Domů     Medicína
Nové léky díky medu?
Zdroj: Pixabay

Záchranou lidstva v boji proti bakteriím se stala antibiotika, která se široce používají k léčbě mnoha nemocí. Bohužel jsou často nadužívána či používána nesprávně, což má za následek vznik rezistence neboli odolnosti bakterií vůči antibiotikům.

Vědci se proto snaží najít nové léky, které by nás proti nemocem vyvolaným bakteriemi ochránily..

Podle studie publikované v lékařském časopise Lancet zemřelo v roce 2019 na celém světě více než 1,2 milionu lidí v přímém důsledku bakteriálních infekcí odolných vůči antibiotikům. Antibiotická rezistence je nyní popisována jako hlavní hrozba pro globální lidské zdraví.

Mnoho vědeckých kapacit se proto snaží najít alternativu k antibiotikům. „Vidíme bakterie, které si vyvinuly odolnost vůči téměř všem antibiotikům, a dostáváme se do fáze, kdy je skříňka s vhodnými léky prázdná,“ říká k tomu profesor Les Baillie z Fakulty farmacie a farmaceutických věd na Cardiffské univerzitě.

Co nahradí antibiotika?

A dodává: „Musíme udělat něco inovativního, jinak čelíme scénáři, kdy se vrátíme do pre-antibiotického období.“ Než byla objevena antibiotika, používaly se k léčbě především bylinné prostředky. Vědci se proto nyní chtějí k těmto tradičním léčebným prostředkům našich předků vrátit a poučit se z jejich znalostí.

Odborníci z Cardiffské univerzity se zaměřili na med. K léčbě ho používaly už starověké kultury. Řecký lékař Hippokrates učil, že med chladí a ředí krev. Zápasníci ho dostávali před souboji k posílení svalové činnosti.

Římský lékař Asclepiades zase věřil, že vyjasňuje mysl a prodlužuje život. Podle Egypťanů činil med člověka tělesně krásným a dokonalým.

Vědci si na medu cení především jeho antibiotických a antiseptických účinků. Ty vychází z kombinace tří faktorů. Med je nasycený roztok dvou monosacharidů. Většina molekul vody je v něm vázána na cukry, takže v medu nemají mikroorganismy příznivé podmínky k množení.

Vlivem přítomného enzymu glukooxidáze vzniká v medu malé množství peroxidu vodíku, který působí antisepticky. Navíc je kyselý, jeho pH se pohybuje mezi 3,2 až 4,5. Tento relativně vysoký stupeň kyselosti zabraňuje růstu bakterií způsobujících infekci. Med obsahuje také další sloučeniny, které působí antimikrobiálně.

Zdroj: Pixabay

Med a pampeliška

Výzvou pro vědce je nyní tyto sloučeniny najít a izolovat je tak, aby potenciálně mohly vést k výrobě nových lékům, které by byly účinné proti bakteriím. Proto v současné době testují odborníci různé vzorky medu, aby zjistili, které rostliny včely během svého pracovního života navštívily.

Moderní technologie jim umožňují zjistit, zda včely sbíraly nektar na rostlinách, které v sobě přirozeně obsahují antibiotické složky. Pokud takovou rostlinu objeví, analyzují její sloučeniny.

Med tak funguje jako „nástroj pro objevování nových léků“. V hledáčku vědců se objevila například pampeliška neboli smetánka lékařská, která obsahuje sloučeniny, které „zabíjejí bakterie a viry“. Profesor Baillie k tomu říká:

„Pro zahradníky je to plevel, pro nás představuje hodnotu, rostlinu, která by v budoucnu mohla chránit lidstvo před bakteriemi.“ Je možné, že pokračující výzkum přinese i další rostliny, které by se dali v boji proti bakteriálním infekcím využít.

Štítky:
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz