Domů     Objevy
Jak dokázat, zda žijeme v počítačové simulaci?
Zdroj: Pixabay

Žijeme v počítačové simulaci a je celý nekonečný vesmír jen obřím kvantovým počítačem? Vědci se už delší dobu zabývají těmito možnostmi a snaží se přijít na způsoby, jak tuto myšlenku dokázat nebo naopak vyloučit. Co je na tomto poli nového?.

Mnoho kosmologů věří, že náš vesmír může být součástí multivesmíru, kde sice mnoho různých vesmírů vedle sebe existuje, ale neprobíhá mezi nimi žádná interakce.

Protože právě v tom našem jsou podmínky vhodné pro vznik života, existuje také myšlenka, že je vlastně počítačovou simulací, u které někdo, možná pokročilý mimozemský druh, dolaďuje a zdokonaluje její vlastnosti.

Vesmír jako počítač?

Tato myšlenka není zdaleka nová. Někteří vědci už dříve navrhli matematickou podstatu vesmíru i to, že je vlastně gigantickým kvantovým počítačem.

A hypotéza o tom, že žijeme v simulaci, se objevila už v roce 2003. Tehdy britský fyzik Nick Bostrom naznačil, že určitá vyspělá civilizace je schopná dosáhnout bodu, kdy je jejich technologie natolik sofistikovaná, že simulace je k nerozeznání od reality a účastníci si nejsou vědomi toho, že se nenacházejí ve skutečném světě.

Jakýkoliv svět virtuální reality musí být přitom založen na zpracování informací, což znamená, že vše je nakonec digitalizováno nebo pixelováno na minimální velikost, kterou nelze dále dělit, tedy na bity, které jsou nejmenší jednotkou informace.

Pixelovaný svět

A náš svět je podle některých názorů rozhodně pixelovaný. Fyzikální zákony, které řídí vše ve vesmíru, se prý také podobají řádkům počítačového kódu, které by simulace potřebovala pro svůj program.

Navíc rovnice, čísla a geometrické vzory jsou přítomny všude, takže svět se zdá být zcela „matematický“. Další skutečností podporující simulační hypotézu je maximální rychlostní limit v našem vesmíru, což je rychlost světla.

Ve virtuální realitě by toto omezení odpovídalo limitu rychlosti procesoru. Přetížený procesor nemůže pracovat dostatečně rychle a podle obecné teorie relativity se také čas v blízkosti černé díry zpomaluje.

Někteří vědci to nepovažují za podobnost čistě náhodnou a mají v zásobě řadu dalších srovnání, která mluví ve prospěch myšlenky o simulovaném vesmíru.

Zkusíme najít bity!

Za předpokladu, že by jejich myšlenky byly pravdivé, jaký druh experimentů bychom mohli použít, abychom to dokázali? Simulovaný vesmír by podle zmíněných teorií obsahoval velké množství informačních bitů a jejich detekce by podpořila tuto hypotézu.

Britský informační fyzik Melvin M. Vopson z University of Porthsmouth předpokládá, že informace jsou pátou formou hmoty ve vesmíru a že informační bity mají velmi malou, ale přesto existující hmotnost. Tu je třeba najít a prokázat.

Proto navrhuje nový experiment, ve kterém chce specifickým procesem ověřit tuto možnost a detekovat váhu bitů. Existují však i jiné přístupy. Jeden například naznačuje, že simulace by se neobešla bez drobných výpočetních chyb, které by bylo třeba opravit.

Ty by se příležitostně objevovaly třeba jako malé „závady“ a změny v zákonech přírody a to vše je proto důležité sledovat. Hypotéza, že žijeme ve virtuální realitě, má příznivce i odpůrce a každý tábor přichází se svými argumenty.

Dá se tak tedy říct, že povaha naší reality je zatím jednou z největších záhad. Někteří odborníci ale zvedají varovně prst: nešťourejme se v tom, aby nás někdo jednoho dne jednoduše nevypnul!

Zdroj: Pixabay

Autor: Kateřina M. Košutová

Související články
Sto let vzbuzuje italská zkamenělina plaza úžas, zejména svou výjimečně zachovalou kůží, která se u fosilií starých 280 milionů let takřka nevidí. Psalo se o ni v knihách i článcích, až nyní ji ale vědci poprvé prozkoumali nejmodernější technologií. O překvapení nebylo nouze – a nepatřila vždy k nejpříjemnějším. Už od svého objevu v Itálii roku 1931 […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než 30 […]
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz