Domů     Historie
Hermann Rorschach: Psychiatr, který uměl malovat
Zdroj: Flickr

Kdyby Ulrich Rorschach, malíř a učitel kreslení, věděl, že talent, který předá, pomůže jeho synovi ke světovému věhlasu, byl by přešťastný. Jen by se divil, k čemu ten chlapec vlastně barvy a papír používá.

Ulrich Rorschach (1853–1903) byl, jak se životopisci a rodinné vzpomínky shodují, velmi starostlivý a láskyplný otec, ačkoli na to jeho mládí neukazovalo. S jeho uměleckým nadáním se pojila typicky rozháraná nátura s neklidem, který ho hnal z místa na místo, takže cestoval a nedokázal se usadit na jednom místě.

To se moc nezměnilo, ani když se oženil. Jeho prvorozený Hermann (1884–1922) přišel na svět v Curychu, ale dětství prožil ve starobylém Schaffhausenu poblíž severní hranice Švýcarska. I tady se rodina opakovaně stěhovala, protože otec potřeboval aspoň nějakou změnu, když už měl pevné zaměstnání jako učitel kreslení na chlapecké reálce.

Dětem se nejvíc líbilo v bytě u rodiny Spahnů, kde se k nim chovali vlídně a přátelsky, dokonce nechali malého Hermanna, aby si hrál s cizokrajnými poklady dovezenými z misií, kde jeden ze Spahnů působil.

Chlapce okouzlovalo šumění moře v mušli i představa vzdálených míst, cizích zvyků a jazyků stejně jako jeho otce.

Ve škole vynikal

Vcelku idylické dětství přerušila tragédie. Když bylo Hermannovi 12 let, umřela mu matka. Otec se pak na děti ještě více upnul. Snažil se jak zacelit citovou ránu, tak co nejvíce podpořit jejich zájem o vzdělávání.

Kupoval jim knihy, dělal s nimi dlouhé výlety do přírody s výkladem. Děti byly nadané, Hermann bez většího úsilí ve škole vynikal. Zdědil i výtvarný talent, který byl možná ještě větší než nadání jeho otce.

Nemálo schaffhausenských domů prý dodnes uchovává malby a kresby slavného rodáka z dob jeho dospívání. Jako před jinými všestranně obdařenými dětmi se pak před Hermannem rýsovala nelehká otázka – čemu se vlastně v dospělosti věnovat.

Otec, teď už dlouhodobě churavějící kvůli otravě olovem z malířských barev, se Hermanna snažil nadchnout spíš pro vědeckou dráhu. Jenže tomu šly mimořádně dobře i jazyky, lehce se naučil i ty, které nepotřeboval.

Třeba těžko srozumitelný severoněmecký dialekt „plattdeutch“, aby v něm napsal veršovanou gratulaci učiteli matematiky k jeho 30. výročí školské služby. Není tedy divu, že odmaturoval na výbornou z němčiny, latiny, francouzštiny i angličtiny, ale kromě toho i z matematiky a přírodopisu.

Jenže to už se neměl s kým poradit, co studovat, otec necelý rok před tím podlehl otravě olovem. A tak se Rorschach obrátil s prosbou o radu na tehdy slavného německého biologa a univerzitního profesora Ernsta Haeckela (1834–1919). Asi není těžké odhadnout, jakou odpověď dostal…

Na studiích

Mladý Rorschach se tedy vydal do Neuchatelu studovat geologii a botaniku. Po prvním semestru ale změnil názor a odjel do Dijonu studovat francouzštinu. Ani tam nevydržel, ještě téhož roku se vrátil do Švýcarska a nastoupil na univerzitu v Bernu, kde se zapsal na medicínu.

U té už zůstal, i když vystřídal fakulty v Berlíně, Norimberku a především v Curychu, kde shodou příznivých okolností tehdy vyučoval psychiatr Eugen Bleuler (1857–1939). Dnes už je jeho jméno pozapomenuté, ale byl to právě Bleuer, kdo jako první pojmenoval a popsal schizofrenii.

A to nebyla jediná novinka oboru, která ve Švýcarsku tehdy posouvala hranice psychiatrie. Rodák z Bernu Carl Gustav Jung (1875–1961), jen o generaci starší než Rorschach, právě v té době začal zavádět svou metodu psychoanalýzy.

Rorschach hltal přednášky Bleulera i Junga a najednou mu bylo jasné, čím se chce zabývat. Jenže nejdřív potřeboval najít působiště, kde by se psychiatrickému výzkumu mohl věnovat. Prošel několika místy, dokonce se s manželkou Olgou, spolužačkou z fakulty, která byla původem Ruska, pokusili usadit v Moskvě.

Pro Rorschacha s jeho jazykovým talentem to nebyl problém, jenže naráželi na tak nepříznivé okolnosti, že se po roce rozhodli vrátit. Ani to neprošlo hladce, ruské úřady Olgu na čas zadržely.

S manželkou Olgou v jejich svatební den, 1. května 1910. Zdroj: Archiv und Sammlung Hermann Rorschach, University Library of Bern

Nápad se skvrnami

Po návratu do Švýcarska se Rorschach vrátil k tomu, co začal už před odjezdem do Ruska. Díky dávnému kamarádovi ze Schaffhausenu, který se stal učitelem, dostal příležitost zkoumat otázku, která ho zajímala.

Základem byla oblíbená hra školáků: Kapka inkoustu se překryje přeloženým papírem a pak se hádá, jaké zvíře nebo rostlinu připomíná. Rorschach nebyl jediný, kdo zamýšlel použít skvrny jako vyšetřovací nástroj, zkoušel to i psychiatr Szyman Hens, ale k jinému účelu.

Zatímco Hens chtěl neurčitými obrazci otevřít cestu k fantaziím svých pacientů, Rorschacha zajímal vlastní způsob vnímání a časem i rozdíl mezi reakcí zdravé a nemocné psychiky. Po zahřívacím kole se školáky se proto pustil do výzkumu s 300 psychiatrickým pacienty a 100 účastníky z kontrolní skupiny.

Pečlivě si zapisoval, co jim abstraktní skvrna připomíná, a při opětovném vytažení stejné karty chtěl, ať mu svou interpretaci podrobněji vysvětlí.

Zdroj: Archiv und Sammlung Hermann Rorschach, University Library of Bern

Publikace, na niž bylo příliš brzy

Shrnutí svých výsledků přednesl v roce 1918 kolegům v psychiatrické léčebně v Herisau, kde pracoval. Zjistil, že výklad motivu souvisí s osobnostními rysy a že se typicky vyhraňují odpovědi některých duševně nemocných pacientů, hlavně schizofreniků.

U kolegů ale jeho výzkum nevzbudil velký zájem, natož nadšení. Příliš zaváněl psychoanalýzou, k níž se tehdy psychiatrie stavěla přezíravě. Naopak Rorschach v ní spatřoval užitečný nástroj, proto se také v roce 1919 podílel na založení Švýcarské psychoanalytické společnosti, a stal se jejím prvním viceprezidentem.

V téže době se také rozhodl vydat své poznatky knižně. Nechtěl jen popisovat metodu, ale přidat 15 tabulek s tištěnou podobou skvrn, které při vyšetřování používal. Doufal, že právě ty zaujmout a navnadí další odborníky, aby je sami vyzkoušeli.

Jenže při hledání nakladatele narážel, knihu považovali za nejistý projekt s vysokými náklady. Uspěl, až když ustoupil, že drahých tištěných tabulek bude jen 10. Jeho kniha Psychodiagnostika vyšla v roce 1921, ale nevyvolala to, v co Rorschach doufal. Psychiatrická obec ji odmítla a publikace časem upadla v zapomenutí.

Posmrtná sláva

Rorschach se navzdory vlažnému přijetí svých závěrů pustil do dalšího výzkumu. Jenže mu zbývalo jen několik měsíců života. Oproti svému otci sice netrpěl chronickým onemocněním, ale doplatil na to, že přehlížel zánět slepého střeva.

Do nemocnice přišel až v kritickém stavu, když se zánět rozšířil na pobřišnici. Následujícího dne sepsi podlehl. Bylo mu pouhých 37 let, když v dubnu 1922 zemřel. Pohřbu se zúčastnil i jeho učitel Eugen Bleuler, který tehdy jako jeden z mála tušil, jak nadaného vědce psychiatrie ztratila.

Jenže trvalo více než 10 let, než se názor odborníků na psychoanalýzu obrátil a než se v polovině 30. let začala stávat módní metodou. Vlna zájmu tehdy vynesla i zapomenutou Rorschachovu Psychodiagnostiku s obrázky barevných skvrn.

Dnes, 100 let od Rorschachovy předčasné smrti, se jeho nápad běžně využívá jako orientační test osobnosti, ačkoli má jak příznivce, tak odpůrce. Jeho slabinou je totiž subjektivita výkladu. Přitom Rorschach sám podle manželky Olgy nepovažoval vyšetřování pomocí skvrn ani zdaleka za ucelenou a univerzálně platnou metodu.

Test byl pro něj jen prvním krokem ke zkoumání možností, jak vyšetřovat podvědomé reakce, chtěl pokračovat a dál ho vyvíjet podle dalších poznatků. K tomu už ale neměl příležitost.

Autor: Lenka Korandová

Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz