Domů     Medicína
Endometrióza: Silně bolestivé tabu…
Zdroj: Pixabay

Bolesti v podbřišku postihnou jednou za měsíc téměř každou ženu. Povětšinou jsou jejich původcem menstruační obtíže, nebo hormonální nerovnováha. Při dlouhodobých a intenzivních problémech však může být na vině onemocnění, o kterém se příliš nemluví….

Řeč je o endometrióze, která v různé míře sužuje až 10 % žen na celém světě. Přestože je dnes odborníky považována za civilizační onemocnění, mezi pacientkami patří stále k medicínským tabu. Mnohé z nich totiž své problémy bagatelizuje anebo se stydí toto téma v ordinaci otevřít.

Nevhodný cyklus

Typickým projevem onemocnění je růst endometria mimo dutinu děložní, čímž vznikají bolestivá ložiska. Postihnout může jakýkoli orgán, vyjma sleziny a srdce, přičemž nejčastěji je zaznamenávána v oblasti pánevní.

Buňky, které jsou velice podobné buňkám na děložní sliznici, se při endometrióze rozrostou i jinde v těle. Následně se začínají chovat jako jejich kolegyně – rostou společně s hormony a odlučují se v době menstruace.

Na podobné chování je však tělesně uzpůsobena pouze děloha. Mimo „vyznačenou oblast“ dochází k rozvoji chronického aseptického zánětu a bolestivých srůstů, může také dojít k prorůstání do okolních orgánů nejčastěji střev a vaječníků.

Bolest? Intenzivní

V 10–30 % případů zůstává endometrióza v těle inkognito, a není nutné ji jakkoli řešit. Za opačných okolností přivede ženu do gynekologické ordinace především bolestivá menstruace, která se intenzitou výrazně liší od normálu.

Dále se objevují bolesti v podbřišku nejen v klidové fázi, ale také při pohlavním styku či vyprazdňování. Zní to jako popis vystřižený z učebnice, ale není…

PMS nebo ne?

Nesprávná a mnohy pozdě stanovená příčina obtíží totiž obvykle vychází ze skutečnosti, že podobné problémy ženy pociťují i při premenstruačním syndromu. Jednotlivé symptomy často zlehčují a doufají, že s postupem času samy od sebe odezní.

„Je to skutečně velmi individuální, u každé ženy může endometrióza probíhat úplně jinak, což je také jedním z důvodů, proč je tak složitá na zmapování,“ popsala Alice Řezníčková z pacientské organizace ENDOTalks.

Až 50 %

Závažnost endometriózy ale nespočívá pouze v omezujících bolestech a sníženém libidu, onemocnění totiž může vést i k neplodnosti. Ta v České republice trápí zhruba 15 % párů, v případě endometriózy stoupá číslo až k hranici 50 %.

V případě, že děložní tkáň obalí vaječníky je prakticky nemožné aby se uvolněná vajíčka dostala k vejcovodům – zároveň blokuje i průnik spermií. Zaznamenány byly také případy, kdy oplodněná vajíčka skrze „horší terén“ nedoputovala do cíle.

Vyšetřovací mise

Ve chvíli, kdy gynekolog vysloví podezření na endometriózu, roztočí se spirála speciálních vyšetření. V první řadě je nutné podstoupit kontrolní ultrazvuk na specializovaném pracovišti – v Praze je možné navštívit Gynekologicko-porodnickou kliniku VFN v Apolinářské, nebo Ústav pro péči o matku a dítě v Podolí.

V případě, že sonografie endometriální léze objeví, existují dvě možnosti řešení. To, jakou z nich pacientka nakonec zvolí, se odvíjí nejen od intenzity problémů, ale také od (ne)plánování těhotenství.

V případě, že po dětech v dané chvíli netouží – nebo je již má – bývá nasazována hormonální léčba, jejíž úspěšnost se pohybuje kolem 80 %.

Při léčbě neplodnosti je nutné přistoupit k laparoskopickému zákroku, při kterém jsou odstraněna pokud možno všechna tato ložiska. Z hlediska zmírnění bolestí a odstranění potíží má tento způsob léčby 80–90% úspěšnost.

Zdroj: Unsplash, Volodymyr Hryshchenko

Více se dočtete v novém čísle 21. STOLETÍ, které je ode dneška v prodeji…

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz