Domů     Vesmír
Vražedná minulost planety Jupiter
Martin Janda 25.2.2023

Dnes je Jupiter hodný strejda, který svou gravitací do značné míry chrání vnitřek Sluneční soustavy před kometami a planetkami. Kdoví, možná tím chce odčinit strašný čin, kterého se kdysi dávno dopustil. Jupiterova minulost se totiž zdá být dosti temná….

Naše Sluneční soustava nevypadala vždy jako v současnosti. Pořadí planet od Slunce mohlo být jiné, stejně tak jako jejich vzdálenost a počet. Místa však bylo málo, protoplanetárního materiálu množství omezené, gravitační vlivy silné, a tak docházelo k dramatickým událostem. Jednu z nich bychom dnes mohli nazvat planetární sestrovraždou.

Mezinárodní tým astronomů došel k závěru, že v raných fázích své existence Jupiter spolkl jinou planetu. A ne ledajakou, nešťastné těleso, které navždy zmizelo v Jupiterových útrobách, bylo desetkrát větší než Země.

Podle vědců z Curyšské a Bernské univerzity může právě taková hostina být příčinou narušeného a zředěného jádra Jupiteru.

O tom, že jádro Jupiteru je poněkud zvláštní, víme díky práci sondy Juno. Ta zkoumá největší planetu Sluneční soustavy od roku 2016. Ta nejen že posílá na Zemi úchvatné fotografie, ale přináší i řadu cenných a dříve netušených informací.

Dřívější měření naznačovala, že jádro Jupiteru je tvořeno ledem a různými horninami, odvážnější hypotézy hovořily o tom, že se v něm nachází pod obrovským tlakem vzniklý diamant. Nyní se ukazuje, že v jádře jsou přítomny i nejlehčí prvky vodík a helium. Navíc mezi jádrem a dalšími vrstvami neexistuje jasná hranice.

Tento zvláštní stav má podle badatelů, kteří nový výzkum provedli, původ v kataklyzmatické události, která se odehrála před miliardami let. Simulace naznačily, že rychle rostoucí plynný obr narušil dráhy jiných protoplanet a se čtyřicetiprocentní pravděpodobností jednu z nich pohltil.

Trojrozměrné modely navíc prokázaly, že srážka s protoplanetou by Jupiterovo jádro proměnila právě do podoby, jakou má nyní.

Jupiter totiž ve svých dětských letech měl jádro kompaktní, jak se na správnou planetu sluší. Jenže kolize s jiným tělesem jádro roztříštila a zanechala v něm stopu v podobě lehkých prvků. Jupiter toto své dávné tajemství dlouho skrýval a až nyní vychází na povrch.

Sonda Juno, která bude v provozu přinejmenším do roku 2025, má ve svém programu další výzkum Jupiterova jádra a mohla by do dávných událostí vnést ještě víc světla.

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Jeden rok večerního sledování televize, jedna cesta letadlem z východního na západní pobřeží USA nebo 3 dny strávené v Atlantě. Všemi těmito činnosti do sebe průměrný Severoameričan dostane dávku 0,1 miliSievertu (mSv) ionizujícího záření. Dalších přibližně 6,1 mSv za rok načerpá tím, že chodí k lékaři, jí, pije, dýchá a funguje ve světě, ve kterém […]
V květnu patřil obzor polárním zářím, které se v podobné intenzitě opakují jednou za 500 let. Zatímco se svět kochal, naše planeta čelila nejsilnější geomagnetické bouři za více než 20 let. Podle vědců šlo ale jen o ochutnávku toho, co nás čeká v nejbližších letech. Žhavme foťáky, chraňme elektroniku, Slunce se dostává do ráže. Mezi 3. a 9. […]
Zatímco přivrácená strana Měsíce byla lidmi prozkoumána do detailu, ta druhá, odvrácená lidstvu dlouho unikala. To nyní změnila čínská sonda, Čchang-e 6, která na ní přistála a nasbírala na ní vzorky hornin, které nyní doputovaly zpět na Zemi. Měsíc, věčný souputník naší Země je s ní v takzvané vázané rotaci. Což znamená, že je k […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz