Domů     Příroda
Letci v ohrožení: Těla mrtvých netopýrů zaplavila eBay…
Zdroj: Unsplash, Nils Bouillard

V posledních letech byli netopýři nejčastěji spojováni s epidemií koronaviru. Nyní však vědeckou komunitu pobuřuje jiná skutečnost… jejich pozůstatky na prodej.

Jen v říjnu loňského roku se na nákupní platformě Etsy objevilo přes 500 nabídek mrtvých živočichů. Na konkurenčním eBay se jich podařilo zaznamenat 71. „Je to znepokojivé,“ uvedla k problematice odbornice na netopýry a profesorka na Queens College v New Yorku, Joanna Colemanová.

Podle jejího výzkumu vedeného ve spolupráci s Mezinárodní unií pro ochranu přírody byli netopýři propagováni jako halloweenské dekorace nebo netradiční vánoční dárky. Jednotlivým svátečním obdobím navíc odpovídalo také samotné aranžmá.

Ačkoli se povětšinou jednalo o zarámované exempláře s roztaženými křídly, Colemanové se na internetu naskytl pohled také na netopýři čepice, barety a podvazkové pásy nebo živočichy v malých rakvičkách.

Virtuální peklo

Nejčastěji byli inzerováni netopýři druhu Kerivoula hardwickii, žijící převážně na jihovýchodě Asie. Shodou okolností se navíc jedná o savce, kteří byli v roce 2019 Mezinárodním svazem ochrany přírody zařazeni na seznam kriticky ubývajících druhů.

Bohužel pro vědu jsou jeho „katem“ právě obchodníci se suvenýry, jelikož politika jednotlivých zemí se v otázce nelegálnosti odchytu a vývozu těchto živočichů dramaticky rozchází. Colemanová proto upozorňuje, že celková populace netopýrů může být v mnohem horším stavu, než se všeobecně předpokládá.

„Byly chvíle, kdy jsem se při ověřování záznamů zhroutila,“ prohlásila newyorská odbornice. Ačkoli jsou tito letci dlouhodobě prodáváni na trzích v místech jejich nejčastějšího výskytu – zejména pro maso, tradiční medicínu nebo coby suvenýr, on-line platformy tento nežádoucí trend pouze zesilují.

Další na seznamu…

Bohužel rozsah obchodu s netopýry nelze prozatím jednoznačně určit. Podle profesora ekologie a ochrany přírody na Národní autonomní univerzitě v Mexiku, Rodriga Medellína, jeho on-line část s každým dalším měsícem roste.

„Za posledních šest měsíců jsem spatřil mnoho reklam a více lidí za mnou přišlo s tím, co můžeme dělat? Jak to ovládneme a zastavíme?“ uvedl. Odborný tým proto neustále pracuje na tom, aby zjistil, jaké další druhy je možné na internetu pořídit.

Své soustředění směřují zejména k těch chráněným jako jsou například některé druhy kaloňů (Pteropus).

Více se dočtete v čísle 5/2023, které vychází 17. 4. 2023.

Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Atacama se nachází v Jižní Americe, táhne se tisíc kilometrů podél Pacifiku od jižní hranice Peru po centrální část Chile. Prší zde jen velice zřídka, dle měření v jejím středu mezi roky 1570 až 1971 nepršelo téměř vůbec. Když k dešti ale přeci jen dojde, promění se tato vyschlá pustina doslova v kvetoucí oázu. Letos […]
Soužití dvou organismů, kdy jeden žije uvnitř těla druhého, se označuje jako endosymbióza. Pokud dojde k jejich splynutí, změní se jednodušší organismus v organelu druhého. Za celou historii naší planety došlo pouze ke třem druhům splynutí, nyní vědci odhalili čtvrté, které by mohlo být významným přínosem pro zemědělství. Některé primitivní organismy, jako jsou sinice či […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz