Domů     Historie
Neandrtálci byli labužníci!
Zdroj: Public Domain Pictures

Možná jste si i vy mysleli, že strava pravěkých lidí sestávala především z masa ulovených zvířat, ke kterému sem tam sezobli nějaký kořínek či bobuli. Nejnovější výzkumy však odhalují, že si předchůdci člověka dopřávali více rostlinné stravy, než se zdálo..

Jeskyně Šánidar, která se nachází v severním Iráku v pohoří Zagros, je známou archeologickou lokalitou. Byla v ní objevena nejstarší kostra neandrtálce na území Iráku stará 60 až 80 000 let a zároveň odhaleno, že u neandrtálců existovaly pohřební ceremonie, během kterých vkládali mrtvým do hrobu květiny.

V jeskynním ohništi byly nyní nalezeny spálené zbytky jídla, jejichž stáří je odhadováno na 70 000 let. Jejich zkoumání připravilo vědcům překvapení.

Uměli zpracovávat luštěniny!

Použití elektronového mikroskopu k analýze zřejmě nejstarších zbytků jídla na světě, minimálně v jihozápadní Asii, odhalilo, že obsahovaly zbytky luštěnin a oříšků, jejichž příprava není úplně triviální.

Luštěniny, jako například čočka, fazole, hrách či vikev, obsahují taniny a alkaloidy, kvůli kterým mají hořkou chuť. Té se neandrtálci zbavovali tím, že luštěniny namáčeli, drtili je nebo roztloukali. Hořké chuti se ale nezbavovali úplně, zřejmě jim vyhovovala.

Chris Hunt, profesor kulturní paleoekologie na Liverpool John Moores University, který koordinoval vykopávky, k tomu podotýká: „Protože neandrtálci neznali nádoby, předpokládáme, že ke zpracování luštěnin používali plachtu ze zvířecí kůže.“.

Zdroj: Pixabay

Součástí jejich stravy byly i nejrůznější oříšky, především divoké mandle a pistácie, které rovněž musely být před konzumací upraveny, aby se z nich vyloučily pro člověka toxické látky. Vědci se však nespokojili jen s analýzou vzorků.

Ze semen kolem jeskyně se pokusili připravit pokrm, který by odpovídal neandrtálskému receptu. „Byla z toho něco jako placka či lívanec, opravdu velmi dobrý jakoby oříškový,“ popisuje Chris Hunt. Protože ke zpracování semen využívali neandrtálci kameny z jeskyní, do pokrmů se často dostala i zrna písku. To podle Hunta vysvětluje, proč měli neandrtálci zuby v tak hrozném stavu.

Hořčice jako ochucovadlo

V nálezech ze stejného místa starých 40 000 let, kdy jeskyni obýval již druh Homo sapiens, pak byla objevena i divoká hořčice využívaná jako dochucovadlo. Obdobné nálezy existují také z jeskyně Franchthi v Řecku.

Zbytky rostlinné stravy zde nalezené patří k nejstarší v Evropě, datovány jsou do doby přibližně před 12 až 13 000 lety. Vedoucí výzkumu, Ceren Kabukcu, působící na Katedře archeologie, antiky a egyptologie Liverpoolské univerzity, k tomu říká:

„Naše práce přesvědčivě demonstruje složitost rané lovecko-sběračské stravy, která je podobná moderním postupům přípravy jídla.“.

Profesorka Eleni Asouti, působící rovněž na Katedře archeologie na Univerzitě v Liverpoolu, dodává: „Takové kulinářské praktiky byly archeology a antropology dlouho vnímány jako charakteristické znaky neolitických zemědělských společností.“ A dále vysvětluje:

„Nové objevy ukazují, že moderní techniky vaření mají hlubší historii, která předcházela počátkům zemědělství o tisíce let.“ Tento výzkum tak otevírá nové hranice vědeckému studiu evoluce lidské stravy.

Štítky:
Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz