrtí čili apoptózou. Tato léčebná metoda je tedy velmi šetrná, a nedochází tak k poškození struktury tkáně ve stěně dýchacích cest.“.

Zákrok probíhá v celkové anestezii, pacientovi je při něm do průdušek jedné plíce zaveden speciální katetr, který slouží jako elektroda. Po měsíci se zákrok opakuje na druhé plíci. „Někteří nemocní mohou trpět po ošetření vykašláváním malého množství krve či přechodným zhoršením chronické bronchitidy.

Je třeba si ale uvědomit, že tyto potíže jsou dočasné,“ sděluje mluvčí Sulek. Následně se však příznaky bronchitidy zlepší a efekt léčby je trvalý.

Štítky:
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz