Domů     Medicína
Technologický start-up zaměřený na léčbu neplodnosti má další partnery
Jan Nováček 13.2.2023
FOTO: LF UPJŠ

Česká holdingová skupina FABA CAPITAL oznámila vstup do zdravotnického projektu, díky kterému dojde k zásadnímu průlomu v úspěšnosti asistované reprodukce metodou IVF (in vitro fertilizace). Kontrakt v hodnotě 441 tisíc eur zahrnuje převod práv duševního vlastnictví do nově vzniklého start-upu Fetus s vědeckými týmy univerzit v Bratislavě, Košicích a v Brně.

Naději párů při léčbě neplodnosti zvýší biotechnologický start-up Fetus, který je součástí skupiny FABA CAPITAL. Jeho smyslem je komercializace projektu v rámci IVF embryo transferů.

FOTO: LF UPJŠ

„Vstupem do tohoto projektu chceme celosvětově snížit počet nechtěných potratů a zvýšit šanci budoucím rodinám, které se chtějí rozrůst o zdravého potomka. Celkový proces léčby neplodnosti je velmi náročný na psychiku a při prvním nevydařeném transferu má neúspěch velké nežádoucí dopady na případné další pokusy.

Je nám ctí být součástí zrození nových životů se šťastným příběhem,“ říká Robert Flocius, CEO skupiny FABA.

V rámci spolupráce akademických a univerzitních projektů na celém světě vytvořila skupina inkubátor fabaincube pro další podobné projekty. Podle analýzy z průzkumu trhu a byznys plánu bude mít Fetus do čtyř let valuační hodnotu 100 milionů eur.

FOTO: LF UPJŠ

Problém neplodnosti ročně postihuje přes 48 milionů párů po celém světě. Týká se hlavně žen nad 40 let, kterým se s věkem snižují i šance na otěhotnění umělým oplodněním. Hrozí zdravotní rizika nebo vrozené vady dítěte.

O metodě IVF embryo transferů

IVF je dosud nejefektivnějším způsobem léčby neplodnosti. Pro úspěšný proces je klíčová souhra několika okolností, například výběr vhodných embryí. Nová technologie chráněná patentovou přihláškou identifikuje nové miRNA molekuly využitelné v predikci.

„Zjednodušeně řečeno, technologie je součástí diagnostického testu, který předpoví aktuální připravenost žen na proceduru umělého oplodnění a společně s unikátním způsobem výběru vhodného embrya tím zvýší úspěšnost celého procesu,“ říká docentka Miroslava Rabajdová z Ústavu lékařské a klinické biochemie univerzity v Košicích.

Prezentovaná inovativní technologie spočívá v neinvazivním odběru biologického materiálu bez jakéhokoliv poškození embrya. „Jako vhodný přístup se ukázalo analyzovat získané miRNA molekuly v kombinaci jako biomarkery.

Molekuly jsou tak schopné napomoci v personalizované medicíně při predikci úspěšnosti IVF skrze výběr vhodného embrya,” vysvětluje docentka Katarína Šoltys z Přírodovědecké fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě.

Dodává: „Věřím, že kombinace molekulárních metod a využití umělé inteligence v biomedicíně dokáže přinést lepší zdravotní péči a vyšší kvalitu života nejen pro mnohé neplodné páry, ale i pro nás všechny.“.

Část experimentálního výzkumu se odehrála také v laboratořích Masarykovy univerzity v Brně. „K výzkumu jsem byl přizván, abych poskytl svoje zkušenosti z oblasti studia a vysokokapacitních analýz molekul miRNA v klinickém materiálu.

Podíleli jsme se rovněž na realizaci vlastních sekvenačních analýz a experimentálním designu s cílem posunout technologii z úrovně experimentu směrem k možnému aplikačnímu využití,“ uvedl profesor Ondřej Slabý ze Středoevropského výzkumného institutu (CEITEC) a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Technologie IVF embryo transferů poprvé zaujala veřejnost na Transfera Technology Day 2020, následně získala v roce 2021 slovenskou Cenu za transfer technologií v kategorii Inovace.

Štítky:
Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz