Domů     Medicína
Káva s mlékem? Dopřejte si ji bez výčitek!
Káva s mlékem
Zdroj: Wiki Commons

Podle vědců z Kodaňské univerzity může šálek kávy s mlékem prospět vašemu zdraví. Obsahuje totiž kombinaci proteinů a antioxidantů, která zvyšuje obranyschopnost organismu. Jak to funguje?.

Reakcí našeho organismu na poškození, případně napadení viry, bakteriemi a parazity, je zánět. Už lékaři ve starověkém Římě, konkrétně lékař Aulus Cornelius Celsus (25 př. n. l. –50 n. l.), si všimli, že se projevuje čtyřmi základními příznaky, kterými jsou zčervenání, otok, zteplání a bolest.

Následovány jsou poruchou funkcí. Pokud dojde k poškození tkáně, má zánět opravný neboli reparativní charakter. V případě napadení organismu patogeny se rozjíždí obranný zánět, při kterém dojde vedle aktivace bílých krvinek i k tvorbě protilátek proti virům či bakteriím.

Oxidační stres zdrojem zánětů

Na tvorbě zánětů v těle se podílejí i volné radikály. Jde o reaktivní formy kyslíku a dusíku, které obsahují jeden nebo více nepárových elektronů ve valenční slupce, proto ochotně reagují s mastnými kyselinami, lipidy, aminokyselinami, DNA, proteiny, enzymy a dalšími součástmi živé hmoty.

Volné radikály eliminují antioxidanty, látky volně se vyskytující v přírodě. Patří mezi ně i polyfenoly, které se nacházejí v rostlinách, ovoci i zelenině, čaji, kávě, červeném víně a pivu. Využívají se i v potravinářském průmyslu ke zpomalení oxidace, která má za následek zhoršování kvality potravin.

Zdroj: Pixabay

Pokud v těle převládají volné radikály nad antioxidanty, vzniká oxidační stres, který je příčinou mnoha nemocí, například diabetu, lupu či revmatické artritidy. Proto by měli lidé ve stravě přijímat co nejvíce antioxidantů, které působí preventivně proti vzniku zánětů a nemocí.

Ovšem i přes vysoký obsah polyfenolů ve stravě se jich do těla nemusí vstřebat dostatečné množství. V nejnovější studii se proto vědci z Univerzity v Kodani zaměřili na kombinaci polyfenolů s proteiny.

Profesorka Marianne Nissen Lund z Katedry potravinářství, která studii vedla, vysvětluje, co je k tomu vedlo: „Zapouzdření polyfenolů do proteinových struktur by mělo zlepšit jejich vstřebávání v těle.“.

Polyfenoly a bílkoviny

Zároveň přitom zjistili, že při reakci s aminokyselinami, základními stavebními kameny bílkovin, se zvyšuje inhibiční účinek polyfenolů na zánět v imunitních buňkách, tedy že jej potlačují. Aby prokázali protizánětlivý účinek kombinace polyfenolů s proteiny, aplikovali vědci na imunitní buňky umělý zánět.

Některé buňky dostaly různě velkou dávku polyfenolů, které reagovaly s aminokyselinou, jiné pouze polyfenoly ve stejných dávkách. Kontrolní skupina nedostala nic.

Imunitní buňky ošetřené kombinací polyfenolů a aminokyselin byly dvakrát účinnější v boji proti zánětu než buňky, do kterých byly přidány pouze polyfenoly. Předchozí stude přitom prokázaly, že se polyfenoly vážou na bílkoviny v masných výrobcích, mléce a pivu.

Skvělým příkladem jejich kombinace je například káva s mlékem, protože kávová zrna jsou naplněna polyfenoly, zatímco mléko je bohaté na bílkoviny.

Káva s mlékem a maso se zeleninou

Marianne Nissen Lund k tomu říká: „K reakci mezi polyfenoly a proteiny dochází tak rychle, že bylo obtížné se jí vyhnout v kterékoli z potravin, které jsme studovali, včetně kávy s mlékem.“ K podobným reakcím dochází při kombinaci masa se zeleninou nebo u smoothie, zkrátka u potravin, které kombinují potraviny bohaté na polyfenoly s těmi obsahujícími živočišné bílkoviny, jako je maso, mléko či jogurt.

Zapouzdření polyfenolů do proteinových struktur by podle Nissen Lund mělo vést nejen ke zlepšení jejich vstřebávání v těle, ale i ke zvýšení jejich protizánětlivých účinků. To je však předmětem dalšího zkoumání.

Štítky:
Související články
Invazivní biopsie neboli odebrání malého kousku tkáně z míst, kde předchozí zobrazovací metody neposkytly jasnou informaci o tom, zda pacient trpí rakovinou či nikoliv, by se v blízké budoucnosti mohla stát minulostí. Nahradit by ji mohli miniroboti schopní pořídit snímky přímo z nitra vašeho těla. První takový robot, označovaný jako OME (oloidní magnetický endoskop), vznikl […]
Může technologie zrušit smrt, jak ji známe? Možná ano. Uchování mozku by podle jednoho mladého australského vědce mohlo být možnou cestou k tomu, aby lidstvo překonalo své největší biologicky dané omezení. V roce 1918 bylo Elizabeth Hughes Gossettové jedenáct let. Místo, aby si hrála s jinými dětmi, pomalu umírala. Lékaři jí totiž diagnostikovali diabetes 1. […]
Na první pohled to může znít paradoxně – znečištění ovzduší, které je spojováno s celou řadou vážných zdravotních problémů, by mohlo mít i jeden nečekaný ochranný účinek. Nedávná studie naznačuje, že vyšší koncentrace jemných částic PM10 a PM2.5 mohou snižovat riziko vzniku melanomu, nejnebezpečnějšího typu rakoviny kůže. Mechanismus je jednoduchý: částice v ovzduší blokují ultrafialové […]
Autismus je jako strašák společnosti. Zatímco podvědomě s sebou nese předsudky z předsudků, konkrétně už ovlivňuje schopnost dítěte komunikovat, navazovat vztahy a zapojit se do běžných aktivit. Někteří jedinci s poruchami autistického spektra (PAS) vykazují mimořádné schopnosti, například v matematice, jazycích nebo umění, jiní čelí výzvám, které komplikují jejich každodenní život. Právě dnes si připomínáme […]
Zhoubné nádory slinivky břišní patří mezi nejagresivnější nádorová onemocnění, a to zejména kvůli jejich pozdní diagnostice. To by mohl do budoucna změnit jednoduchý test z krve, který by onemocnění odhalil už v rané fázi. Novou metodu testuje česká firma Lipidica, která získala vedle českého, evropského a japonského i americký patent. Otevírá se jí tak cesta […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz