Domů     Příroda
Letci v ohrožení: Těla mrtvých netopýrů zaplavila eBay…
Zdroj: Unsplash, Nils Bouillard

V posledních letech byli netopýři nejčastěji spojováni s epidemií koronaviru. Nyní však vědeckou komunitu pobuřuje jiná skutečnost… jejich pozůstatky na prodej.

Jen v říjnu loňského roku se na nákupní platformě Etsy objevilo přes 500 nabídek mrtvých živočichů. Na konkurenčním eBay se jich podařilo zaznamenat 71. „Je to znepokojivé,“ uvedla k problematice odbornice na netopýry a profesorka na Queens College v New Yorku, Joanna Colemanová.

Podle jejího výzkumu vedeného ve spolupráci s Mezinárodní unií pro ochranu přírody byli netopýři propagováni jako halloweenské dekorace nebo netradiční vánoční dárky. Jednotlivým svátečním obdobím navíc odpovídalo také samotné aranžmá.

Ačkoli se povětšinou jednalo o zarámované exempláře s roztaženými křídly, Colemanové se na internetu naskytl pohled také na netopýři čepice, barety a podvazkové pásy nebo živočichy v malých rakvičkách.

Virtuální peklo

Nejčastěji byli inzerováni netopýři druhu Kerivoula hardwickii, žijící převážně na jihovýchodě Asie. Shodou okolností se navíc jedná o savce, kteří byli v roce 2019 Mezinárodním svazem ochrany přírody zařazeni na seznam kriticky ubývajících druhů.

Bohužel pro vědu jsou jeho „katem“ právě obchodníci se suvenýry, jelikož politika jednotlivých zemí se v otázce nelegálnosti odchytu a vývozu těchto živočichů dramaticky rozchází. Colemanová proto upozorňuje, že celková populace netopýrů může být v mnohem horším stavu, než se všeobecně předpokládá.

„Byly chvíle, kdy jsem se při ověřování záznamů zhroutila,“ prohlásila newyorská odbornice. Ačkoli jsou tito letci dlouhodobě prodáváni na trzích v místech jejich nejčastějšího výskytu – zejména pro maso, tradiční medicínu nebo coby suvenýr, on-line platformy tento nežádoucí trend pouze zesilují.

Další na seznamu…

Bohužel rozsah obchodu s netopýry nelze prozatím jednoznačně určit. Podle profesora ekologie a ochrany přírody na Národní autonomní univerzitě v Mexiku, Rodriga Medellína, jeho on-line část s každým dalším měsícem roste.

„Za posledních šest měsíců jsem spatřil mnoho reklam a více lidí za mnou přišlo s tím, co můžeme dělat? Jak to ovládneme a zastavíme?“ uvedl. Odborný tým proto neustále pracuje na tom, aby zjistil, jaké další druhy je možné na internetu pořídit.

Své soustředění směřují zejména k těch chráněným jako jsou například některé druhy kaloňů (Pteropus).

Více se dočtete v čísle 5/2023, které vychází 17. 4. 2023.

reklama
Související články
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Samotářské včely, tiší a nenápadní opylovači, hrají klíčovou roli v našem ekosystému. I když se jim říká samotářské, řada z nich se ráda druží a i ony, podobně jako včely medonosné, mohou žít v koloniích. V České republice existuje více než 580 druhů samotářských včel, z nichž mnohé jsou ohroženy vyhynutím. Mezi samotářské včely patří […]
Přírodní pastva velkých kopytníků může být velice účinným nástrojem pro zmírnění klimatických změn. Pastva divokých koní, zubrů či praturů totiž vede k ukládání uhlíku do půd v podobě stabilní organické hmoty, která uhlík uzavře v půdě a uchová mimo atmosféru po stovky let. Díky tomu mohly v dobách před expanzí člověka na všech kontinentech žít milionová […]
Kurosh Karimi a Günther Kletetschka z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy popsali novou metodu lokalizace tělesa skrytého pod povrchem. Nová metoda umožňuje odhadnout polohu, zejména hloubku tělesa a byla publikována v časopise Scientific Reports. Vše v zemské kůře má svou specifickou hustotu, například dvě přibližně stejně velké struktury mohou mít […]
Odborníci z Kolumbijské univerzity přinesli důkazy o tom, že rypouni Petersovi jsou schopní, zřejmě jako jediné ryby na světě, sdílet mezi sebou informace, týkající se jejich smyslového vnímání. To jim pomáhá najít potravu a přátele, stejně jako identifikovat nepřátele, a díky tomu snáze přežít. Rypoun Petersův je sladkovodní ryba, vyskytující se v povodí afrických řek […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz