Domů     Medicína
Pražanům začíná Maraton s roztroušenou sklerózou
Jan Zelenka 24.3.2023

Čeká je symbolická trasa z Maratonu do Athén, třebaže je tělo příliš neposlouchá. Cílem 12. ročníku Maratonu s roztroušenou sklerózou (MaRS) je společným cvičením, procházkou, lekcí jógy, tai-či i boxu, nebo jízdou na rotopedu pokořit vzdálenost 42 kilometrů. Akce startuje dnes a potrvá do zítra.

MaRS je určen jak pro pacienty s RS, tak pro zdravé lidi. Přijít si zacvičit může každý bez ohledu na věk nebo kondici. Pro účastníky připravili organizátoři například hodiny jógy, ti zdatnější se mohou zúčastnit lekcí boxu.

„Máme připravených i několik kruhových tréninků pod vedením fyzioterapeutů, kteří účastníkům poradí, jak správně cvičit. Pacienti s nimi mohou také zkonzultovat své potíže a limity, například problémy s koleny apod.

Fyzioterapeuti jim určitě doporučí vhodné cviky,“ říká jedna z fyzioterapeutek Klára Novotná, jež se specializuje právě na cvičení s lidmi, kteří RS trpí.

Multioborový víkend

RS je chronické zánětlivé onemocnění, které postihuje nervový systém, a ovlivňuje tak všechny složky pacientova života. Nejvíce zasažený bývá často právě pohybový aparát. Důležitá je také psychická kondice pacientů.

I proto si neuroložka a vedoucí Centra pro demyelinizační onemocnění Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze prof. MUDr. Eva Kubala Havrdová, CSc., připravila pro letošní maratonce lekci kundaliní jógy.

„Tento styl jógy zklidňuje mysl a povzbuzuje tělo. Cvičící se dostává do psychické i fyzické pohody, což je pro pacienty s RS velmi přínosné. Cvičení se skládá z naladění, rozcvičky, sestavy a závěrečné relaxace s meditací.

Lekce pořádáme již několik let také pro pacienty naší Neurologické kliniky,“ vysvětluje prof. Havrdová.

Součástí sobotního programu ve FitnessAction bude i naučná stezka, na které si účastníci na vlastní kůži vyzkouší, jak náročný je život s roztroušenou sklerózou. „Lidé si potrénují paměť a procvičí jemnou motoriku.

Seznámí se také s příznaky RS, jež jsou mnohdy těžce postřehnutelné, jde například o únavu nebo brnění konečků prstů. Účastníci tak blíže poznají překážky, kterým pacienti s RS každodenně čelí,“ říká Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, jenž celou akci organizuje.

Program si pro pacienty připravili také studenti oboru Aplikovaná tělesná výchova a sport osob se specifickými potřebami Univerzity Karlovy v Praze (APA FTVS UK). V pražském parku Gutovka si například sportovci vyzkouší volejbal vsedě, na Letné si pak zahrají curling nebo bocciu.

O roztroušené skleróze

Roztroušená skleróza (RS) je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu.

Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence jsou těžké. Na celém světě trpí RS 2,5 milionu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 20 tisíc. Nemoc se vyskytuje především ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách.

Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus (Epsteina-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D. Informace o roztroušené skleróze lze nalézt i na portále www.rskompas.cz.

Akce Maraton s roztroušenou sklerózou startuje dnes ve FitnessAction v Praze.

mars_2023_pozvanka_Praha_A4

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz