Domů     Historie
Pralidé před 10 000 lety: Proč nepotřebovali ochranu před sluncem a UV zářením?
Jan Zelenka 6.1.2023
ilustrace: UCR.edu

Sluneční paprsky potřebují k životu rostliny i člověk. Kromě jiného jsou zásadní pro dostatečné množství vitamínu D v lidském organismu a mají  vliv také na naši psychickou pohodu. Proto se tolik těšíme na léto s dlouhými dny, na koupání a opalování. Ale má to háček..

Pokud si nenaneseme kvalitní opalovací krém nebo zůstaneme na slunci příliš dlouho, dočkáme se následků v podobě spálené pokožky. Naši předkové to v tomto ohledu měli mnohem jednodušší. Jejich kůže a slunce spolu po dlouhou dobu měli naprosto idylický vztah.

Barva podle místa života

Homo sapiens trávil většinu svého života venku. A tak barva kůže pravěkých lidí odpovídala úrovni ultrafialového (UV) záření v prostředí, kde žili. Ti, kteří byli tehdy denně vystaveni silnému UV záření, například v oblastech okolo rovníku, měli pokožku s velkým množstvím pigmentu s převážně hnědočernou barvou.

Lidé, žijící v prostředí s méně intenzivním slunečním zářením, nebo tam, kde množství UV záření podléhá sezónním změnám, měli světlejší pleť s omezenými schopnostmi produkovat ochranný pigment. Ta se přizpůsobuje změnám množství slunečního svitu během roku a vytváří více melaninu v létě, zatímco na podzim a v zimě ztrácí silnější pigmentaci.

ilustrace: JWA.org

Velká změna

Dokonce i pro lidi s tímto typem pokožky byly tenkrát bolestivé spáleniny od slunce mimořádně vzácné díky změnám pigmentace kůže  v závislosti na množství slunečního záření v různých ročních obdobích.

Tak se ostatně chová i dnes kůže lidí, kteří žijí tradičním způsobem s častým pobytem venku.

Všechno se změnilo před zhruba 10 000 lety. Tehdy se lidé začínali usazovat a žít v trvalých osadách. Už okolo roku 6000 před naším letopočtem trávili mnohem více času uvnitř staveb než venku a mnozí se začínali chránit před slunečními paprsky, pokud vyrazili ven.

Zhruba o 3 000 let později už měli k dispozici širokou paletu ochranných prostředků. Ty první byly vyhrazeny pro šlechtu, jako například slunečníky starověkého Egypta a Číny, ale zvolna se začaly vyrábět a používat ve větší míře.

Na některých místech si dokonce naši předkové vyráběli rané verze ochranných krémů v podobě past z minerálů a rostlinných látek.

ilustrace: UCR.edu

Zdravé opálení? Kdepak

Důležitým výsledkem těchto snah byla světlejší pleť těch lidí, kteří nemuseli pracovat venku na slunci a byli tak považováni za privilegované. „Farmářské“ opálení nebylo žádoucí. Pokožka s tmavším odstínem od slunce byla totiž daní za práci pod širým nebem a spojována se životem obyčejných lidí.

A protože se v dalších staletích lidé stále rychleji pohybovali na delší vzdálenosti a trávili více času v budovách, jejich kůže se nestačila tak rychle přizpůsobit místu života a životnímu stylu.

Dnes proto nejsme tak dobře chráněni jako dávní lidé. Dokonce i jedinci s přirozeně tmavě pigmentovanou pokožkou jsou náchylní k jejímu poškození následkem slunečního záření, zejména poté, co trávili dlouhý čas v uzavřených prostorách.

Opálení z dovolené, tedy efekt náhlého intenzivního vystavení těla UV záření, je sice považováno za zdravé nebo atraktivní, signalizuje však poškození pokožky, které se o mnoho let později může projevit jejím předčasným stárnutím nebo rakovinou kůže.

Kateřina M. Košutová

Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz