Domů     Medicína
Studium biotechnologie učí, jak využít organismy a biomolekuly pro potřeby lidstva
Jan Zelenka 24.3.2023

O kyselině hyaluronové, která má díky svým vlastnostem obrovské využití nejen v kosmetickém průmyslu, ale v také v medicíně, už slyšel v reklamě na omlazující produkty snad každý. Za její rozšířené použití vděčíme rozvoji oboru biotechnologie..

foto: Pixabay

Výrobou kyseliny hyaluronové se jako jedna ze tří světově nejúspěšnějších firem zabývá česká firma Contipro. Její zakladatel a majitel Vladimír Velebný, sám absolvent biochemie na brněnské přírodovědecké fakultě, teď bude svoje zkušenosti předávat studentům a studentkám navazujícího magisterského programu Biotechnologie na Ústavu biochemie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

„Kyselinu hyaluronovou získáváme pomocí biosyntézy. Využívají se k tomu bakterie z rodu, kam patří i bakterie spály, které ji samy syntetizují s cílem oklamat napadený organismus,“ prozradil Vladimír Velebný.

Kyselinu hyaluronovou popisuje jako šňůrku korálků dvou barev, která má schopnost vázat na sebe různé látky. „Funguje to tak, jako byste do nudlové polévky ponořili štětku na čištění lahví, na kterou se nachytají nudle, v našem případě třeba kolagen,“ vysvětluje Velebný.

Uplatnění absolventi

Studenti programu Biotechnologie absolvují praktickou výuku nejen v univerzitních laboratořích, ale i ve firmách, s nimiž přírodovědecká fakulta spolupracuje. Jednou z nich je právě Contipro. „Vypracovala jsem tam svou diplomovou práci, dali mi příležitost studovat vliv antiseptických látek na fagocytózu,“ vzpomíná absolventka Tereza Hromádková.

Možnost několikaměsíční stáže v tak úspěšné české firmě byla jedním z hlavních důvodů, proč ji tento obor zaujal. Nyní v Contipro pracuje už jako odborná asistentka a věnuje se například testování antiseptik v souvislosti s hojením ran.

Absolventi biotechnologie nacházejí uplatnění i v dalších biotechnologických firmách, ve výzkumu, vývoji i technologickém provozu. „Stejně tak se mohou ucházet o akademická místa na univerzitách a v ústavech akademie věd nebo výzkumných ústavech zaměřených na biochemicko-biotechnologický výzkum,“ upřesnila konzultantka programu Jitka Kašparovská.

foto: Pixabay

Interdisciplinární charakter biotechnologií

Program vychází z interdisciplinárního charakteru biotechnologií, jejichž společným jmenovatelem jsou metabolické přeměny realizované různými organismy. Důraz je kladen na výuku předmětů, které jsou obecným základem jakýchkoli biotechnologických procesů, jako je:

Bioinženýrství, kam patří například metody, procesy a zařízení s důrazem na realizaci v bioreaktorech, nebo genové technologie, ale i další technologie spojené s využitím kmenových a dalších živočišných buněk, rostlinná biotechnologie a biotechnologie ve farmacii a biomedicíně.

Studium navazujícího magisterského programu Biotechnologie přímo navazuje na bakalářský studijní program Biochemie, ale je otevřen i zájemcům příbuzných oborů. Zájemci se mohou hlásit až do 30. dubna prostřednictvím elektronické přihlášky zde.

Úspěšní absolventi pak jako jedni z mála na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity získají titul inženýr.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz